Teljes egészében megújul a kaposvári vasútállomás

2015. március 23. hétfő, 15.36 / Utolsó módosítás: 2015. március 23. hétfő, 15.49
Az egyévesre tervezett munka már folyamatban van

Széchenyi 2020 logó

MÁV ZRT. ÁLLOMÁSFEJLESZTÉSI ÉS INTEGRÁLT ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

FEJLESZTÉSI PROGRAM 25 HELYSZÍNEN (KÖZOP-2.5.0-09-11-2013-0003)

Kaposvár állomás felújítás indító ünnepség: Dávid Ilona, Peresztegi Imre, Szita KárolyA MÁV Zrt. állomásfejlesztési programja keretében elkezdődött a kaposvári vasútállomás műemlékvédelmi szempontok szerinti teljes körű felújítása. A Pfaff Ferenc, a MÁV egykori legendás főépítésze által tervezett, 1898-1899-ben emelt épületben a vasúttársaság új szolgáltatásként Kormányablakot is kialakít. A rekonstrukció részleteit és a kaposvári intermodális csomópont terveit hétfőn mutatta be az érdeklődőknek Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere és Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója.

Dávid Ilona beszédet mond

A MÁV-nak az Új Széchenyi Terv KÖZOP forrásából finanszírozott, 25 állomást érintő, 9,8 milliárd forintos költségvetésű rekonstrukciós programja 2013-ban indult. A projekt egyik fő eleme – a pécsi állomásépület nyáron elkészülő felújítása mellett – a kaposvári vasútállomás 2130 négyzetméter alapterületű, műemléki védettségű főépületének felújítása és a Kormányablak kialakítása, amely munkafolyamat március 4-én kezdődött, és várhatóan 2016 februárjában ér véget.

Szita Károly

Az épület rehabilitációja, a műszaki szempontból indokolt szerkezeti és épületgépészeti munkák a vasúti szolgáltatások mai technikai és üzletpolitikai követelményei szerint, az európai állomásfejlesztési trendeknek megfelelően zajlanak. Megújul az épületegyüttes homlokzata, korszerűbbé válnak az utasterek, az utas-kiszolgálás és a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, technikai helyiségek (pénztárak, ügyfélközpont, mosdó), az utas-információs rendszer. Videokamerás megfigyelés gondoskodik majd a biztonságról, a szolgáltatások megközelítése akadálymentes lesz. Újjáépül többek között az épületfűtés, az elektromos-, víz- és csatornahálózat, a tűzvédelem, sőt LED technikájú díszvilágítás is készül.

Nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseként a ZÁÉV Építőipari Zrt. szerződött a munkálatok elvégzésére. A vasútállomás több mint 1,6 milliárd forintból újul meg európai uniós forrásból.  Az utas-közönség zavartalan kiszolgálását a felújítás alatt ideiglenes létesítmények biztosítják majd.

A felújított vasútállomás illeszkedni fog a közelmúltban támogatást kapó kaposvári intermodális csomóponthoz, amely közvetlenül az állomás mellett ad helyet a buszpályaudvarnak is.

Kaposvár, 2015. március 23.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Széchenyi 2020 logó