Megújuló nosztalgia motorkocsival kezdi a tavaszt a Gyermekvasút

2014. május 9. péntek, 12.33 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 19.58

Budapest, 2014. március 21. – A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton jelentős felújításokat végeztek egy régi motorvonaton, amely immár kívül-belül megszépülve áll az utas-közönség rendelkezésére. A tavasz kezdete a Gyermekvasútnál a szezon kezdete is, amely egyre népszerűbb a kirándulók és természetjárók körében. Egy év alatt 7,4 százalékkal nőtt az utas-szám, tavaly közel 380 ezren utaztak a Gyermekvasúton.

A jármű felújítási munkák leginkább szembetűnő eredménye az úgynevezett Abamot2 számú nosztalgia motorkocsinál látható. Az utastérben aprólékos munkával felújították a pácolt faüléseket, illetve a vezetőállások elhasználódott fa-borító elemeit is. Az utastér így ismét a XX. század első felének kisvasúti hangulatát tükrözi és híven ápolja a hagyományokat.

Az időszakos javítás alkalmával a biztonságra is figyeltek: megújultak a motorkocsi pneumatikus rendszerei, köztük a három- és ötállású légfékberendezés és más, szintén sűrített levegővel működő segédüzemi berendezések. Kisebb javításokon esett át a dízelmotor, a hűtési- és elektromos rendszer. A munkálatokat a Gyermekvasút saját szakemberei végezték el a hűvösvölgyi fűtőházban.

Korábban, tavaly decemberében került felújításra a Bax22 számú motorvonati mellék-kocsi, amely új külső fényezést és a belső faburkolatok felújítását foglalta magába. A Gyermekvasút szakemberei azt tervezik, hogy folytatják a nosztalgia motorvonatflotta további négy kocsijának rekonstruálását. A nosztalgia motorvonati szerelvény immár hétvégenként áll forgalomba a Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy közötti mintegy 12 kilométernyi hangulatos, kanyargós, hegyi pályán.

Az utasok és természetbarátok örömmel veszik igénybe a Gyermekvasút szolgáltatásait, hiszen egyre többen utaznak a kisvasúton. A tavalyi évben 376.296-an, 7,4 százalékkal többen, mint 2012-ben. Az utazási szokásokra jellemző, hogy minden évben, így tavaly is augusztusban utaztak a legtöbben, de már márciustól kezdve egyre inkább megélénkül a Gyermekvasút utasforgalma. A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút programjairól, a menetrendről információkat, továbbá a felújított nosztalgiaflottáról fotókat a gyermekvasút honlapján találhatnak: http://www.gyermekvasut.hu/ 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság