Új tabletek segítik a MÁV-START mozdonyvezetőinek munkáját

2015. december 22. kedd, 12.51 / Utolsó módosítás: 2018. március 27. kedd, 13.17

KÖZOP-2.5.0-09-11-2015-0012
A VASÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS KÖZSZOLGÁLTATÁSI FELADAT ELLÁTÁSA BIZTONSÁGÁNAK NÖVELÉSE, A FEDÉLZETI SZOLGÁLTATÁSOK KORSZERŰSÍTÉSE VIZUÁLIS ÉS HANGOS UTASTÁJÉKOZTATÁSSAL, MOBILALKALMAZÁS-FEJLESZTÉSSEL, INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEKKEL

PROJEKTÁTADÓ RENDEZVÉNY

Új tabletek segítik a MÁV-START mozdonyvezetőinek munkáját
Az EU-s fejlesztés támogatja a vasútbiztonságot és az energiatakarékosságot

3100 tabletet szerzett be a MÁV-START, a készülékek a mozdonyvezetők munkáját segítik. Az új fedélzeti eszközök a vonat teljes útvonalán folyamatosan frissülő adatokkal szolgálnak, így használóik egy felületen láthatják a vonatközlekedéshez szükséges összes információt. A vasútbiztonsági kockázatokat csökkentő és a járművek energiatakarékos használatát támogató fejlesztés több mint 1,3 milliárd forintból, az EU Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A tabletek alkalmazásait fokozatosan vezeti be a vasúttársaság. Először azok a támogató funkciók aktiválódnak, amelyek konkrét fizikai előnyöket kínálnak a mozdonyvezetőknek. Jelenleg például nagy mennyiségű papíralapú dokumentációt – útvonalkönyv, járműleírások, szolgálati menetrendkönyv, menetrendi segédkönyv, kimutatások a lassújelekről, érvényes vasúti utasítások – kell magukkal vinniük a szolgálatba, de a dokumentumokban foglalt információk a jövőben a tableteken lesznek olvashatók, frissítéseiket a rendszer automatikusan elvégzi.

tablet

A 3G-s adatátviteli sebességű kommunikáció a mozdonyvezetők információ-ellátását biztosítja, akik látni fogják a készülékeken saját szolgálati és munkaidő-beosztásukat, szabadságot tudnak igényelni, elektronikusan tarthatnak kapcsolatot a vezénylőkkel. A jövőben az úgynevezett parancskönyvi rendelkezések közzététele és elismertetése is elektronikusan zajlik majd. A tervek szerint 2016-ban további funkciókkal is bővül a készülékek tudása. Lehetőség nyílhat a táblagépeken a papíralapú menetigazolvány kiváltására, az eseménylap és az üzemi napló rögzítésére. Az eszközöket összekötik a mozdonyfedélzeti berendezésekkel is, így lehetővé válik a szolgálati menetrend és a lassújel információk folyamatos, GPS-alapú megjelenítése.

A vasúttársaság olyan tableteket szerzett be, amelyek megfelelnek a vasúti használat által támasztott speciális műszaki feltételeknek, úgymint: teljesítmény, képernyőméret, felbontás, fénysűrűség, kontrasztarány, mozgó alkatrésztől mentes belső tárhely, hőmérséklet-tűrés, dokkolhatóság. A vibráció- és hőmérséklet-tűrést független akkreditált labor ellenőrizte. A mozdonyvezetők oktatásban részesülnek, hogy készségszinten elsajátítsák az új fedélzeti eszközök és a hozzájuk tartozó szoftver használatát.

prezentálás

A táblagépek beszerzésének előzménye, hogy a MÁV-START járműkövetési rendszert vezetett be, azaz járműveit azonosító eszközzel szerelte fel. Ennek célja, hogy valósidejű, pontos, feldolgozható információk álljanak rendelkezésre a járművek helyzetéről, állapotáról, illetve a vonatok összeállításáról. A rendszer révén pontosabb utastájékoztatási adatok biztosíthatók. A vasúttársaság idén indított Vonatinfó alkalmazása segítségével továbbá a vonaton utazók útközben is folyamatosan követhetik az aktuális vasúti információkat. Az ingyenes applikáció, amely elérhető Android, IOS és Windows Phone operációs rendszeren is, hamar népszerűvé vált, már 184 ezren letöltötték. A legtöbben az útvonaltervezés funkciót használják, de sokan figyelik a vonatok valós helyzetét is a térképen. Az utasokat folyamatosan frissülő MÁVINFORM hírek tájékoztatják a vonatforgalmat érintő korlátozásokról és változásokról.úszt_ka

 

 

 

logo