Új jegyértékesítő automaták a budapesti és elővárosi vasútállomásokon

2015. december 15. kedd, 16.45 / Utolsó módosítás: 2015. december 15. kedd, 16.46
A MÁV-START fejlesztése bérletvásárlásra és menetrendi tájékozódásra is alkalmas

KÖZOP-2.5.0-09-11-2015-0008 – Jegy- és bérletkiadó automata-hálózat megújítása a vasúti törzshálózaton (JKA)

Európai Uniós társfinanszírozással újítja meg elővárosi jegyautomata hálózatát a MÁV-START. A vasúttársaság 110 darab modern, érintőképernyős jegyértékesítő automatát telepített elsősorban a nagy forgalmú budapesti pályaudvarokra és az elővárosi vasútvonalak egyes állomásaira. A napokban hostessek segítettek a fővárosban a Déli, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron, Kelenföldön és Kőbánya-Kispest állomáson az utasoknak a már telepített új készülékek használatában.

Feldmann Márton bemutatja az automatát működés közbenAz új jegyértékesítő automaták egyesítik és ki is bővítik elődeik és az internetes jegyátvételi kioszkok feladatkörét, vagyis vasúti bérlet és menetjegy vásárlására, valamint az interneten megváltott jegyek kinyomtatására egyaránt alkalmasak. Sőt a készülékeket az utasok tájékoztatására is felkészítették: az adott állomás – vonatinfóból nyert valós idejű – induló és érkező vonatlistájával, útvonaltervezéssel és a kedvezmények igénybevételi feltételeinek részletes leírásával.

Az új automatákból immár bármely belföldi viszonylatra váltható menetjegy – néhány kivételtől eltekintve az összes kedvezménytípussal –, továbbá havi, félhavi és 30 napos bérlet, élőállat és kerékpárjegy is vásárolható. A kosárfunkciónak köszönhetően az együtt utazók egyszerre vehetik meg az összes jegyet. A gyorsvonati pótjegyet, az IC pót-, illetve helyjegyet a program automatikusan a kosárba teszi, ha az a kiválasztott utazáshoz szükséges. A készülékek a nap huszonnégy órájában készpénzzel és – akár PayPass – bankkártyával is használhatók, előzetesen regisztrált ügyfél-azonosítóval számlát is igényelhet az utas.

A MÁV-START folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, ennek keretében újítja meg a jegyértékesítési rendszerét is, gyorsabbá és kényelmesebbé téve a menetjegyek, bérletek megváltását. A vasúttársaság célja a menetjegy-vásárlási pontok számának növelése. Az utasok az internetes vásárlás segítségével és a jegykiadó automaták igénybevételével elkerülhetik a pénztárak előtti sorban állást.

Még 2013-ban a Budapest–Cegléd–Szolnok és a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonal állomásain, illetve megállóhelyein helyeztek el új automatákat. 2014-ben Kelenföldön, a Déli és a Keleti pályaudvaron jelentek meg az új készülékek. 2015-ben a Nyugati pályaudvaron is új automaták váltották a régieket, és bővült a készülékek száma a többi fejpályaudvaron, Kelenföldön és Kőbánya-Kispesten. Automatákat helyeztek ki a Budapest–Székesfehérvár, a Budapest–Győr, a Budapest–Göd–Vác és a Budapest–Kunszentmiklós–Tass vasútvonal állomásaira, megállóhelyeire is.

A fejlesztéssel olyan állomásokon is lehetővé válik a jegyhez jutás, ahol korábban ez nem volt biztosított, illetve csökken a sorban állásra fordított idő ott, ahol eddig is volt jegypénztár. Az automaták működésével kapcsolatos esetleges észrevételeket a MÁV-START ügyfélszolgálati elérhetőségein – 06-40-49-49-49, informacio [KUKAC] mav-start.hu, eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu – várja.

Budapest, 2015. december 15.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG