Újraindul a forgalom a Gyermekvasúton

2021. június 2. szerda, 08.34 / Utolsó módosítás: 2021. június 3. csütörtök, 14.00

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton közel 7 hónapos üzemszünet után csütörtökön indul újra a forgalom. A nyári időszakban a vonatok mindennap közlekednek. A kisvasút állomásain megszépült környezetben várják a kirándulókat.

A járványügyi korlátozások miatti közel 7 hónapos kényszerű üzemszünet után június 3-tól ismét járnak a vonatok a Széchenyihegy és Hűvösvölgy közötti közel 12 kilométeres kisvasúton. Nyáron a vonatok munkanapokon óránként, hétvégén 40-50 percenként indulnak a végállomásokról, hogy kiszolgálják a budai hegyek kirándulóforgalmát.  Előre meghirdetett napokon forgalomba áll hazánk legöregebb C50-es kismozdonya is, mely nosztalgiavonatokkal közlekedik majd.

Nosztalgiavonat C50-es mozdonnyal

A vonaton történő utazás során és az állomások zárt utasforgalmi helyiségeiben - a 6 éven aluliak kivételével - kötelező az orr és a száj eltakarása maszkkal.

A vonatokon és a várótermekben kötelező a maszk viselése

A november óta tartó forgalomszünetelés alatt több helyen karbantartási munkálatokat végeztek, így például a széchenyihegyi végállomás és Hárshegy állomás egyik váltóját átépítették, valamint 200 méteres szakaszon kicserélték a síneket Virágvölgy és Csillebérc között.

Virágvölgy állomáson egykori úttörő- és gyermekvasutasok lelkes munkájának köszönhetően az állomásépület váróterme ismét megnyílt a parkerdő felől, így az utasok a 200 méterre lévő normafai Anna-réten található nagyjátszótérről érkezve az eredeti bejáraton át tudják megközelíteni a pénztárt és a peront. 

Normafa megállóhelyen a tavaly felújított peronra most új padok és hulladékgyűjtők kerültek. A nagyforgalmú széchenyihegyi végállomáson a peronok új murvaburkolatot kaptak, és az állomást övező zöldterületeket is rendezték. A gyermekvasutasok hűvösvölgyi Otthonépületének tantermeit és helyiségeit is felújították a Gyermekvasút felnőtt dolgozói, hogy megszépült környezetben fogadhassák a visszatérő kisvasutasokat.

Széchenyihegy végállomás

2021-ben elkezdődhet Csillebérc (egykori nevén Úttörőváros) állomás rekonstrukciója, melynek keretében a már műszaki emléknek számító VES típusú biztosítóberendezés teljes felújítását is elvégzik.

Bővebb információ a kisvasút honlapján található: https://gyermekvasut.hu/

Ismét az utasok szolgálatában a gyermekvasutasok

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság