Új kézben a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút

2012. szeptember 5. szerda, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 20.23

A teljes eszközállományt és a Balatonfenyves Gazdasági Vasút valamennyi dolgozóját átvette 2012. szeptember 1-jétől a MÁV-START Zrt. a MÁV Zrt.-től, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a térségi vasúti személyszállítási tevékenység végzésére szóló működési engedélyt az új tulajdonosnak. A keskeny nyomtávú vasúton jelenleg Balatonfenyves és Somogyszentpál között van menetrendszerinti forgalom, de a hatóság határozata lehetőséget ad a Központi főmajor és Csiszta-Gyógyfürdő közötti későbbi közlekedtetésre is. A Balatonfenyves Gazdasági Vasút évente 38 ezren utaznak, különösen nyáron népszerű.

 

A MÁV-START Zrt. valamennyi szükséges engedélyt beszerezte és 2012. szeptember 1-jétől ennek alapján átvette a közszolgáltatási személyszállítási tevékenységet a Balatonfenyves Gazdasági Vasút vonalán Balatonfenyves és Somogyszentpál között. Az üdülőrégió egyik turisztikai attrakciójának számító, ám többször a bezárástól fenyegetett fenyvesi kisvasúton az idei esztendőben immár fejlesztésekről lehet beszélni. Felújításra került a Balatonfenyvesi GV állomás első vágánya, és 2012 nyarán a korábbi napi 5 helyett 6 vonatpár közlekedhetett a vonalon. Megkezdődött a kisvasút mozgáskorlátozottak és kerékpárok szállítására alkalmas kocsijának kialakítása, és folynak az egyeztetések a 2002. szeptember 3-án üzemszünettel lezárt Központi főmajor (Imre major) és Csiszta-Gyógyfürdő vonalszakasz újranyitásáról, annak helyi-turisztikai hasznosításáról.

A Balatonfenyvesi keskeny nyomközű (760 mm) térségi vasút vonalán éves szinten mintegy 3660 vonat közlekedik. Az elszállított utasok száma a 2009-es visszaesés óta (33862 utas) folyamatosan növekszik. Tavaly 37164 utast szállított a turisztikai és hivatásforgalomban, míg az idei esztendőben az utaslétszám várhatóan eléri a 39 ezer főt.

A Balatonfenyves Gazdasági Vasútra jegyeket szeptember 1-jétől kezdve a MÁV-START Zrt. árusítja, az út irányonként negyven perces. A vasúton a Hungary Card tulajdonosok és a Balaton Mix jegyet felmutatók 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak, érvényes többek közt a családi és csoportos, valamint a 26 év alatti fiatalok és a START Klub kártyacsaládra vonatkozó kedvezmény, illetve váltható névre szóló összvonalas bérletjegy.

A MÁV-START Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy az átvett vonalon az elkövetkező időszakban folytatódjon az utasszám növekedés. A közlekedő vonatok menetrendjében nincs változás, azokról információ a http://elvira.mav-start.hu/ weboldalon található, illetve a MÁVDIREKT ügyfélszolgálat 06 40 49 49 49-es telefonszámán kérhető.

MÁV-START Zrt.