Fokozott rendőri ellenőrzés a vasút biztonsága érdekében

2020. szeptember 9. szerda, 16.00
RAILPOL

2020. szeptember 7-étől a magyar rendőrség nemzetközi akció keretében egy héten át fokozottan ellenőrzi a vasúti átjárókat és peronokat a RAILPOL koordinálásával, a vasút biztonságának fenntartása és növelése érdekében. A mai napon Vácon és Felsőgödön is ellenőrzést tartottak a délelőtti órákban. Az akció célja a vasúti átjárókban érvényes közlekedési szabályok megsértésének- és a biztonságos vasúti közlekedéshez nélkülözhetetlen eszközök megrongálásának megelőzése.

Az átfogó ellenőrzés kiterjed továbbá a vasúti jelzőberendezések-, és az utasok tájékoztatására szolgáló eszközök és a vagonok ellenőrzésére, a mozgó vonatokra történő fel- és leszállás-, valamint a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekmények megelőzésére.

2020 augusztusáig az előző év hasonló időszakához képest megegyező számú baleset történt a vasúti átjárókban, azonban a halálos kimenetelű balesetek száma a harmadára csökkent. Idén 42 esetből 4 halálos kimenetelű volt, 16 személyi sérüléssel, 22 eset pedig anyagi kárral végződött; míg tavaly 12 volt halálos, 11 személyi sérüléssel, 19 pedig anyagi kárral járt.

RAILPOL

Az útátjárós balesetek oka jellemzően az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése. Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok is, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken.

Az elmúlt tíz évben a MÁV hibájából nem történt vasúti átjárós baleset, azonban ezek következtében a vasúttársaság jelentős, évente százmilliós nagyságrendű kárral kénytelen számolni.

A MÁV a vasúti átjárókban történt események számának csökkentése, és a figyelem felhívása céljából a közút és vasút kereszteződéseiben 2018 óta folyamatosan, éves szinten 60-70 helyszínen tart közös vasúti-közúti közlekedésbiztonsági ellenőrzést a rendőrség területileg illetékes munkatársainak közreműködésével. Legfőbb cél a baleset-megelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat. A vonat féktávolsága több száz méter, így a mozdonyvezetőnek az átjáróban szinte semmi esélye nincs az ütközés elkerülésére.

RAILPOL