A MÁV a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsával és az Orosz Vasutakkal egyeztetett

2015. június 25. csütörtök, 15.10
Egy záhonyi gazdasági övezet létrehozása is felmerült

A Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa (TSZKT), az Oroszországi Vasutak (RZD) és a MÁV Zrt. munkacsoportja Moszkvában tartotta harmadik ülését, szerdán.

 

A TSZKT-RZD-MÁV munkacsoport feladata a transzszibériai fővonal és az ahhoz kapcsolódó európai közlekedési folyosók árufuvarozási hatékonyságának növelése, közös intézkedések és javaslatok kidolgozása a korridor magyarországi szakaszainak – főként a záhonyi térség – fokozott kihasználására.

Az ülés keretében a munkacsoport társelnökei, Pafféri Zoltán, a MÁV kiemelt projektek vezetője és Gennady Bessonov, a TSZKT főtitkára értékelte az Európa és Ázsia közötti vasúti áruforgalom tendenciáit és a magyar viszonylatot az elmúlt években érintő forgalomcsökkenést. Az ülés fő témájaként beszéltek a záhonyi térség kapacitás-kihasználásának növeléséről. A felek egyetértettek abban, hogy egy speciális záhonyi gazdasági övezet – akár vámszabadterület – létrehozása nemcsak biztosíthatja a Magyarországon keresztül fuvarozandó árualapot, hanem hozzáadott érték teremtésével elősegítheti a záhonyi térség versenyképességének növelését. Bánhegyi Csilla, a MÁV kereskedelmi vezetője kiemelte, hogy mára a magyar vasúti hálózathozzáférési díjak a legkedvezőbbek a térségben. A MÁV képviselői az ülésen megerősítették, hogy a vasúttársaság továbbra is közreműködik az európai RFC és az ázsiai TSZM vasúti árufuvarozási folyosók együttműködésének megteremtésében.

A munkacsoport tagjai egyetértettek abban, hogy a vállalkozó vasúti társaságok, logisztikai központok és szállítmányozók aktív részvételére van szükség a munkacsoport által biztosított lehetőségek kiaknázásához. Az RZD és a MÁV még idén konzultációt szervez az érdekelt partnerek együttműködésének megteremtése céljából.

A munkacsoport ülésével egyidejűleg különtárgyalásokra került sor a magyar és az orosz személyszállító vasúttársaságok, a MÁV-START és az RZD FPK között. A tanácskozáson Feldmann Márton vezérigazgató-helyettes és orosz kollégája együttműködési megállapodást kötött, és a szolgáltatások kölcsönös értékesítésére vonatkozó szerződést is aláírt.

Moszkva, 2015. június 25.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG