Újabb vasúti pénztárak nyíltak felsőoktatási intézményekben

2014. január 28. kedd, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 20.38

A MÁV-START Zrt. 2013 végéig hat főiskolán vagy egyetemen biztosította a vasúti pénztári szolgáltatást a diákoknak és az érdeklődőknek, mostantól ez a szám nyolcra emelkedett. Új helyszínként ismételten bekapcsolódott a rendszerbe a Nyíregyházi Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem.

Éves szinten több mint százezer darab menetjegyet értékesít a vasúttársaság a főiskolákon és egyetemeken, ahol kilométer és kedvezmények korlátozása nélküli vasúti menetjegyek, pótdíjköteles vonatokra szóló pót- és helyjegyek, gyorsvonati pótjegyek, továbbá a BKK egyes termékei (például bérletek) vásárolhatóak meg. A legtöbb menetjegyet a Debreceni Egyetemen váltották az elmúlt évben, itt közel harmincezer volt az értékesített darabszám. Ezt követte a Budapesti Műszaki Egyetem huszonnyolcezerötszáz jeggyel, harmadik helyen az eladási statisztika alapján a Pázmány Péter Tudományi Egyetem végzett, ahol tizenhatezerötszáz vasúti menetjegyet vásároltak. Ezen kívül Győrött, Miskolcon, és Pécsett vehető igénybe egyetemi vagy főiskolai pénztár. A felsőoktatási intézményekben a diákok napi programjához igazítva, általánosságban délelőtt kilenc vagy tíz órától, délután három óráig vannak nyitva hétköznap a pénztárak, valamint bizonyos helyszíneken, szombaton a délelőtti órákban. A pénztárak pontos nyitva tartási rendje a vasúttársaság honlapján, a www.mav-start.hu oldalon érhető el.

 

Háttérinformációk

Az alábbi egyetemeken vagy főiskolákon található vasúti pénztár:

Budapesti Corvinus Egyetem

Budapesti Műszaki Egyetem

Debreceni Egyetem

Széchenyi István Egyetem (Győr)

Miskolci Egyetem

Nyíregyházi Főiskola

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (Piliscsaba)

Pécsi Tudományegyetem

A Nyíregyházi Főiskolán és a Budapesti Corvinus Egyetemen korábban már működtek vasúti pénztárak, de az akkori üzemeltetők a tavalyi évben visszaadták a szolgáltatást a vasúttársaságnak. A nagy érdeklődésre tekintettel 2014 elejétől azonban újra megnyílhattak ezek az értékesítési pontok. Általánosságban elmondható, hogy az egyetemeken vagy főiskolákon 2005 óta van vasúti menetjegy értékesítés, az itt található pénztárakat külső partner cégek üzemeltetik szerződéssel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénztári eszközöket és a jegykészletet a vasúttársaság biztosítja, az itt dolgozó munkatársakat és egyéb szükséges infrastruktúrát a külső cég. A pénztárakban dolgozók előzetesen vasúti pénztáros oktatásban részesülnek. A Pécsi Tudományegyetem pénztára egyben tanutazási iroda is, amely a turisztika szakos hallgatóknak gyakorlati helyül is szolgál.

MÁV-START Zrt.