Utazás Kiállítás 2014 – a MÁV-START idén is várja Önöket!

2014. február 27. csütörtök, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 20.14

A mai naptól várják az érdeklődőket az Utazás Kiállításon a MÁV-START munkatársai, ahol február 27. és március 2. között az „A” épület 202/A standján ismerhetik meg a látogatók az aktuális vasúti utazási lehetőségeket. A rendezvény ideje alatt is jelentős kedvezménnyel vásárolhatók meg az Európán belül akár korlátlan utazási lehetőséget is kínáló InterRail bérletek, a belföldi utasok pedig 20%-os kedvezménnyel válthatnak teljes árú menetjegyeket a kiállításon. A szerencsések Németországba és Ausztriába szóló menetjegyet is nyerhetnek a vasúttársaság standjánál.

A szakmai napon tartott hivatalos megnyitón Hegmanné Nemes Sára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a hazai turizmus fejlődésének fontos előfeltétele a megfelelő közlekedési infrastruktúra biztosítása és fejlesztése, melynek hátterét a kormány az elmúlt időszakban is igyekezett maximálisan biztosítani.

 

A kormányzat már 2010-ben egyértelművé tette, hogy alapvető stratégiai eszközként tekint a vasútra. A MÁV szervezeti egyszerűsítésével és megalapozott döntések hosszú sorával sikerült elérni, hogy a vasúttársaság adósságállománya az elmúlt három évben mintegy 60 milliárd forinttal csökkent, anélkül, hogy ez elbocsátásokkal vagy megszorításokkal járt volna – hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára, aki arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben több mint 300 kilométer vasutat érintettek a fejlesztések.

 

Ungvári Csaba a MÁV-START vezérigazgatója kiemelte, hogy minden évben fontos esemény a MÁV-START számára az Utazás Kiállítás, hiszen a helyszínen több ezer emberhez juthatnak el a belföldi és a nemzetközi utazási ajánlatok.

 

Utazás Kiállítás 2014

 

A bővülő menetrendi kínálatnak, valamint a folyamatos vasúti fejlesztéseknek köszönhetően megváltozott a 2010. és azt megelőző évek tendenciája, tehát nem csökken az utazási kedv, sőt, a tavalyi évben 8 százalékkal emelkedett a főbb országos vonalakon az InterCity járatokon utazók száma. A belföldi vasúti forgalomban már több mint hétszáz wifivel ellátott jármű közlekedik, a teljes budapesti elővárosban és az InterCity vonatokon is igénybe vehető ez a díjmentes szolgáltatás. Az idén befejeződik a tavaly indított 300 darab távolsági forgalomban közlekedő vasúti kocsi felújítása, amelynek keretén belül az érintett járművek külső és belső felújításon is átesnek. A 2014-es év egyik legjobban várt eseménye az új beszerzésű 42 darab FLIRT motorvonat érkezése, melyek segítségével jelentősen növelhető az utaskomfort. A vonatok első elkészült darabjai várhatóan ősztől állhatnak forgalomba, segítségükkel a kerékpárszállítási szolgáltatás is bővül a MÁV-START hálózatán.

 

A belföldi vasúti utazási lehetőségek jelentősen kedvezőbbek lettek a decemberi menetrend érvénybe lépésével. Számos vonalon javultak az eljutási lehetőségek, bővült a választható vonatok száma, valamint Székesfehérvár-Budapest, és Székesfehérvár-Veszprém között új menetrendi struktúra áll az utazóközönség rendelkezésére. Csökkent a menetidő Székesfehérvárról Budapestre, a fővárosba a gyorsvonatok többségével már 40 perc alatt el lehet jutni. Új viszonylatszámozás könnyíti meg az utasok tájékozódását az elővárosi forgalomban, amely a tervek szerint a jövőben bővítésre kerül az integrált utastájékoztatás elősegítése érdekében. A tavalyi évben bevezetett új nyári menetrendi struktúra a Balaton északi partján sikeres volt, az utasok megkedvelték az ütemes menetrend nyújtotta előnyöket. Szintén ezzel a rendszerrel indul majd a nyári szezon, valamint a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal felújításának köszönhetően csökkenek a menetidők a Balaton déli partjára. Február közepétől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiterjesztette a regionális tarifák rendszerét, így eddig példátlan módon, harminc mellékvonalon lett olcsóbb a vasúti utazás. Az országos teljes árú tarifához képest 25 százalékkal kell kevesebbet fizetni a menetjegyekért és a bérletekért az érintett, mintegy 1400 kilométer hosszúságú vasúti vonalakon.

 

A MÁV-START saját terméke a START Klub kártyacsaládis töretlen népszerűségnek örvend, a tavalyi évben közel 20 százalékkal emelkedett az értékesítés. A vasúttársaság törzsutas programján belül a START Klub kártyák száma elérte a tizenháromezres darabszámot. A termék azok számára nyújt kedvező vasúti utazási lehetőséget, akik gyakran választják a vasúti utazást, de nem jogosultak kedvezmények igénybevételére.

 

A nemzetközi utazások is kiemelt helyen szerepelnek a vasúttársaság szolgáltatási kínálatában. A menetjegyeket az internetes értékesítési rendszeren keresztül is elérhetik a vásárlók, a legnépszerűbb úti célok hazánkból változatlanul az ausztriai és németországi nagyvárosok. Az új menetrendben ennek megfelelően bővült a kínálat. A kétóránként Bécs- München irányba közlekedő railjet vonatok mellett a Dacia nemzetközi gyorsvonat egész évben közlekedik Bécs és Bukarest között. Zágráb irányába is új vonat indult, amely belföldön viszonylaton Rippl-Rónai IC néven közlekedik. A Citadella nemzetközi gyorsvonat közlekedésével újra az utasok rendelkezésére áll a közvetlen magyar-szlovén nappali eljutási lehetőség, a nyári szezonban kerékpárszállító kocsi is bővíti a kínálatot.

 

Az elmúlt években is sokan látogattak hazánkba külföldről, csak az InterRail bérletekkel több mint ötezren érkeztek felfedezni Magyarországot. A hosszabb európai vasúti utazások esetén igénybe vehető bérlettípust a MÁV-START is értékesíti, március végéig a megszokotthoz képest 15 százalékkal kedvezőbben lehet megvásárolni.

 

A ma kezdődött Utazás Kiállításon tehát színes programokkal, nyereményjátékkal, kedvezményes belföldi és nemzetközi jegyvásárlási lehetőségekkel várja az érdeklődőket a vasúttársaság. A vásárvárosba vidékről érkező utasoknak 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezmény is a rendelkezésére áll. Bővebb információ a www.mav-start.huoldalon olvasható, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat 06 40 49 49 49-es telefonszámán kérhető.

 

MÁV-START Zrt.