Vonatok Európában

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2015. június 29. hétfő, 14.03

Ahány ország, annyi különleges nemzetközi és belföldi vonat – amelyek más és más feltételekkel és kedvezményekkel vehetők igénybe. Az alábbi összeállítás Európa legfontosabb vonattípusait sorolja fel néhány alapvető információval kísérve. Amennyiben a vonatokról többet szeretne megtudni, kérjük kattintson a leírás végén megadott linkekre.

AVE

A spanyol nagysebességű hálózaton a TGV-hez és az ICE-hez hasonlító szerelvények – részben Euromed néven – Madridot kötik össze olyan nagyvárosokkal, mint Barcelona, Sevilla és Zaragoza. Számos ilyen vonatra az InterRail-bérletek nem, vagy csak korlátozásokkal érvényesek.

CityNightLine

Németország és Svájc minőségi éjszakai vonatai CityNightLine néven közlekednek, a két ország nagyvárosai között, valamint Hollandiába, Csehországba és Olaszországba. A vonatokon a hálókocsikban saját zuhanyzóval és WC-vel felszerelt DeLuxe-fülkék is foglalhatók, míg a legtöbb járaton biztosított a mozgássérültek elhelyezése az erre a célra kialakított fekvőhelyes kocsin, valamint a kerékpárszállítás is.

www.bahn.de/citynightline

EuroCity, InterCity

Európa fő vasútvonalain a legfontosabb belföldi és nemzetközi összeköttetéseket nagyrészt az EuroCity- és InterCity-vonatok jelentik, melyekben kényelmes, légkondícionált 1. és 2. osztályú kocsik, és sok esetben étkezőkocsik is közlekednek. Némely országban ezekre a vonatokra kötelező a helyjegy és/vagy pótjegy váltása, míg a többi vonatra a garantált ülőhely érdekében helyjegyek válthatók.

EuroNight

Az EuroCity-vonatok kényelmét éjszaka az EuroNight vonatok hangszigetelt és légkondícionált járművei biztosítják. Az utasok zavartalan alvását és biztonságát a kevés éjszakai megálló garantálja, a kellemes reggeli ébredésről pedig a hálókocsikon – és egyes viszonylatokon a fekvőhelyes kocsikon is – a jegy árában bennefoglalt, kávét vagy teát is tartalmazó reggeli gondoskodik. A hálókocsikban közös zuhany, és sok esetben saját zuhannyal és WC-vel is felszerelt DeLuxe-fülkék is garantálják, hogy a nap frissen kezdődjön vagy érjen véget.

Eurostar

Hajóút nélkül Nagy-Britanniába – az Eurostar-szerelvényekkel ez is lehetséges! A Párizsból vagy Brüsszelből induló szerelvényeknek mindössze 35 perc kell, hogy átérjenek a La Manche alatti Csalagúton, és már brit területen folytassák útjukat Londonba.

www.eurostar.com

InterCityExpress (ICE)

Németország nagysebességű vasúthálózatán az InterCityExpress-ek 280-300 km/h-s legnagyobb sebességgel is közlekednek, s a legnagyobb német városokat nemcsak egymással, hanem számos svájci nagyvárossal, és a környező országok többi fővárosaival – Béccsel, Párizzsal, Amszterdammal, Brüsszellel és Koppenhágával – is összekötik. Az állítható ülések mellett laptop-csatlakozók és zenehallgatási lehetőség is található, és szinte valamennyi szerelvényben közlekedik étkezőkocsi is. Minden szerelvényben találhatók gyerekbarát fülkék, és a mozgássérültek elhelyezése is megoldott. Az 1. osztályú utasokat ülőhelyükon szolgálják ki, és számos figyelmességgel is kedveskednek nekik.

Az InterCityExpress-ekre a nemzetközi menetjegyek és bérletek pótdíj váltása nélkül érvényesek, a CityStar-menetjegyeknél azonban a váltás előtt jeleznünk kell, ha ICE-t is igénybe akarunk venni németországi utazásaink során!

Magánvasutak

Az európai vasutakon számos mellékvonalakon, valamint Skandináviában és Svájcban egyes fővonalakon is az államvasutak helyett magánvasutak szerelvényei közlekednek. Ezekre a járatokra a nemzetközi menetjegyek és bérletek nem mindig érvényesek, vagy csak kedvezményes menetjegyek váltására jogosítanak, amelyekről az érintett vasutak adnak felvilágosítást. Számos svájci magánvasútra – köztük a Glacier és Bernina-Express-t üzemeltető Rhätische Bahn-ra és a Golden Pass vonal részét képező MOB, BLS és Zentralbahn társaságokra – ezek a korlátozások nem vonatkoznak.

Railjet

Az ÖBB új minőségi vonatai a Budapest - Bécs - München között közlekednek, számos újítással kellemessé téve az üzleti utasok, a mozgássérültek és a családok utazását. A vonatok kínálta szolgáltatásainkról itt tudhat meg többet.

SuperCity

SuperCity név alatt Közép-Európa legmodernebb motorvonatai, a cseh Pendolino-szerelvények közlekednek, két óránként összekötve Prágát az ország délkeleti részén található nagyvárosokkal, Olomouccal és Ostrava-val. Ezen felül Bécsbe naponta kétszer, Pozsonyba pedig naponta egyszer lehet eljutni ezekkel a vonatokkal, melyek Brno-t is érintik. A SuperCity-vonatok különleges díjszabással, vagy a meglévő menetjegy vagy bérlet mellé kötelezően váltandó helyjeggyel vehetők igénybe.

www.scpendolino.cz

Talgo

A Spanyolországban készült különleges vonatok a spanyol InterCity-rendszerben közlekednek, nappali és éjszakai forgalomban egyaránt. A Lisszabonba közlekedő vonatok is Talgo-kocsikból állnak.

Thello

A Thello márkanéven futó vonatok Párizst kötik Milano-Verona útvonalon át Velencével éjszaka, valamint Marseille-t Milano-val a Riviéra mentén.

www.thello.com

TLK (Tanie Linie Kolejowe)

A lengyel TLK vonatok belföldi forgalomban közlekednek, és különösen az éjszakai- illetve kirándulóforgalomban jelentenek kedvező eljutási lehetőséget, árban és időben egyaránt.

TGV

A világ leggyorsabb vonata, a TGV 574,8 km/h-s sebességgel tartja a világcsúcsot, a mindennapi forgalomban azonban „csak” 320 km/h a legnagyobb sebessége. Párizsból így Strasbourg kevesebb mint két és fél órán belül érhető el, de Marseille is mindössze csak három órányi vonatútra fekszik a francia fővárostól. A nemzetközi forgalomban Luxemburg, Stuttgart, München, Milano és Lyria néven számos svájci nagyváros is elérhető TGV-vel, de  a Thalys is a TGV-k közé tartozik.

Valamennyi TGV-re kötelező a helyjegy váltása, amelynek ára az igénybevett vonattól és a napszaktól függően változó lehet. A német-francia forgalomban számos TGV-re válthatók kedvezményes globáldíjas menetjegyek is.

www.tgv.com

Thalys

A Párizsból Brüsszelbe, valamint onnan tovább Amszterdamba és Kölnbe közlekedő TGV-k Thalys néven igen sokrétű kedvezményrendszert és számos extra szolgáltatást kínálnak a velük utazóknak. A többi TGV-hez hasonlóan a Thalys-ra is kötelező a helyjegy váltása, amelyek azonban jelenleg még nem vásárolhatók meg pénztárainkban.

www.thalys.com

X2000

A pót- és helyjegyköteles svéd nagysebességű vonatok a belföldi forgalom mellett naponta több alkalommal Koppenhágát is összekötik Stockholmmal és Göteborggal