Újra útnak indult a KISS emeletes motorvonat

2020. augusztus 24. hétfő, 12.14 / Utolsó módosítás: 2020. augusztus 24. hétfő, 13.21
KISS

Mától újra közlekedik a KISS emeletes motorvonat, a váci vonalon. Szeptember közepétől pedig már a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon is találkozhatunk majd a 600 férőhelyes emeletes vonattal. Idén várhatóan 10 új jármű állhat forgalomba a két vonalon.

Az új emeletes motorvonat az előzetes vizsgálatokat és teszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában még márciusban kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet, amit a kialakult járványügyi helyzet miatt meg kellett szakítani. A nagykapacitású jármű most, augusztus 24-én, a váci vonalon állt újra forgalomba. Június közepén kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeres szakaszon a vágányokat a Dömösi átkelésnél, így ezen a szakaszon jelenleg is egyvágányú közlekedés van érvényben, ezért hétfőtől szombatig Budapest és Vác között közlekedik az emeletes vonat, vasárnaponként pedig egyes KISS járatok kirándulóvonatként Nagymarosig járnak. Várhatóan a pályaszakasz helyreállítása novemberben befejeződik, így két vágányon közlekedhetnek majd a vonatok Nagymaros és Zebegény között, és attól kezdve a KISS is Szobig jár majd, minden nap.

Az emeletes vonat eheti menetrendje a vasúttársaság honlapján is elérhető: https://www.mavcsoport.hu/kiss, további menetrendről az Elvirán és a MÁV appban is tájékozódhatnak utasaink.

KISS

Augusztus végéig tart a Nyugati pályaudvar és Városliget elágazás közötti szakasz felújítása. A munkálatok befejezését és a második KISS átadását követően szeptember közepétől a ceglédi 100a vonalon is ismét lehet utazni majd a KISS motorvonatokkal.  

Jelenlegi ütemezés szerint év végégig várhatóan még további 8, összesen tehát 10 KISS kezdi meg az utasforgalmi próbaüzemet. Jövőre pedig elkészül és útnak indul még 17 darab, 2022 végéig pedig a megrendelt emeletes vonatok mindegyike, összesen 40 darab forgalomba állhat.

Budapest elővárosi forgalmát 2022 végére szinte teljes egészében korszerű KISS, FLIRT és DESIRO járművek szolgálják majd ki. A felújítások és a modern motorvonatok forgalomba állítása hozzájárul a menetrend javításához, a pontosabb közlekedéshez, az elővárosi vonalakra jellemző fokozott terhelés kiegyensúlyozottabb eloszlásához is.

KISS

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: „Magyarországnak nem lehet szerényebb célja, mint az erősödés, amely nem csak a gazdaság bővülésében vagy a munkahelyek növekvő számában ragadható meg, de a közszolgáltatások színvonalának emelkedésében is. A kormány ennek megfelelően elkötelezett a közösségi, így a vasúti közlekedés fejlesztésében, amely nem csak gyorsabbá, de kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé is teszi a magyar emberek mindennapjait.”

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár kiemelte: „A kormány össztársadalmi ügyként tekint a vasútra és a MÁV vezetésével együttműködve a vasúti szolgáltatások színvonalának növelése mellett kötelezte el magát. A motorvonatok beszerzése egyúttal a nemzeti vagyon gyarapodását is jelenti, melynek gazdasági és társadalmi hatásai az ország egészére kiterjednek.”

Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára elmondta: „A magas szolgáltatási színvonalú közlekedési hálózatok folyamatos fejlesztése a magyar családok javuló életminőségének alapfeltétele. Az ITM kiemelt törekvése a közösségi közlekedés gerincét adó, környezetkímélő vasút versenyképességének erősítése. Idén minden korábbinál több forrás, közel 300 milliárd forint hasznosulhat kötött pályás korszerűsítésekben, a fejlesztések fontos célterülete a Budapest elővárosi forgalom, jelenleg is zajlik a kivitelezés Hatvan és Pusztaszabolcs felé. Az összesen 40 darab emeletes motorvonat összesített beszerzési értéke több mint 205 milliárd forint, ennek fejében 24 ezer új ülőhely-kapacitással gyarapszik a személyszállító vasúttársaság.”

Rétvári Bence, Vác országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „Naponta körülbelül hatezren ingáznak Vácról Budapestre. A forgalomba álló, új emeletes vonatokkal több ember, pontosabban éri el az úti célját, mivel megszűnhetnek a sokszor előforduló torlódások és késések.”

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kiemelte: „A vasúti jármű- és infrastruktúra fejlesztésnek kiemelten fontos szerepe van, ennek csak egyik eleme az új 40 darab KISS beszerzése. A vasúttársaság további 115 darab korszerű villamos mozdony beszerzésére indított közbeszerzési eljárást idén, új mozdonyok legkorábban 2022 első felében állhatnak forgalomba.  Az emeletes vonatok közlekedéséhez is elengedhetetlen, a 100a vonal karbantartása, augusztus végéig befejeződnek a Nyugati és Városliget elágazás közötti szakasz munkálatai, aminek keretében a meglévő váltófűtési rendszereket is korszerűsítik, ennek köszönhetően megelőzhető a váltók lefagyása, és jelentősen csökken az ebből adódó vonatkésés a téli időszakban, összességében javulni fog a menetrendszerűség a vonalon.”

KISS