Sikeres volt a januári fokozott vasúti jegyellenőrzés

2016. február 10. szerda, 10.06
Februárban a szobi és a vácrátóti vonalon folytatódik a kontroll

 Januárban öt nap alatt a Budapest–Hatvan vasútvonal több mint 60 elővárosi vonatán tartott úgynevezett fokozott jegyellenőrzést a MÁV-START. A kampány célja nem a bliccelők büntetése, hanem a jegyváltásra és az elővételes vásárlásra ösztönzés volt, ami teljesült: a jegyautomatáknál 35 százalékkal és például Rákos állomás pénztárában több mint 24 százalékkal nőtt a bevétel az ellenőrzési napokon. Februárban a Budapest–Szob és a Budapest–Vácrátót–Vác vonalon folytatódik a kiemelt ellenőrzés.

A Budapest–Hatvan vonalon tartott januári fokozott ellenőrzés mérlege szerint a vonatokon – más vonalakhoz képest kevesebb – mindössze 130 darab jegyet kellett értékesíteni, emellett 23 személyt leszállítottak és 11 személlyel szemben szabtak ki büntetést a jegyvizsgálók. Leszállítani a járatokról azokat kellett, akik nem rendelkeztek érvényes menetjeggyel, és azt a vonaton sem voltak hajlandók megváltani.

Az előző év azonos időszakával összehasonlítva a jegykiadó automaták bevételében 35 százalékos növekedés történt az érintett napokon, valamint Rákos állomáson sikerült a legnagyobb, több mint 24 százalékos összbevétel-emelkedést realizálni. Korábban a Budapest–Hatvan vonalszakaszon még nem tartottak fokozott jegyellenőrzést, de – más vasútvonalakon szerzett tapasztalatok szerint – egy-egy ilyen alkalom növeli a bevételeket és a jegyvásárlási hajlandóságot.

Az akció sikeréhez hozzájárult a Készenléti Rendőrség által biztosított – vonatonként két-kétfős – hatósági kíséret, melynek köszönhetően atrocitás, rendkívüli esemény nem történt. A MÁV-START a fokozott fedélzeti jegyellenőrzést februárban a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Vácrátót–Vác vasútvonalon folytatja, nemcsak a reggeli, hanem a délutáni csúcsidőszakra is koncentrálva.

Budapest, 2016. február 10.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG