Vonatok Európában

2014. június 23. hétfő, 19.59 / Utolsó módosítás: 2018. február 8. csütörtök, 11.55

Ahány ország, annyi különleges nemzetközi és belföldi vonat – amelyek más és más feltételekkel és kedvezményekkel vehetők igénybe. Az alábbi összeállítás Európa legfontosabb vonattípusait sorolja fel néhány alapvető információval kísérve. Amennyiben a vonatokról többet szeretne megtudni, kérjük kattintson a leírások végén megadott linkekre.

AVE

A spanyol nagysebességű hálózaton a TGV-hez és az ICE-hez hasonlító szerelvények – részben Euromed néven – Madridot kötik össze olyan nagyvárosokkal, mint Barcelona, Sevilla és Zaragoza. Számos ilyen vonatra az InterRail-bérletek nem, vagy csak korlátozásokkal érvényesek.

EuroCity (EC), InterCity (IC)

Európa fő vasútvonalain a legfontosabb belföldi és nemzetközi összeköttetéseket nagyrészt az EuroCity- és InterCity-vonatok jelentik, melyekben kényelmes, légkondícionált 1. és 2. osztályú kocsik, és sok esetben étkezőkocsik is közlekednek. Némely országban ezekre a vonatokra kötelező a helyjegy és/vagy pótjegy váltása, míg a többi vonatra a garantált ülőhely érdekében helyjegyek válthatók.

EuroNight (EN)

Az EuroCity-vonatok kényelmét éjszaka az EuroNight vonatok hangszigetelt és légkondícionált járművei biztosítják. Az utasok zavartalan alvását és biztonságát a kevés éjszakai megálló garantálja, a kellemes reggeli ébredésről pedig a hálókocsikon – és egyes viszonylatokon a fekvőhelyes kocsikon is – a jegy árában bennefoglalt, kávét vagy teát is tartalmazó reggeli gondoskodik. A hálókocsikban közös zuhany, és sok esetben saját zuhannyal és WC-vel is felszerelt DeLuxe-fülkék is garantálják, hogy a nap frissen kezdődjön vagy érjen véget.

Eurostar

Hajóút nélkül Nagy-Britanniába – az Eurostar-szerelvényekkel ez is lehetséges! A Párizsból vagy Brüsszelből induló szerelvényeknek mindössze 35 perc kell, hogy átérjenek a La Manche alatti Csalagúton, és már brit területen folytassák útjukat Londonba.

www.eurostar.com

Express InterCity Premium (EIP)

A lengyel vasút legmagasabb szintű szolgáltatását az Express InterCity Premium alatt néven futó Pendolino-motorvonatok adják. A Katowice/Krakkó – Varsó – Gdansk – Gdynia útvonalon közlekedő járatokban valamennyi utast vendégül látják az italra, az 1. osztályon utazók pedig a napszaknak megfelelő teljes ellátásban részesülnek. A szerelvényekben teljes kínálatú bárkocsi is található, emellett a kerékpárszállítás lehetősége is biztosított. Az EIP vonatokra a felszállás kizárólag előreváltott helyjeggyel lehetséges!

InterCityExpress (ICE)

Németország nagysebességű vasúthálózatán az InterCityExpress-ek 280-300 km/h-s legnagyobb sebességgel is közlekednek, s a legnagyobb német városokat nemcsak egymással, hanem számos svájci nagyvárossal, és a környező országok többi fővárosaival – Béccsel, Párizzsal, Amszterdammal és Brüsszellel – is összekötik. Az állítható ülések mellett laptop-csatlakozók és zenehallgatási lehetőség is található, és szinte valamennyi szerelvényben közlekedik étkezőkocsi is. Minden szerelvényben találhatók gyerekbarát fülkék, és a mozgássérültek elhelyezése is megoldott. Az 1. osztályú utasokat ülőhelyükon szolgálják ki, és számos figyelmességgel is kedveskednek nekik.

Magánvasutak

Az európai vasutakon számos mellékvonalakon, valamint Skandináviában és Svájcban egyes fővonalakon is az államvasutak helyett magánvasutak szerelvényei közlekednek. Ezekre a járatokra a nemzetközi menetjegyek és bérletek nem mindig érvényesek, vagy csak kedvezményes menetjegyek váltására jogosítanak, amelyekről az érintett vasutak adnak felvilágosítást. Számos svájci magánvasútra – köztük a Glacier és Bernina-Expresst üzemeltető Rhätische Bahnra és a Golden Pass vonal részét képező MOB, BLS és Zentralbahn társaságokra – ezek a korlátozások nem vonatkoznak.

Nightjet (NJ)

Az osztrák EuroNight vonatok 2017 óta Nightjet márkanéven, de változatlan fedélzeti kínálattal közlekednek Ausztriából Németországba, Svájcba és Olaszországba. A Nightjet vonatoknak köszönhetően egyetlen bécsi átszállással elérhető éjszaka Budapestről Velence, Firenze, Róma, Verona, Milánó, Köln, Düsseldorf, Hannover és Hamburg is. Az előnyös eljutáshoz ráadásul kedvező árakat is kínálunk a csatlakozó kedvezményekkel.

www.nightjet.com

Railjet (RJ)

Az ÖBB minőségi vonatai a Budapest – Bécs – Salzburg – München / Frankfurt / Zürich útvonalon között közlekednek, számos újítással kellemessé téve az üzleti utasok, a mozgássérültek és a családok utazását. A vonatok kínálta szolgáltatásainkról itt tudhat meg többet.

SuperCity (SC)

SuperCity név alatt Csehországban a Pendolino-szerelvények közlekednek, kétóránként összekötve Prágát az ország délkeleti részén található nagyvárosokkal, Olomouccal és Ostravával. Ezen felül Bécsbe naponta kétszer, Pozsonyba pedig naponta egyszer lehet eljutni ezekkel a vonatokkal, melyek Brnót is érintik. A SuperCity vonatok különleges díjszabással, illetve a meglévő menetjegy vagy bérlet mellé kötelezően váltandó helyjeggyel vehetők igénybe.

www.scpendolino.cz

Talgo

A Spanyolországban készült különleges vonatok elsősorban a spanyol InterCity-rendszerben közlekednek, nappali és éjszakai forgalomban egyaránt. Emellett a Lisszabonba közlekedő vonatok, valamint a Moszkva – Berlin közötti járatok is Talgo-kocsikból állnak.

Thello

A Thello márkanéven futó vonatok Párizst kötik Milánó – Verona útvonalon át Velencével éjszaka, valamint Marseille-t Milánóval, a Riviéra mentén.

www.thello.com

TLK (Twoje Linie Kolejowe)

A lengyel TLK vonatok belföldi forgalomban közlekednek, és különösen az éjszakai, illetve a kirándulóforgalomban jelentenek kedvező eljutási lehetőséget, árban és időben egyaránt.

TGV

A világ leggyorsabb vonata, a TGV 574,8 km/h-s sebességgel tartja a világcsúcsot, a mindennapi forgalomban azonban „csak” 320 km/h a legnagyobb sebessége. Párizsból így Strasbourg kevesebb mint két és fél órán belül érhető el, de Marseille is mindössze csak három órányi vonatútra fekszik a francia fővárostól. A nemzetközi forgalomban Luxemburg, Stuttgart, München, Milánó és Lyria néven számos svájci nagyváros is elérhető TGV-vel, de  a Thalys is a TGV-k közé tartozik.

Valamennyi TGV-re kötelező a helyjegy váltása, amelynek ára az igénybevett vonattól és a napszaktól függően változó lehet. A németfrancia forgalomban számos TGV-re válthatók kedvezményes globáldíjas menetjegyek is.

www.tgv.com

Thalys

A Párizsból Brüsszelbe, valamint onnan tovább Amszterdamba és Kölnbe közlekedő TGV-k Thalys néven igen sokrétű kedvezményrendszert és számos extra szolgáltatást kínálnak a velük utazóknak. A többi TGV-hez hasonlóan a Thalys-ra is kötelező a helyjegy váltása, amelyek azonban jelenleg nem vásárolhatók meg pénztárainkban.

www.thalys.com

X2000

A pót- és helyjegyköteles svéd nagysebességű vonatok a belföldi forgalom mellett naponta több alkalommal Koppenhágát is összekötik Stockholmmal és Göteborggal.