Budapest Keleti pályaudvar rekonstrukciójának előkészítése

Budapest Keleti pályaudvar rekonstrukciójának előkészítése

Projekt jelzőszáma: IKOP-2.1.0-15-2017-00041

Támogatás összege 988 495 300 Ft

koháziós alap infoblokk


A projekt megvalósításának kezdete  2017.10.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje  2021.05.31.

 

Projekt célja

Budapest-Keleti az ország és a főváros első számú pályaudvarának számít, ugyanis a nemzetközi, IC és a belföldi távolsági forgalom mellett az elővárosi forgalomban is jelentős szerepet lát el, így a pályaudvarnak összetett feladat és szerepköre van. A MÁV hosszú távú személyszállítási koncepciója és marketing stratégiája e funkciók megőrzésével és tovább fejlesztésével számol, így a fejlesztési projekt célja az ország első számú pályaudvarához méltatlan állapotok felszámolása.

A felújítás során a Keleti pályaudvar épületének érkezési, utasforgalmi, valamint szolgáltatási terei kapnak prioritást, amelynek keretében integrált ügyfélszolgálati centrum épül, átalakításra kerül a pályaudvari jegyértékesítési rendszer, továbbá sor kerül a kiegészítő szolgáltatások (pl. kereskedelmi területek) területi arányának növelésére is.

A Keleti pályaudvar rekonstrukciójának célja, hogy egy megújult, modern fejpályaudvar jöjjön létre, mely hatékonyan és utasbarát módon szolgálja ki az utazóközönséget. A projektben meghatározott fejlesztési helyszín, mint fejpályaudvar a TEN-T fővárosi agglomerációs szakaszait használó, az ország legforgalmasabb elővárosi vasútvonalainak (80-as, 120-as és 1–es vonalak) végállomása. A fejlesztések az agglomerációs szolgáltatás javításán túl az érintett TEN-T vonalak távolsági személyszállítási kínálatának kedvezőbbé tételét is biztosítja.

A Keleti pályaudvar a budapesti kötöttpályás közlekedési rendszer csomópontja, a pályaudvar épületének felújításával a 2-es és 4-es metróvonalak, valamint a 24-es villamos-vonal megközelítése is kulturáltabbá válik. Az elővárosi közlekedés fenntarthatóságának, minőség javításának és vonzóbbá tételéhez kiemelten fontos feltétele a vasúti közlekedés színvonalának, vonzerejének növelése, mely igényli a vasúti pályák, az állomásépület és a technikai berendezések korszerűsítését, a kapacitások növelését, a megbízhatóság javítását és szolgáltatási paletta bővítését.

A fejlesztések az agglomerációs szolgáltatás javításán túl az érintett TEN-T vonalak távolsági személyszállítási kínálatának kedvezőbbé tételét is biztosítják.

 

A projekt fő feladatai:

-          Tervpályázat előkészítéséhez szükséges dokumentumok elkészítése   

-          Tervezési-előkészítési munkák,

-          Tervezésre vonatkozó nyílt közbeszerzési eljárások lefolytatása,

-          Megvalósíthatósági tanulmány készítése,

-           Projekthez szükséges engedélyek megszerzése,

-           Projekt fizikai befejezése (záró kifizetési kérelem előkészítése)