Továbbra is magyar az OSZZSD főbizottsági titkára

2015. április 28. kedd, 15.53
A vasutak elsőszámú vezetőinek értekezletén számos kérdésben megegyezés született

Az OSZZSD (Vasutak Együttműködési Szervezete) Vezérigazgatói Konferenciája 2015. április 20-24. között Prágában tartotta harmincadik, jubileumi tanácskozását a vasutak túlnyomó többségének elsőszámú vezetői, a nagy nemzetközi vasúti együttműködési társszervezetek (UIC, TSZKT), megfigyelők és csatlakozó vállalatok (pl. Rail Cargo Hungaria) képviselői részvételével. A MÁV Zrt.-t Dávid Ilona elnök-vezérigazgató képviselte.

A napirend súlyponti témáit az árufuvarozási, pénzügyi és a szervezet korszerűsítésével – az új, a közvetlen nemzetközi vasúti konvenció aláírásával – összefüggő kérdések képezték.

Az értekezlet jóváhagyta a Nemzetközi teherkocsi-használati megállapodás, valamint a Leszámolási szabályzatról kötött megállapodás felülvizsgálata és a megváltozott fuvarpiaci követelményekhez igazítása terén eddig elért eredményeket. Sikerült megegyezni a nemzetközi vasúti szabványok kidolgozásában, a másik világméretű nemzetközi vasúti együttműködési szervezettel, a Nemzetközi Vasútegylettel (UIC) folytatandó együttműködés első lépéseiben és az árufuvarozási szakemberképzés egységes megközelítésében is.

Magyar szempontból különösen nagy eredmény, hogy az OSZZSD magyarországi tagjának sikerült megtartania a harmadik legfontosabb pozíciót a szervezet vezetésében. A vasút-diplomácia újabb sikerének eredményeként a magyar fél jelöltje, Kiss Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tanácsosa 2015. május 1-jével kezdheti meg munkáját az OSZZSD Főbizottságában.

A Vezérigazgatói Konferencia soron következő értekezletét a Kirgiz Vasút meghívására, 2016. április végén tartja a Kirgiz Köztársaságban.

Budapest, 2015. április 28. 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG