MÁVINFORM-hírek, menetrendszerűen

MÁVINFORM felület a Vonatinfó mobiltelefonos alkalmazásban

A MÁV Kommunikációs Igazgatóságán belül működtetett MÁVINFORM feladata, hogy a közösségi közlekedésben naponta utazók minél több meghatározó rádióadón és internetes felületen keresztül kaphassanak információt az aktuális vasúti közlekedési helyzetképről. A MÁVINFORM – amely 34 éve, 1984 nyara óta ad tájékoztatást  a médián keresztül – két éve megújította hírszolgáltatását és több rádiónak is élőben tudósít.

A MÁVINFORM balesetek és vasútforgalmi nehézségek esetén a jelentősebb utazási változásokról sajtóhírt ad ki az MTI-nek, valamint a helyi és országos rádióknak. Ezek a vasúti közlekedéssel kapcsolatos aktuális információk a négyszázezres letöltésű Vonatinfó mobiltelefonos alkalmazásban, valamint a MÁV-csoport honlapjának (www.mavcsoport.hu) MÁVINFORM rovatában olvashatók (ezek rendszeresen, a szükséges mértékben frissülnek az utasok gyors tájékoztatása érdekében). 

Rádiós bejelentkezések

A MÁVINFORM hétköznaponként rendszeres és aktuális hírekkel áll a rádióhallgatók, az utasok rendelkezésére. A rövid, 30-60 másodperces vasúti hírek az utazási csúcsidőszakra fókuszálnak, ezért a reggeli és a délutáni órákban hallhatóak munkanapokon, hétfőtől péntekig.

Jellegéből adódóan ez a szolgáltatás nem arra hivatott, hogy a hálózaton közlekedő valamennyi járat, esetleges 1-2 perccel hosszabb menetidejéről beszámoljon. Hatékonyan azokat az eseményeket kezeli, melyek több vonat menetrendszerűségét is negatívan befolyásolják, illetve tartós fennakadást okoznak. Minden olyan hírt közzé tesz, amely az utasok széles körét érinti, legyen az egy baleset, berendezés műszaki hibájából eredő fennakadás, ünnepi közlekedéssel kapcsolatos menetrendi változás.

A Kossuth Rádió Hajnal – Táj című műsora 5 óra 28 perckor a hírek előtt, egy óra múlva pedig a 180 perc című műsor hírei előtt, 6 óra 28 perckor kapcsolja adásba ügyeletes kollégánkat. A Kossuthon a délutáni Krónika hírei után 16 óra 06 perc körüli időpontban hallható a MÁVINFORM. A Magyar Katolikus Rádió hallgatóit a nap indulásakor 6 óra 40 perckor és 7 óra 40 perckor tájékoztatjuk a vasúti közlekedési helyzetképről. A Karc Fm hullámhosszán 7 óra 05 perckor, 8 óra 05 perckor és felvételről 16 óra 05 perckor mondjuk el a legfontossabb utazási tudnivalókat. Július másodikától már a Sláger FM-en is hallhatóak a legfrissebb vasúti információk. A MÁVINFORM rövid hírei, illetve bejelentkező munkatársai reggel a 6:30-as és 7:30-as, valamint délután 16 órás hírblokkokban adnak tudósítást. Az ATV-n hetente egyszer, pénteken 7 óra 03 perckor, felvételről érkeznek az információk.