A MÁV-START a fertőzésgyanús bevándorlókat szállító vonatot még éjjel fertőtlenítette

2015. július 29. szerda, 13.43 / Utolsó módosítás: 2015. augusztus 18. kedd, 11.21

Fertőzés gyanúja miatt több mint ötven menedékkérőt szállított le a rendőrség és vitt kórházba kedden éjszaka a Nyugati pályaudvaron indulásra várakozó szerelvényről. A vasúttársaság azonnal intézkedett a vonat fertőtlenítéséről. Ez a feladat a takarítási előírásokban egyébként is szerepel.

A Budapest–Nyugati pályaudvarról menetrend szerint 22:28-kor Debrecenbe induló vonatról a rendőrség röviddel tíz óra után ötven menekültet szállított le fertőzés gyanúja miatt. A vasúttársaság azonnal gondoskodott a járművek fertőtlenítéséről, két kocsit még a Nyugatiban kitisztítottak. Emiatt az éjszakai járat a menetrendhez képest hat perces késéssel tudott csak elindulni. A további késés elkerülése érdekében, a vonat végén lévő három kocsit pedig üresen és lezárva Debrecenbe vitték, ahol elvégezték azok fertőtlenítését.

A déli határszakasz felől hazánkba érkező migránsok jelentős része vasúton utazik tovább a kijelölt menekülttáborba. Jelenleg három vasútállomáson jelentkeznek a bevándorlók: Kiskunhalasról naponta átlagosan 200-250, a Szegedről  700-800 és Pécsről 50-70 migráns szállításáról gondoskodik a MÁV-START a jogszabályi előírások szerint. A vasútvállalat a menekültek legrövidebb időn belüli, pót- és helyjegymentes, kulturált körülmények közötti elszállítása érdekében napi kapcsolatot tart a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, az ORFK-val és a területileg illetékes rendőrségekkel is.

A MÁV-START minden reggel tájékoztatást kap a hatóságoktól az utazási okmánnyal ellátott migránsok várható számáról és a kijelölt befogadó állomásokról. Ennek köszönhetően fel tud készülni a menekültek utazása során használt szerelvények fertőtlenítésére és szükség esetén különkocsik besorozására is. A tisztításnál figyelmet fordít az előírásokban egyébként is szereplő fertőtlenítési feladatokra. A vécéfülke, az előterek, a kapaszkodók és az ajtókilincsek alapos tisztítását is elvégezi. Fertőtleníti a járművek belső felületét, fertőtlenítőszeres oldattal permetezi be az oldalfalakat, a kisasztalokat, a műbőr felületeket, a kapaszkodókat és kapaszkodásra alkalmas felületeket, a vécéfülke teljes felületét, az utastér padlóját, a külső kapaszkodókat, a kilincseket és a nyomógombokat.

Budapest, 2015. július 29.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG