Elkezdődött az Európai Mobilitási Hét

2014. szeptember 17. szerda, 08.09
Forgalmi engedéllyel lehet vasúton utazni az Európai Autómentes Napon

Díjmentes utazási lehetőséget ajánl az Európai Autómentes Napon a MÁV-START Zrt. a teljes szolgáltatási területére és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatára. Magánszemély nevére kiállított forgalmi engedéllyel veheti igénybe a vasúttársaság ajánlatát a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója.

Mobilitási hét 2014

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányához csatlakozva hirdetik meg programjaikat a vasúttársaságok, a MÁV-START és a GYSEV is évek óta aktív részesei a rendezvénysorozatnak. Mindkét vasúttársaság fontosnak tartja a vasúti utazás népszerűsítését, illetve, hogy felhívja az autósok figyelmét a közösségi közlekedés előnyeire.

A díjmentes utazási kedvezmény kizárólag 2014. szeptember 22-én belföldi utazásra, másodosztályon használható fel. Első kocsiosztály igénybevételéhez a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat, feláras vonatokra (például gyors és InterCity vonatok) a pót- és helyjegy, vagy a gyorsvonati pótjegy díját külön meg kell fizetni. Forgalmi engedély hiányában, vagy a nem saját névre szóló forgalmi engedéllyel utazóknak a vonaton az ellenőrzést végző munkavállaló az utast megillető kedvezményes árú menetjegyet és pótdíjat számítja fel.

Mobilitási hét 2014Nemcsak az autósok, hanem a kerékpár-tulajdonosok is kedvezményben részesülnek az eseményhez kapcsolódóan, hiszen a Mobilitási Hét (2014. szeptember 16-22.) során ingyenesen vihetik magukkal kerékpárjukat. A díjmentes kerékpárjegy a rendezvény hetében megváltható a GYSEV pénztáraiban, a MÁV-START pénztáraiban és a partneri pénztárakban, illetve az internetes jegyértékesítési rendszeren keresztül.

A MÁV-csoport a budapesti központi rendezvényre látogatókat egy kuponfüzettel is megajándékozza, amelyben számos kedvezményes ajánlat található, Az egyik szelvénnyel a Mobilitási Hetet követő két hétvégén 25%-os kedvezményű kerékpárjegy vásárolható (2014. szeptember 27-én, 28-án, valamint október 4-én és 5-én). Az ajánlat a MÁV-START szolgáltatási területére vonatkozik. További részletek a kedvezményekkel, és a programokkal kapcsolatosan awww.mav-start.hu oldalán, illetve a GYSEV Zrt. weboldalán a www.gysev.hu oldalon olvashatóak

MÁV-START Zrt., GYSEV Zrt.

 

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KÖZLEMÉNYE

A megújult Baross téren indították útjára a 13. Európai Mobilitási Hét programsorozatát

„A közösségi közlekedés 2010-ben megkezdett korszerűsítése eredményeként folyamatosan javul a közlekedési társaságok működése, a hatékonyabb gazdálkodás pedig lehetővé teszi a szolgáltatási színvonal növelését” – mondta el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az Európai Mobilitási Hét nyitóünnepségén 2014. szeptember 16-án. A Baross téren tartott rendezvényen beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója is. Az egy hetes európai kampány célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések meghozatalára, a lakosságot pedig környezettudatos közlekedésre ösztönözze.

Mobilitási hét 2014Seszták Miklós beszédében hangsúlyozta: „Azok, akik a környezetbarát közlekedési módokat választják, sokat tesznek egy jobban működő, fenntartható, egészséges városi környezetért, önmaguk és a gyermekeik jövőjéért”

Tarlós István az Európai Mobilitási Hét részét képező, budapesti Autómentes Napról szólva elmondta: „Az Andrássy úton lehetőségünk lesz megmutatni, mit tud tenni a Főváros egy élhetőbb város kialakításáért.” A főpolgármester hozzátette: „Nem az autósokat kell hátrányos helyzetbe hozni, hanem megfelelő alternatívát kell felmutatni számukra ahhoz, hogy kedvet kapjanak a környezetkímélő közlekedési formák igénybevételéhez.”

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona beszédében úgy fogalmazott: „Mindannyiunkra hatalmas egyéni felelősség hárul a közösségi közlekedés sikerének elérésében, és ezáltal abban is, hogy élhető jövőt hagyjunk utódainkra.” Mint mondta: „A MÁV Csoport vezetősége és több mint 30 ezer munkavállalója azért dolgozik, hogy a nemzeti vasúttársaság versenyképesebbé, jövedelmezőbbé váljon, és még vonzóbb legyen az utasok számára.”

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az Európai Mobilitási Hét keretében negyedik alkalommal rendezi meg az MVM Energia Futamot szeptember 20-án. Baji Csaba, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta: „az MVM kötelességének érzi a társadalmi ügyek, a környezetvédelem és az innováció támogatását. A nem konvencionális hajtású járművek legrangosabb, európai viszonylatban is úttörő versenyének fő célja a lakosság környezettudatosságának erősítése, az Európai Unió és Magyarország, valamint ezen belül az MVM Csoport energetikai stratégiai célkitűzéseinek támogatása.”

Márton Péter, a Magyar Nemzet Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Az MNV Zrt., mint a Volán társaságok tulajdonosi jogainak gyakorlója akkor végzi legjobban a feladatát, ha mindent megtesz a közösségi közlekedés színvonalának javítása érdekében.” A Volán-társaságok folyamatban lévő átszervezésére utalva rámutatott: „A menetrendek összehangolása, a szolgáltatások bővülése, a korszerűbb, a 

Mobilitási hét 2014

környezetvédelmi előírásoknak és elvárásoknak mindenben megfelelő járművek mind hozzájárultak ahhoz, hogy ma a buszközlekedés versenyképes alternatívát jelent az autóval szemben.”

Magyarország 13. alkalommal rendezi meg az Európai Mobilitási Hetet és Autómentes Napot, amelynek hazai koordinátora a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A programsorozat arra ösztönzi a közlekedőket, hogy az általuk használt közlekedési eszközök megválasztásánál legyenek figyelemmel a fenntarthatósági szempontokra is, így járulva hozzá egy egészségesebb, tisztább városi környezethez. Az idei kampány jelmondata: „A mi utcánk, a mi jövőnk!” Idén is rekordszámú település regisztrálta csatlakozási szándékát: 2012-ben 112, 2013-ban 129, idén pedig – a jelenleg beérkezett adatok szerint – már 137 magyar település csatlakozott az egy hetes kampányhoz. A szeptember 16. és 22. között lezajló Mobilitási Hét fővárosi és vidéki programjairól a www.emh.kormany.huoldalon található részletes tájékoztatás.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kommunikációs Főosztály