Kampány a vasútátjárós balesetek megelőzéséért

2014. július 18. péntek, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 20.36
Nyár végéig 44 sorompó felújításával végez a MÁV

Agárd, 2014. július 18. – A MÁV Zrt. a rendőrséggel közösen az agárdi vasúti átjáróban tart rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapot. Az autósok, gyalogosok, kerékpárosok figyelmét hívják fel az áthaladás szabályaira, ugyanis a vasút-közút kereszteződésekben évente több tucat súlyos, akár halálos baleset történik. Ezek számának csökkentése érdekében a MÁV rendszeresen szervez a maihoz hasonló ellenőrzéseket, másrészt korszerű jelzőberendezések kiépítésével támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. Az Új Széchenyi Tervből közlekedésbiztonsági fejlesztésekre, a MÁV-nak előirányzott 12,5 milliárd forintból közel 900 milliót fordítanak a sorompóprogram első ütemére. A keretből augusztus közepéig több mint 40 átjárót szerelnek fel félsorompóval és LED optikával.

Kampány a vasútátjárós balesetek megelőzéséértA MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, többször közös akcióval hívja fel a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden vasúti átjárós baleset elkerülhető. Tudatosítani kívánják, hogyrendkívül veszélyes, ha a közlekedők a KRESZ szabályokat megszegik, az előírások ugyanis megkövetelik, hogy csak a kijelölt átjárókat használják, és fokozott óvatossággal közelítsék meg azokat. Az Érj haza biztonságban! szlogennel a MÁV Vasútbiztonsági Roadshow-ja 2014-ben is turisztikailag frekventált térségben, nyolc Balaton illetve Velencei-tó parti település átjárójában szólítja meg a vasúti átjárókon áthaladókat és hívja fel a figyelmet a biztonságos átkelés fontosságára.

Ma egy agárdi vasúti átjáróban tart a vasúttársaság és rendőrség baleset-megelőzési akciót: az autósok, gyalogosok, kerékpárosok figyelmét hívják fel a vasúti átjárók megközelítéseinek szabályaira, a figyelmetlenség sajnálatos következményeire. A kampánynappal együtt a nemzeti vasúttársaság tájékoztatót tartott a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében 2015-ig előirányzott közlekedésbiztonsági beruházások megvalósításáról is: az Új Széchenyi Tervbenelkülönített közel 12,5 milliárd forint áll a MÁV rendelkezésére a személyi sérüléses balesetek számának csökkentése érdekében közlekedésbiztonságot javító fejlesztésekre.

Kampány a vasútátjárós balesetek megelőzéséértA tájékoztatón Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: Nemzeti vasúttársaságunk kiemelt feladatának tekinti, hogy mindent megtegyen a vasúti átjárókban bekövetkező közlekedési balesetek megelőzése, illetve a balesetek számának csökkentése érdekében. Feladatunknak tekintjük ezt annak ellenére, hogy az elmúlt 5 évben azesetek többségében nem a vasúti infrastruktúra hiányosságai vezettek tragédiához, a balesetek több mint 99 százalékát a gépjárművezetők okozták. Azútátjárós balesetek megelőzése nemcsak vasúti és közúti, hanem társadalmi és gazdasági érdek is, hiszen a személyes tragédiák mellett a baleseteknek egyéb jelentős következményei vannak: megszűnik az ütemes menetrend, a hatósági helyszínelés alatt vonatok sokasága késik vagy marad el, felborul több ezer utas napi programja, a vasúton szállító vállalkozások pedig gazdasági károkat szenvedhetnek el.

Kampány a vasútátjárós balesetek megelőzéséértDr. Kökényesi Antal,a MÁV Zrt. biztonsági főigazgatója hangsúlyozta, hogy „akampánynak az emberekhez kell szólni. Az elmúlt évek folyamatos fejlesztései, ellenőrzései, a technológiai utasítások szigorú betartása, a fegyelem növelése mind-mind bizonyítja, hogy egyre kevesebb tragédiával végződő baleset fordul elő. A legfontosabb üzenet a közlekedőknek: a KRESZ szabályai szerintaz útátjárón történő biztonságos áthaladásért kizárólag a közúti jármű vezetője a felelős. Ha a közúton közlekedők betartják a vasúti útátjárók vonatkozó KRESZ előírásokat, akkor baleset nem következhet be.”

Dr. Sági János rendőr alezredes, a gárdonyi rendőrkapitányság vezetője kiemelte: A vasúti közlekedés biztonságának megteremtése sokszereplős feladat. Ember, gép, technika szerepet játszik benne, de legfontosabb az ember. A sajtótájékoztató helyszínének kiválasztása nem véletlen, a fokozott forgalom, a közreműködő szervek, aMÁV, rendőrség és polgárőrség együttműködése is jelzi, hogy eredményt, csak közösen érhetünk el. 2014 első felében halálos vasúti közlekedési baleset nem történt a körzetünkben, pedig a 30a vasútvonal nagy forgalmat bonyolít le. Kapitányságunk 25 kilométer hosszan tart ellenőrzéseket. A vasúti pálya hét fény- és félsorompóval biztosított és 17 ún. labirintus korlát szabályozza a gyalogosok közlekedését. A továbbiakban isfokozni fogjuk az ellenőrzéseket az élet- és vagyonbiztonság megőrzése érdekében. Célunk nem a szankcionálás, hanem az emberi élet védelme.

Közlekedésbiztonsági fejlesztések a MÁV-nál

A nemzeti vasúttársaság a baleset megelőzési kampányokon kívül korszerű jelzőberendezések kiépítésével is támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. E törekvéseket segíti aKözlekedés Operatív Program (KözOP) keretében 2015-ig előirányzott beruházások megvalósítása is; a vasúttársaságnak az Új Széchenyi tervben elkülönített közel 12,5 milliárd forint áll rendelkezésére közlekedésbiztonságot javító fejlesztésekre.

A 2012-2015 között zajló programban összesen 180 vasúti átjáróban történnek biztonságot javító beavatkozások: fél- és fénysorompók felszerelése, vonatérzékelés korszerűsítése, az átjárókban elkövetett szabálysértések figyelése kamerákkal, diagnosztikai és monitoring berendezések, valamint videós pályafelügyeleti rendszer kiépítése. A fejlesztések közös jellemzője a hatékonyság, viszonylag kis költségráfordítással komoly eredmények érhetőek el a balesetek számának csökkentésében, kimenetelük enyhítésében, az okozott személyi és anyagi károk mérséklésében.

A fejlesztési alapból 877,5 millió forintot fordítanak a vasúttársaság sorompóprogramjának első ütemére. A keretből augusztus közepéig 44 helyszínenalakítanak ki a közúton közlekedők számára jobban megfigyelhető jelzést adó, LED optikás fény- illetve félsorompókat. A sorompóprogram idén ősztől folytatódik további 126 helyszínen. Ennek kivitelezésére majdnem kétmilliárd forint áll rendelkezésre a KözOP programból.

A közbeszerzési folyamatot követően, szintén ősszel indulhat el mintegy másfél milliárd forintból, 53 vasúti átjáróban a korszerű tengelyszámlálós, illetve induktív hurkos vonatérzékelő rendszer kialakítása. Továbbá a MÁV 99 vasúti átjáróban alakít ki kamerás megfigyelő rendszert, mellyel a sorompókat letörő gépjárművek azonosítása is lehetővé válik. A 200 millió forintba kerülő fejlesztésről a MÁV tavaly áprilisban állapodott meg az ORFK-val. A rendőrséggel a telepítési helyszíneket és az eseményrögzítést követő eljárást is egyeztetette már a vasúttársaság.

De nem csak az átjárók, hanem a vasúti pályák közlekedésbiztonságának javítására is törekszik a vasúttársaság a rendelkezésére álló fejlesztési forrásból. Hamarosan kezdődhet a járműdiagnosztikai és monitoring berendezések telepítése is. Ennek során például ún. hőnfutás jelző berendezéseket, kerékterhelés-mérőket, felsővezetéki áramszedők állapotának ellenőrzése szolgáló érzékelőket és túlméretes rakományokat jelző berendezéseket építenek ki. A több mint négymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően nagyobb valószínűséggel megelőzhetők lesznek az akár komoly jármű- és pályakárokat okozó meghibásodások, balesetek. Ezenkívül folyamatban van egy videós, lézer-optikai pályafelügyeleti rendszer és az ehhez szükséges mérőkocsi kialakításának közbeszerzése is.

Ha július, akkor kampány a Balatonnál és a Velencei-tónál

A mai agárdi kampánynapot megelőző két hétben Balatonfüreden, Balatonalmádiban, tartott figyelemfelkeltő kampányt a vasúttársaság. Augusztus elejéig még további kedvelt turisztikai települések vasúti átjáróiban szólítják meg a kampányszervezők a közlekedőket a fókuszált ellenőrzésekben. Július 25-én, pénteken, a siófoki Mártírokútján lévő sorompónál találkozhatnak a kampánnyal. Augusztus elsején, 9 és 12 óra között Badacsonyban, az Egry József sétánynál, a megállóhely végében, majd 13 és 17 óra között Révfülöpön, a Halász utcai átjáróban végeznek ellenőrzéseket.

Ősszel pedig plakátkampánnyal folytatja a MÁV a közlekedésbiztonsági akcióit. Száz óriásplakátot helyez ki a kiemelt kockázatú vasúti átjárók közelében.

MÁV Zrt. – Kommunikációs Igazgatóság