25 százalékkal olcsóbb regionális tarifák 30 vasútvonalon

2014. május 9. péntek, 12.33 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 19.58

A regionális tarifák kiterjesztésével február 15-étől közel 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás - mondta el Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár 2013. február 14-én, Budapesten.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV-START Zrt. tavaly júniusban 15 viszonylaton vezette be az akkor 15 százalékkal olcsóbb regionális jegyeket és bérleteket. Február közepétől kétszeresére bővül az érintett vonalak köre, és jelentősen nő a kedvezmény mértéke is.

Az alacsonyabb díjak újabb 15 szakaszon (Győr - Veszprém, Kaposvár - Siófok, Székesfehérvár - Pusztaszabolcs, Dunaújváros - Cece/Simontornya, Dombóvár - Bátaszék, Villány - Mohács, Eger - Szilvásvárad, Miskolc - Tiszaújváros, Miskolc - Tornanádaska, Kisújszállás - Kál-Kápolna, Mátészalka - Záhony, Nyíregyháza - Fehérgyarmat, Mezőhegyes - Újszeged, Mezőhegyes - Battonya és Kunszentmárton - Kiskunfélegyháza) lesznek elérhetőek.

A regionális tarifa az utasvonzó hatás erősítése érdekében 25 százalékkal lesz alacsonyabb az országos díjaknál. A jegy- és bérletárakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények érvényesíthetők, mások mellett tehát a diákok és nyugdíjasok is negyedével olcsóbban utazhatnak.


A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalakról ezúttal is a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. Idén az utolsó, 2010 után újranyitott szakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtől azonban nemcsak Zircig, hanem egészen Győrig lesz olcsóbb az utazás.

„A rendszerváltás óta példátlan árcsökkentés tökéletesen illeszkedik a lakossági terhek enyhítését középpontba helyező kormányzati törekvésekhez. A díjak 25 százalékos mérséklése számottevő megtakarítást jelent az érintett vonalszakaszokon évente megforduló összesen mintegy 3 millió utas számára. Az intézkedés a vasút versenyhelyzetét erősíti a regionális forgalomban, több hátrányos helyzetű, felzárkózó térségben is." - fejtette ki Völner Pál.

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A vasúttársaság a jegyértékesítési eszközein és rendszerein végrehajtotta a szükséges módosításokat a regionális tarifák kibővített körének alkalmazáshoz. A mérsékelt menetjegyárakkal szeretnénk versenyképesebb utazási lehetőséget nyújtani és növelni a hivatásforgalomban utazók számát azokban a térségekben is, ahol sok esetben az iskola vagy a munkahely távolabb található a lakóhelyhez képest."

Bővebb információ a regionális tarifákról elérhető ide kattintva.