Sikeres volt a MÁV és a rendőrség útátjárókban tartott közös ellenőrzése

2015. június 5. péntek, 14.50 / Utolsó módosítás: 2015. június 5. péntek, 15.16
Szórólap

Június 3-án, szerdán országszerte közös ellenőrzéseket végzett a vasúti átjáróknál a MÁV és a rendőrség. Több helyszínen tapasztaltak szabálytalanságokat a járművezetők és a gyalogosok részéről is. A rendőri jelenlét és a sebességmérés azonban óvatosságra intette a közúton közlekedőket.

A Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap (ILCAD) keretében több mint ötven átjáróban rendőrök és vasútbiztonsági szakemberek figyelték a közlekedőket. Számos járművezetőt büntettek meg a piroson való áthaladás vagy más KRESZ szabálysértés miatt. A tapasztalatok szerint a vasúti átjárót az idősebbek lassan, körültekintően közelítik meg, a felsőkategóriás autósok, a fiatalok és a hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők viszont gyorsan, sok esetben körültekintés nélkül haladnak át. Több helyen megfigyelték, hogy a gyalogos aluljáró állapota megfelelő, tiszta, a gyalogosok jelentős része mégis az úttesten kel át. A szerdai kampánynapon a legfegyelmezettebbek a Debrecen környéki átjárókban közlekedők voltak: ezeken a helyszíneken az ellenőrzés idején nem történt a vasúttal összefüggő szabálysértés.

A kampányról: http://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/nemzetkozi-utatjaros-biztonsagi-nap

Míg a rendőrök a közúti közlekedőket ellenőrizték, addig vasutas biztonsági szakértők szórólapokkal és szóban hívták fel az átkelők figyelmét a kockázatokra. Ezen kívül vizsgálták a vasúti átjárók állapotát, a vágányok melletti területeket, a közúti útburkolat minőségét és a felfestéseket, a fénysorompó-jelzők, optikák épségét, jól láthatóságát, szennyezettségét. A tapasztalatokat továbbították a MÁV szakterületeinek. Megfigyelték az áthaladó vonatokon az előírt jelzések meglétét, a vasúti kocsik ajtóinak zárt állapotát is.

A Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap (ILCAD) elsődleges célja, hogy rámutasson a körültekintő, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára, hiszen a sokszor emberéletet követelő tragédiák több odafigyeléssel és a szabályok következetes betartásával elkerülhetők. A vasúti átjárókban a balesetek szinte kizárólag a közúti járművezetők, gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következnek be, a vonatoknak komoly késést okozva. A súlyos következménnyel járó tömegszerencsétlenségek elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a vasúti átjárókban áthaladó autóbuszokra, a buszvezetők szabályszerű járművezetésére.

A június 3-i kampány keretében ellenőrzött átjárók kiválasztásánál a szakemberek figyelembe vették a menetrend szerinti buszközlekedésre használt útvonalakat, az adott helyen történt csapórúdtörések számát, illetve a kerékpáros- és gyalogosforgalom nagyságát. Hazánkban 5500 vasúti átjáró található, ebből közel 2500 biztosított.

Budapest, 2015. június 5.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság