Hárommilliárdos informatikai háttérrel támogatott közlekedésfejlesztéssel folytatódik a MÁV megújulása

2015. június 25. csütörtök, 11.08 / Utolsó módosítás: 2015. június 25. csütörtök, 11.35
A minisztérium a teljes programot támogatja, az első szakaszt a Hewlett-Packard hajtja végre

1,9 milliárd forint értékű támogatási szerződést kötött (a KÖZOP keretén belül) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. alkotta konzorciummal. Az „Infrastruktúra és gördülő állomány karbantartó szoftver, valamint IT alkalmazás konszolidáció” (INKA) elnevezésű közlekedésfejlesztési projekt a karbantartásirányítás és kapacitáskorlátozás-tervezés hatékonyságát növeli, ezáltal hozzájárul a menetrendszerűség javításához. A bő egyéves informatikai fejlesztés végrehajtására a vasúttársaság a Hewlett-Packard Informatikai Kft.-vel szerződött. 

USZT Széchenyi 2020 logó

 

 

 

A minisztérium a teljes, hárommilliárdos KÖZOP-IKOP szakaszolt projekt finanszírozásának támogatására kötelezettséget vállalt. A finanszírozási keretből mintegy 1,9 milliárd forint a most megkötött KÖZOP támogatási szerződés értéke.

A Hewlett-Packard Informatikai Kft. feltételes, nyílt, Európai Uniós értékhatárt elérő, egyfordulós közbeszerzési eljárásban nyerte el az INKA alaprendszer megvalósítását, amire 13 hónap áll rendelkezésre.

Pál László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese„A MÁV-csoport számára büszkeség és garancia, hogy a világ egyik legnagyobb IT vállalatával működhet együtt” – jelentette ki a projektindító rendezvényen Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese, aki szerint a projekt összhatását tekintve a vasúttársaság teljes tevékenységét, valamennyi szakterületét érinteni fogja. Megvalósulásával ugyanis a szervezet alapút a folyamat alapú működés váltja fel. Áttekinthetőbbé válnak az üzemeltetési, karbantartási és felújítási folyamatok, hosszabb távra előretervezhetők lesznek az anyag- és gépigények, valamint a vágányzári idők is. „Az INKA projektnek a Hewlett-Packard szerződéssel lefedett része ráadásul csak egy átfogó program első, igen fontos eleme, amit további fejlesztések követnek majd” – zárta szavait Pál László.

Vidra András, MÁV Zrt. infokommunikációs igazgatóA MÁV Zrt. infokommunikációs igazgatója ismertette a fejlesztés részleteit: „Az INKA projekt egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a hálózat kapacitásai az eddiginél magasabb szinten álljanak rendelkezésre, annak értékesítési lehetőségei minél kevésbé sérüljenek”. Vidra András azt is hozzátette, hogy mindez a költséghatékony működést szolgálja.

Gonda Gábor, a Hewlett-Packard Kft. ügyvezető igazgatójaGonda Gábor, a Hewlett-Packard Kft. ügyvezető igazgatója beszédében elmondta: „A Hewlett-Packard megtisztelve érzi magát, hogy a MÁV által indított közbeszerzési eljárás nyerteseként vehet részt a MÁV modernizációs programjának megvalósításában. A HP elkötelezett az INKA sikeres teljesítése mellett.” Hangsúlyozta: cégük nemzetközi vasúti és hazai projektekben szerzett szakértelme mind a hatékonyabb tömegközlekedés, a korszerűbb gazdasági és műszaki folyamatok, valamint kedvezőbb közlekedési rendszer létrejöttét szolgálja.

 

 

 

 

Budapest, 2015. június 25. 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

USZT Széchenyi 2020 logó