Nemzetközi vasúti munkacsoport tárgyal Budapesten

2015. február 2. hétfő, 10.20 / Utolsó módosítás: 2015. február 2. hétfő, 10.24
Téma: a magyar-orosz együttműködés, a transzszibériai fuvarozás

Pafféri Zoltán - Gennady BessonovCsütörtök reggel kezdődött és péntek délután ér véget a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa (TSZKT), az Oroszországi Vasutak (RZD) és a MÁV Zrt. munkacsoporti ülése, valamint a résztvevők ehhez kapcsolódó közös szakmai programja Budapesten. A munkacsoport vezetői értékelték az Európa-Ázsia közti vasúti közlekedést és áruszállítást érintő közelmúltbeli eredményeket, illetve egyeztettek a jövő terveiről. Pénteken többek között az új magyar IC+ kocsik bemutatásával zárul az eseménysorozat.

Budapesten ülésezik az Ázsia és Európa közötti, a transzszibériai útvonalat igénybe vevő vasúti fuvarozás fejlesztésére hivatott TSZKT, az RZD és a MÁV közös munkacsoportja. A 2015. január 29-30. között zajló szakmai fórum első napján dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. kiemelt projektek vezetője és Gennady Bessonov, a TSZKT főtitkára, vagyis a munkacsoport társelnökei összegezték az elmúlt időszak – a részt vevő magyar és orosz vasúttársaság, illetve a nemzetközi szervezet szempontjából jelentős – eredményeit.

Nemzetközi vasúti munkacsoport tárgyal BudapestenA MÁV Zrt. és két magyarországi vasúttársaság a transzszibériai folyosó és az európai árufuvarozási korridorok közötti együttműködésről tartott – az úgynevezett tesztvonat közlekedtetésének vízióját is részletező – szakmai előadást. Prezentációk hangzottak el a logisztikai szolgáltatások kiszélesítéséről, a Ro-La forgalom záhonyi átrakókörzetet érintő lehetőségeiről, és bemutatkozott Oroszország legnagyobb konténerterminál üzemeltetőjének logisztikai cége, a TransContainer. A fórumon a magyar és orosz vasúti operátor-, illetve szállítmányozó vállalatok mellett ukrán vasúti fuvarozó cég, valamint orosz–kazah–belorusz vegyesvállalat is részt vesz.

Az RZD Személyszállítási Társasága részéről Alekszandr Petrunin vezérigazgató-helyettes külön megbeszélést folytatott Feldmann Mártonnal, a MÁV-START Zrt. vezérigazgató-helyettesével. A pénteki napot a fővárosunkban tartózkodó szakemberek már nem a tárgyalóasztal mellett töltik, hanem megtekintik a MÁV-START Szolnokon gyártott, új magyar IC+ személykocsiját, továbbá a MÁV FKG Kft. saját fejlesztésű és gyártású darus vasúti járműszerelvényét, a LENCSE darut.

***

Háttér:

A Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa (TSZKT) üzleti tevékenységet nem végző nemzetközi szállítási szövetség, melyet 1997-ben alapított az Oroszországi Föderáció Vasútügyi Minisztériuma (a 2003-as reform óta RZD: Oroszországi Vasutak), a Deutsche Bahn (DB AG), az Európai Transzszibériai Fuvarozók és Szállítmányozók Szövetsége (GETO) és a Koreai Nemzetközi Árufuvarozók Szövetsége.

A TSZKT célja, hogy tranzitforgalmat és külkereskedelmi áruforgalmat biztosítson a transzszibériai vasútvonal számára; koordinálja a transzszibériai vasútvonalon nemzetközi árufuvarozást végző vállalatok tevékenységét. Mindezt annak érdekében teszi, hogy az Oroszországi Vasutak infrastruktúrájának használatával biztosítsa az áruk magas színvonalú célba juttatását és a gazdasági kapcsolatok fejlesztését Délkelet-Ázsia, a Távol- és a Közép-Kelet, Közép-Ázsia és Európa országai között. A Tanácsnak 25 országból 105 tagja van, a MÁV Zrt. 1996-ban csatlakozott.

További információk a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsáról:http://en.icctt.com/.

***

Háttér:

2013-ban a MÁV irányításával kezdte meg működését az Európai Unió 7-es számú vasúti árufuvarozási folyosója. Hazánk Franciaországgal, Spanyolországgal, Olaszországgal és Szlovéniával közösen részt vett a 6-os számú korridor létrehozásában is. Az RFC folyosók kialakítása nemcsak az EU versenyképes vasúti közlekedési hálózatának megteremtésében lehet sikertörténet, hanem összekapcsolva azt a transzszibériai vasútvonalakkal egy kontinenseken átnyúló együttműködésre nyílhat lehetőség. A MÁV támogatja a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsának (TSZKT) kapcsolatfelvételét az európai vasúti árufuvarozási korridorok (RFC) tanácsadó testületeivel.

További információk az RFC-6 és RFC-7 korridorokkal kapcsolatban:https://www.railfreightcorridor6.eu/,http://www.rfc7.eu/.