Vonatfütty, pogácsa és szarvasok

2016. szeptember 4. vasárnap, 14.35 / Utolsó módosítás: 2016. szeptember 4. vasárnap, 14.37
Családi ünnep volt a balatonfenyvesi kisvasút 60. születésnapja alkalmából
Balatonfenyvesi kisvasút

120 éves a település, 60 éves a kisvasút, azaz Balatonfenyves „a fél életét együtt töltötte” a helyiek és a turisták kedvelt mini-vonatával. Szombaton délelőtt ezt ünnepelték felnőttek és gyerekek a balatonfenyvesi kisvasút napján. A nosztalgiavonatozás jó időben, felhőtlen hangulatban telt.

„Már ötven éve is ezzel a vonattal utaztam”– mondta Imre bácsi, mielőtt felszállt volna az ingyenes ünnepi különjáratra. „Azóta csak azért nem, mert biciklivel járok. Az állomásig most is azzal jöttem, hogy el ne késsek” – tette hozzá. Helyesen cselekedett, mert így nem maradt le a jelképes, 60-as számot ábrázoló vasúti jelzőkő letételéről és a születésnapi faültetésről sem. Sőt, még jóféle fúvószenét is hallgathatott, mielőtt elindult volna a népes utazóközönséggel Imremajor, Somogyszentpál felé.

Dávid Ilona (kép jobb szélén, kék ruhában)Nem tudjuk, Imre bácsi felismerte-e, de az utazóközönség soraiban ő is és mások is találkozhattak Dávid Ilonával, a MÁV elnök-vezérigazgatójával. „Nekem fontos a Balaton, a Balatonnak pedig fontos ez a kisvasút” – indokolta nem hivatalos jelenlétét az eseményen a vezető, akinek persze nemcsak a magyar tenger, hanem a hazai kisvasút és nagyvasút is szívügye.„Gyakran nyaralok a közelben, tudom, milyen remek kiegészítő program a vonatozás, főleg rosszabb időben, amikor fürödni nem lehet. Annak idején Csisztapuszta felé is sokat utaztam innen, vágyam és tervem, hogy előbb-utóbb azt a vonalszakaszt is felújítsuk, újra üzembe helyezzük” – jelentette ki, jelezve, hogy bár civilként jött ünnepelni, nem tud nem vezetői fejjel is gondolkozni egyszerre.

A kisvasúttal együtt ünnepeltek az utasokA kisvasút hatvanéves története azonban nemcsak Dávid Ilonát érintette meg, hanem gyakorlatilag bárkit rabul ejthetett, aki a közlekedés e módját választva járta be 1956 óta bármikor a Nagy-bereket. Ezt a hol bájos, hol vadregényesebb arcát mutató erdő-lápos vidéket a Dél-Balatonon. Ahol az 1980-as évek közepétől nőtt meg a vonatos turistaforgalom, akkor kerültek ugyanis a kisvasúthoz a nagy befogadóképességű, korszerű személykocsik, az Mk48-as dízelmozdonyok, sőt egy 490-es gőzmozdony is. És igen, tényleg jó volt Csisztagyógyfürdő felé is közlekedni velük, egyszer talán majd újra jó lesz! Addig is egy-egy nyári hónapban akár tízezren is utaznak a mostani vonalon. Amelyen Imremajorban táncház, kézműves vásár és programok, Somogyszentpálon ezer darab friss pogácsa várta szombaton az ünneplőket.

A kisvasúttal együtt ünnepeltek az utasok

Köztük Gábort, aki elmesélte, hogy kisfiával mindig „vasutas helyszínre” utaznak nyaralni, lehetőleg olyanra, ahol a kicsinek kisvasút, a nagynak – azaz neki – nagyvasút is adott, kiélni a vonatrajongást. Ahogy ezt elmondta, már fordult is a táj felé, hogy a kilátókocsiból fotózzon. Ez a fajta nyitott kivitelű személykocsi egyébként tavaly óta közlekedik a vonatok részeként, különösen meleg nyári napokon kínál üdítő élményt. Ha nem ilyenben utaztunk volna, talán azt a két szarvast – egy tehenet és a borját – sem csodálhattuk volna meg ilyen zavartalanul, akik pedig minket bámultak visszaúton a mezőről. Szerencsére úgy döntöttek, nem szaladnak át a vonat előtt. Így mindenki boldog volt, hogy nem ütöttük el őket, az időt ellenben egész kellemesen a kisvasút napján… (És Imre bácsit is megvárta a bringája!)