Több mint 150 fővel bővítette a munkavállalói számát a MÁV-START Szolnokon

2014. május 9. péntek, 12.33 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 20.09

A MÁV-START az idei évtől a vasúti személyszállítás mellett a gépészeti és a vontatási tevékenységeket is magába foglalja, amivel már több mint 15 ezer munkavállaló foglalkoztatójává vált. 2013-ban elkészült az első két IC+ prototípus kocsi, a gyártásuk megkezdése előtt azonban megfogalmazódott az igény, hogy Szolnokon bővíteni szükséges leginkább a szakmunkás munkakörökben dolgozók létszámát.  Az elmúlt időszakban összesen 164 fővel emelkedett a MÁV-START személyi állománya, elsősorban jármű szerkezet lakatos, fényező, járművillamossági szerelő, esztergályos, CNC megmunkáló munkakörökben helyezkedtek el új dolgozók.

IC SzolnokHegmanné Nemes Sára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára a témában 2014. március 10-én, Szolnokon tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „ A kormányzat 2010-ben egyértelművé tette, hogy a hazai gazdaság fejlesztésében és erősítésében kiemelt stratégiai eszközként tekint a vasútra – fontosnak tartja annak megőrzését és fejlesztését. Az elmúlt három évben több mint 300 kilométer vasutat érintettek a fejlesztések, új motorvonatok beszerzése és a régebbi kocsik felújítása is példázza az előrelépést. A vasúttársaság adósságállományát a takarékos, hatékony gazdálkodásnak köszönhetően több mint 60 milliárd forinttal sikerült csökkenteni. A MÁV Zrt. átalakítása során az egyik elsődleges cél volt a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás biztonságának garantálása. A vasúttársaság tehát úgy vált egyre költséghatékonyabb szervezetté, hogy közben stabil foglalkoztató tudott maradni, további munkahelyeket biztosított. A MÁV vállalatcsoport 11 vállalatánál jelenleg mintegy 35 ezren dolgoznak. A vasutasok példás helytállását és az ágazat kiemelt fontosságát három év alatt összesen bruttó 5 milliárd forint pénzügyi ösztönzéssel ismerte el a kormány. Ezen felül tavaly augusztusban 2,4 százalékos alapbéremelés valósult meg, amit idén újabb 2,4 százalékos emelés követ. A kormány minden érintett dolgozót egy egyszeri, bruttó 36 ezer forintos juttatásban részesít, ezzel is kifejezve, hogy változatlanul fontosnak tartja a vasúti dolgozók munkáját.”

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A járműfelújítási programnak köszönhetően a MÁV-START Zrt. nemcsak stabil munkahelyeket tud biztosítani, hanem az utasok kiszolgálásának színvonalát is emelni tudja. A 10 éves közszolgáltatási szerződés aláírásával lehetőség nyílt a hosszú távú fejlesztések, beruházások tervezésére, megvalósítására, ami ugyancsak az utaskomfort javítását segíti elő. Amennyiben megvalósul az IC+ kocsik sorozatgyártása, újabb munkahelyeket tudunk teremteni, hiszen a gyártási folyamatokhoz 200 új munkatársra lesz szükség.”

IC SzolnokSzalay Ferenc, Szolnok polgármestere kifejtette: „Szolnok életében a vasút jelentette a felemelkedést. A város foglalkoztatottsági mutatója folyamatosan javul, 3 százalékkal csökkent a munkanélküliség. A vasúttársaság segítségével így nemcsak új munkahelyek létesülnek, hanem átképzéssel olyan dolgozók is munkához juthatnak, akik eddig nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A város eredményként tudja felmutatni, hogy kormányzati segítséggel az önkormányzat tulajdonába került a MÁV  Sporttelep és MÁV Strand.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

 

MÁV-START Zrt.

Szolnok, 2014. március 10.