A Természetjáró Szakosztály éves beszámolója 2018. évről a Közgyűlésre

2019. április 4. csütörtök, 15.32 / Utolsó módosítás: 2020. február 28. péntek, 16.05

A Szakosztály létszáma 2018-ban 134 fő volt.

Vizsgázott túravezető: 8 fő.

Nem vizsgázott túravezető, de rendszeresen vezet túrát: 3-4 fő.

Az elmúlt évben 192 túrán 1219 fő vett részt. Összesen 1.843 km-t gyalogoltunk, 52.315 m szintet teljesítettünk. 108 óra magashegyi túránk volt, és 274 órát töltöttünk városnézéssel, múzeumlátogatással.

A Vasutas Természetjárók Szövetsége minősítési szabályzata szerint 2018-ban 9 túratársunk teljesítette a minősítési szabályzatban meghatározott valamelyik minősítési szintet. Itt szeretném nekik átadni a teljesítményükért járó elismerő jelvényeket.

            arany fokozatot ért el:           Nuszer László

            ezüst fokozatot:                     Kincses Margit

            bronz fokozatot:                     Antalné Kovács Csilla,

           Bérci Ferencné,

                                                          Daróczi Erzsébet,

           Földházi Pálné,

           G. Nagy János,

           Honvári Terézia,

           Sándor Tibor.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség minősítési szabályzata alapján Deák Veronika túratársunk „Érdemes Természetjáró” minősítést ért el.

2018-ban Kincses Margit túratársunk 706.-ként, Nuszer László túratársunk pedig 707.-ként teljesítette az Országos Kék Kört, ami összesen 2.570 km.

Nuszer László 7., Kincses Margit 5., Deák Veronika pedig 1. alkalommal járta végig az Országos Kéktúrát, mely 1.165 km hosszú.

A június 23-24-i 70 éves jubileumi rendezvényünkön a Szakosztály 44 tagja vett részt. A rendezvényen szakosztályunk Bányamúzeum látogatást, a Salgó és a Somoskői várhoz pedig túrát szervezett.

23-án este Bodza Klára és Földházi Pál túratársunk nótázással és citeramuzsikával gondoskodott a jó hangulatról.

A szervezésben és lebonyolításban résztvevőknek köszönöm a segítségüket, a résztvevőknek pedig az aktív részvételüket.

 

Merre jártunk 2018-ban:

egynapos túránk volt a Börzsönyben, a Budai hegyekben, a Gerecse hegységben, a Gödöllői Dombságban, a Mátrában, a Pilisben, a Velencei hegységben, halászlé túra pedig Szegeden. A medvehagyma túránk sem maradt el, és a Börzsönyben is kisvonatoztunk.

Voltunk Szekszárdon a Mézeskalács Múzeumban, meglátogattuk a Vendéglátó Ipari Múzeum „Sör” kiállítását, jártunk az Elektronikai és az Orvostörténeti Múzeumban, a Makovecz Emlékházban, megnéztük a Szépművészeti Múzeumban a Román csarnokot. Jártunk az ócsai lápon, majd megnéztük a tájházat és az Árpádkori templomot, ellátogattunk a Vajdahunyad Várába, a Rózsakert kiállításra, a Szikla kápolnába és Albertirsára, ahol megcsodálhattuk a gyurgyalagokat.

A Nemzeti Galériában megnéztük a „Korlátok között” című fotókiállítást, és Frida Kahlo festőművész kiállítását.

Ellátogattunk Pápára, ahol az Eszterházy kastélyt, a Katolikus templomot, a Kékfestő múzeumot, a Református kollégium Könyvtárában pedig a Petőfi és Jókai emlékkiállítást néztük meg.

A LOKO 424-es teljesítmény túrán is képviseltettük magunkat.

Több napos túránk volt:

az Őrségben, a Bükkben Szilvásváradon, Kőszegen és a Zemplénben. A hagyományosnak számító tokaji túránk az idén ötnapos volt. Többnapos túráink közül nem maradt el a már hagyományosnak számító bajai kirándulás sem.

Külföldi túráink alkalmával:

februárban megtartottuk szokásos téli túránkat a Magas-Tátrában,

júliusban Kárpátalján jártunk,

augusztusban pedig Svájc hegyeit hódítottuk meg.

Szakosztályi összejövetelünket Gyulán tartottuk.

Nosztalgia vetítés keretében a 2004-es Magas Tátrai túra képeit néztük meg.

Ott voltunk a hagyományosan megrendezésre kerülő Vicinális túrán, és a Vasutas Természetjáró Napon, valamint a Forrás Találkozón.

A VTSZ szervezésében részt vettünk a szentesiek által Szentes székhellyel szervezett tavaszi csillagtúrán, valamint az országos találkozón is, mely az idén Pécsen, a Lokomotív TE szervezésében került lebonyolításra. Ott voltunk a soproniak által szervezett őszi csillagtúrán is.

2018-ban is sokan érdeklődtek túramozgalmunk, a Balaton Körtúra iránt. A körtúra 400 km-es távjának teljesítéséért 13 fő kapta meg 2018-ban a kitűzőt. A Balaton Körtúrát 2018. végéig 96 fő teljesítette.

2019-ben mindenkinek nagyon jó túrázást kívánok.

Budapest, 2019. március 28.

Honvári Terézia

szakosztályvezető