Varsó, Katowice

Varsó, a megtörhetetlen város

VarsóA város címerében és számos közterén is látható szirének kardja és pajzsa talán kevés lehetett ahhoz, hogy megvédje a várost és annak hősiesen ellenálló lakóit a háborús pusztításoktól – Varsó azonban a második világháború pusztító tüzeiből a legendás főnixmadárhoz hasonlóan még szebben és fényesebben támadt fel újra. Erről magunk is meggyőződhetünk a Világörökség részét képező Óváros szűk utcáin vagy a Királyi Palota eredeti szépségében újjávarázsolt termeiben járva. A környező negyedek hasonlóan méltó kulisszái a Királyi Útnak, amely Sobieski János, rezidenciájáig, Wilanów-ig vezet – út közben kellemes pihenési lehetőségeket találva a Łazienki kastély parkjában, Chopin szobra mellett.

E sok élmény után talán mi megérthetjük a varsóiak áldozatos szeretetét városuk iránt, melynek az újjáépítés mellett a rengeteg felkelési emlékmű is szomorú emléket állít, és Chopin-hez hasonlóan a mi szívünk is még távozásunk után is örökre a lengyel fővárosban marad.

Menetrendek a közvetlen vonatokra

Budapestről éjszaka a Metropol EuroNight, míg Varsóból a Bécsbe közlekedő Chopin nemzetközi gyorsvonat továbbít közvetlen 2. osztályú ülőkocsit, valamint fekvőhelyes és hálókocsit. A lengyel fővárosba a nappali órákban 1. és 2. osztályú ülőkocsikkal, valamint étkezőkocsival rendelkező EuroCity vonat is közlekedik, amely a sziléziai iparvidék központjában, Katowice városában is megállnak, ahonnan Wrocław és Poznan felé nyílik továbbutazási lehetőség. 

EC 130 EN 476 / 406

 
EC 131 407 / EN 477
Varsovia Metropol / Chopin Varsovia Chopin / Metropol
  20:25 Budapest-Keleti   8:35
8:41 | Budapest-Nyugati 19:19 |
15:48 | Katowice 12:22 |
18:26 8:54 Warszawa Zachodnia 9:55 19:55
18:31 9:01 Warszawa Centralna 9:50 19:50
18:42 9:16 Warszawa Wschodnia 9:39 19:39

Fedélzeti szolgáltatások:

1. osztály A Varsovia EuroCityben közlekedik.
Étkezőkocsi A Varsovia EuroCityben közlekedik.
VÁLTOZÁS!
A Budapest és Varsó közötti éjszakai vonat megváltozott útvonalon közlekedik, Krakkón keresztül érkezik Varsóba. Az útvonal-módosulás miatt a vonat Katowice állomást egyik irányban sem értinti!
A Varsovia EC vonat Budapest-Keleti pályaudvar helyett Budapest-Nyugati pályaudvarról indul, és oda is érkezik.

Árak

Kedvezményes globáldíjas jegyek: SparDay, SparNight

VarsóEzek a jegyek korlátozott számban vásárolhatók a közvetlen vonatokra.

A SparDay és SparNight jegyek a helybiztosítást is magukban foglalják, azonban nem visszaválthatók és nem cserélhetők.

SparDay jegyek a Varsovia EC-re vásárolhatók, Budapest / Vác – Katowice / Varsó és vissza viszonylatra. A jegyek egy útra 2. osztályra 19 eurótól, 1. osztályra 29 eurótól kaphatók.

SparNight jegyek a Metropol EN közvetlen kocsijaiba válthatók Budapest / Vác – Varsó viszonylatban és vissza, fejenként és irányonként az alábbi árakon:

Ülőkocsi, 2. osztály 19 €-tól
Fekvőhelyes kocsi 6 személyes fülkében 39 €-tól
4 személyes fülkében 44 €-tól
Hálókocsi 3 személyes fülkében (Triple) 49 €-tól

Special menetjegyek

Korlátlan mennyiségben kínált kedvezményes Special menettérti jegyekkel Katowice már 39 euróért, míg Varsó már 49 euróért elérhető Budapestről oda-vissza, 2. osztályon.

A Special jegyek érvénytartama 1 hónap, a jegyekkel közvetlen vonatainkkal vagy átszállással is utazhat, de kizárólag az alábbi útvonalakon:

Budapest – Szob – Pozsony (Bratislava) –  Jókút (Kúty) – Zebrzydowice – Katowice – Czechowice-Dziedzice – Oswiecim – Krakkó (Krakow) vagy Budapest – Szob – Pozsony (Bratislava) –  Jókút (Kúty) – Bohumín – Rybnik –Wodzislaw Slaski – Katowice.

A Special menettérti menetjegy mellé ülőkocsiba helyjegy váltható 3 euróért, fekvőhelyes vagy hálókocsiban történő utazáskor pedig a lenti táblázatban látható felárat kell fizetni.

Ha kedvező áron kínált menetjegyre vágyik rugalmas feltételekkel, akkor Önnek a Special menettérti jegy a legjobb ajánlat a katowicei vagy varsói utazásához.

Egyúti standard menetjegyek (NRT)

Célállomás 2. osztály 1. osztály
Katowice 80,8 € 121,2 €
Varsó Varsovia EC útvonalára 112,2 € 168,2 €
Metropol EN közvetlen kocsijainak útvonalára 113,8 € 170,6 €

Menettérti kedvezményes jegyek

Célállomás 2. osztály 1. osztály
Katowice 97 € 145,5 €
Varsó Varsovia EC útvonalára 134,6 € 201,9 €
Metropol EN közvetlen kocsijainak útvonalára 136,5 € 204,8 €

Felárak az éjszakai vonatra

Fekvőhelyes kocsi 6 személyes fülkében 11,9 €
4 személyes fülkében 16,1 €
Hálókocsi 3 személyes fülkében (Tourist) 22,4 €
2 személyes fülkében (Double) 30,8 €
1 személyes fülkében (Single) 58,1 €
DeLuxe hálókocsi* 2 személyes fülkében (Double) 38,5 €
1 személyes fülkében (Single) 65,1 €

* a DeLuxe hálófülkék saját mosdóval és zuhanyzóval rendelkeznek. Foglalásához a vonatra 2. osztályú menetjeggyel kell rendelkezni.


Aktuális euró árfolyam

A megadott árak a MÁV-START Zrt. által meghatározott árfolyamon forintban, vagy - bármely nemzetközi pénztárunkban – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse föl nemzetközi jegykiadó helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam:

1 € = 310 Ft