Szombati nosztalgiázás a balatonfenyvesi kisvasúton

2016. szeptember 1. csütörtök, 11.27 / Utolsó módosítás: 2016. szeptember 4. vasárnap, 14.51

Szeptember 3-án, szombaton rendezik meg a balatonfenyvesi kisvasút hagyományos napját. Ebből az alkalomból nosztalgiavonatok várják az érdeklődőket, vasútbarátokat, de számos színes program közül is választhatnak a látogatók.  

(Az eseményről készült beszámolónkat itt olvashatja el.)

Szeptember 3-án, szombaton a balatonfenyvesi kisvasút napja alkalmából különvonatok közlekednek. Balatonfenyvesről 10:36-kor indul kisvonat Imremajor érintésével Somogyszentpálig, ahonnan 11:45-kor tér vissza. A balatoni kisvasúti állomásról további vonatok lesznek Imremajorig 13:05-kor és 15:00-kor, amelyek ugyancsak visszatérnek Balatonfenyvesre. A vonatot egy Mk48 sorozatú dízelmozdony húzza, az utasok 3-4 kisvasúti személykocsiban utazhatnak.

Szeptember 3-án a Balatonfenyvesi Kisvasúti Nap alkalmából a 39. számú vonal Balatonfenyves GV–Somogyszentpál viszonylatában a MÁV-START valamennyi utas részére korlátlan számban díjmentes utazást biztosít. Egyéb vonalakra és viszonylatokra szóló jegyvásárlás biztosítása érdekében a rendezvény kezdetétől, szombaton délelőtt 9:30-tól a helyszínen bemutatkozik a MÁV-START új mobilpénztára is.

Az eseményről bővebb tájékoztató ezen az aloldalunkon olvasható: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balatonfenyvesi-kisvasut

Háttérinformációk:

A balatonfenyvesi gazdasági vasút az 1960-as években még több mint ezer kilométer vágányhálózattal bíró gazdasági vasutak utolsó, még üzemelő képviselője. A kisvasút építését 1950 tavaszán kezdték, a Balaton egykoron legnagyobb öblét képező Nagyberek területén, Balatonfenyves és a mai Imremajor között. Az 1980-as évek közepétől jelentősen megnőtt a turistaforgalom, akkor kerültek a kisvasúthoz a nagy befogadóképességű, korszerűbb személykocsik, Mk48-as dízelmozdonyok, valamint a nosztalgiavonatok továbbítására egy 490-es gőzmozdony is. Az utasok jobb kiszolgálása érdekében 1987-ben a csisztai vonalat közel egy km-el meghosszabbították és a fürdő közelében egy háromvágányos állomást alakítottak ki, Csisztagyógyfürdő néven.

A személyszállítást 2012. szeptember 1-je óta a MÁV-START végzi, a vonatok Balatonfenyves és Somogyszentpál állomás között közszolgáltatás keretében közlekednek.

A fejlesztés, és az utasok jobb kiszolgálása érdekében 2013 2014 és 2015 nyarán is egy-egy újabb Mk48-as sorozatú mozdonyt helyeztek üzembe. A nagyobb teljesítményű dízelmozdonyoknak nem okoz gondot a nyári hétvégi napokon több kocsival közlekedő vonatok vontatása sem.

2013 nyarától már egy felújított poggyászteres személykocsi is jár a vonalon, amely kerékpárszállításra is alkalmas. A széles rakodóajtókkal rendelkező kocsiban 9 kerékpár szállítható kampókra felakasztva. 2015 nyarán forgalomba állítottunk két nyitott kivitelű személykocsit is, amelyek a meleg nyári napokon egészen új élményt kínálnak. A kilátókocsik jó időben a menetrend szerinti személyvonatokban közlekednek, bárki számára elérhetők. A gazdasági vasút múltjára emlékezve 2015-ben a MÁV-START Nagykanizsai Járműbiztosítási Központ munkatársai a Balatonfenyvesi Kisvasút napjára korhűen felújítottak két lóré teherkocsit, melyek rendezvények alkalmával kiállítva megtekinthetők. A tervek között szerepel a csisztagyógyfürdői vonal felújítása, valamint a Balatonfenyves–Balatonfenyves GV szakasz helyreállítása is.

Budapest, 2016. szeptember 1.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Telefon: (06-1) 511-3186  l  E-mail: sajto [KUKAC] mav.hu l www.mavcsoport.hu