A MÁV Csoport is csatlakozott a népegészségügyi kampányhoz

2014. május 9. péntek, 12.33 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 20.24
Kampány az influenza megelőzéséért

Népegészségügyi kampány indult, amely az influenzafertőzés és járvány megelőzéséhez szükséges lépésekre hívja fel a figyelmet, számos szervezet, vállalat összefogásával. A MÁV Csoport – a tavalyi év után idén is – csatlakozott a kampányhoz, ami a Budapest-Keleti pályaudvaron ma tartott sajtótájékoztatóval vette kezdetét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakmai támogatásával, a MÁV Csoport, a Volánbusz és a Budapest Airport részvételével indult el ma az influenza megelőzési kampány.

Az influenza fertőzés megelőzésével kapcsolatos információk a kampány weboldalán (www.influenza.blog.hu) találhatók meg, a MÁV ehhez kapcsolódó plakátok budapesti és elővárosi vasútállomásokra kihelyezésével is segíti a figyelemfelhívást.

Mivel a fertőzés gyorsabban terjed zárt közösségekben és olyan helyeken, ahol sok ember tartózkodik egy légtérben, fontos az oktatási intézményekben, munkahelyeken, valamint a közösségi közlekedésben dolgozók és az utasok figyelmének felhívása a megbetegedés megelőzésének módjaira. A fertőzés ugyanis nagy eséllyel kivédhető védőoltással, helyes kézmosással illetve fertőtlenítéssel – a kampány ezekre az egyszerű lépésekre hívja fel a figyelmet. Emellett az idei kampány az influenza és a nátha közötti különbségek bemutatására valamint a felesleges antibiotikum fogyasztás mellőzésére is kitér.

A MÁV Csoport felelős szolgáltatóként és munkáltatóként idén is csatlakozott az influenza fertőzést megelőző kampányhoz. Naponta közel 400 ezer utas választja a MÁV belföldi és nemzetközi vonatait, valamint 2700 jegyvizsgáló és több mint 1500 pénztáros munkatársunk találkozik nap mint nap közvetlenül az utazóközönséggel. Kiemelten fontosnak tartjuk az utasok és munkatársaink egészségének védelmét. Vállalatcsoportunk már évtizedek óta ezért működteti az influenza elleni oltások díjmentes biztosításának rendszerét, amely keretében az érintett vasutasok igénybe vehetik az oltást. Ezen túlmenően a MÁV Csoport rendelkezik pandémia elleni védekezési szabályzattal, amely egy esetleges vírusvariáns által okozott megbetegedések esetére – a WHO ajánlásának megfelelően – tartalmazza a szükséges teendőket. A vonatok és vasútállomások takarítására is nagy erőket fordít a MÁV Csoport, idén például a megszokotton túl 337 állomáson közfoglalkoztatottak is segítik az utasforgalmi területek tisztán tartását.

A népegészségügyi kampány nyitott, a szervezők március végéig várják azokat a szervezeteket, vállalatokat, közösségeket, akik saját külső vagy belső kommunikációs felületeik felhasználásával támogatni szeretnék az influenza ellenes együttműködést.

Budapest, 2014. január 29.