Utazzon vonattal a júniusi csíksomlyói eseményekre!

Csíksomlyó

Az idei év júniusában a Csíkszereda városához tartozó csíksomlyói Mária-kegyhely két rangos eseménynek is helyszínéül szolgál:

– június 1-jén, szombaton Ferenc pápa látogatást tesz Csíksomlyón és szentmisét mutat be;

– június 8-án, a pünkösdi ünnep szombatján a hagyományos csíksomlyói búcsú kerül megrendezésre.

Mindkét esemény várhatóan érdeklődők, zarándokok ezreit vonzza majd Csíkszeredába és környékére. Amennyiben a vasúti eljutást választja, kényelmes és biztonságos módon érhet célba, és a helyszínen a közlekedési és parkolási nehézségekkel sem kell megküzdeni.

Az alábbiakban részletesen ismertetjük, hogy az egyes rendezvényekre milyen eljutási lehetőséget kínálunk egész évben közlekedő járatainkkal, kiegészítve a kínálatot az alkalmi jelleggel közlekedő vonatokkal.

Egész évben közlekedő vonatok – jegyek a MÁV-START nemzetközi pénztáraiban válthatók

Budapestről Csíkszeredába minden nap, így a pápai látogatás és a pünkösdi búcsú ideje alatt is közlekedik egy pár nappali és egy pár éjszakai InterCity vonat Budapestről, illetve Budapestre.

CsíksomlyóA Corona és a Hargita InterCity vonatok ülőhelyes kocsijai légkondicionáltak, a kocsik vegyesen termes, illetve fülkés elrendezésűek.

A Corona InterCity csak 2. osztályú kocsikkal közlekedik, míg a Hargita IC-n 1. osztályon is lehet utazni.

A Corona InterCity az ülőhelyes kocsik mellett fekvőhelyes, illetve hálókocsit is továbbít, amelynek köszönhetően kipihenten érkezhet meg a rendezvényre úgy, hogy elegendő előző nap késő délután útnak indulnia Budapestről.

A Corona és a Hargita InterCity menetrendje

ç 367
Hargita
ç 407
Corona
Főbb megállási helyek ç 366
Hargita
ç 406
Corona
7:40 17:40 Budapest-Keleti 21:20 9:20
9:03 19:03 Szolnok 19:56 7:52
9:18 19:18 Törökszentmiklós 19:40 7:37
9:35 19:35 Kisújszállás 19:24 7:18
9:46 19:46 Karcag 19:13 7:06
10:14 20:18 Püspökladány 18:48 6:27
10:56 21:00 Berettyóújfalu 18:11 5:47
11:44 21:53 Biharkeresztes (határállomás) 17:14 4:48
22:12 8:07 Csíkszereda (Csíksomlyó) 8:34 20:19

Menetjegyek a Corona és a Hargita IC-re

Oda-vissza útra korlátlan számban kapható Special menetjegy Budapestről, ára: 59 € / fő.

14 éven aluli gyermekek számára a Special menetjegy féláron vásárolható meg!

A vonatokra helyjegy váltása kötelező, ára személyenként és irányonként 3 € az ülőhelyes kocsikba.

A Corona InterCity fekvőhelyes és hálókocsijaiban a menetdíjon felül személyenként és irányonként a következő felárakat kell megfizetni az elhelyezéstől függően:

Fekvőhelyes kocsi Hálókocsi
6 ágyas fülke 4 ágyas fülke 3 ágyas fülke (triple) 2 ágyas fülke (double) 1 ágyas fülke (single)
9,40 € 14 € 15,40 € 23,10 € 53,90 €

Alkalmi jelleggel közlekedő vonatok – jegyek a szervezőknél válthatók

Ferenc pápa látogatására

Zarándokvonat a pápai szentmisére
Szervező: Misszió Tours Utazási Kft.

Misszió Tours zarándokvonat – fotó: Misszió Tours, Gieszer Richárd

A vonat alap szerelvénye Budapest-Keleti pályaudvarról indul május 31-én kora délután.

A vonathoz Szombathelyről és Pécsről is indulnak közvetlen kocsik, így a nyugdél-dunántúli utasok is átszállás nélkül utazhatnak Csíkszeredába.

Budapest-Keleti pályaudvaron a szombathelyi és pécsi kocsikat a vonat alap szerelvényéhez kapcsolják, majd a vonat útnak indul, és szolnoki megállással érkezik Püspökladányba. Itt egyesül a Miskolcról induló és Nyíregyháza, Debrecen megállásokkal közlekedő vonatrésszel.

Püspökladány után a vonat belföldön már csak Biharkeresztesen áll meg, Csíkszeredába pedig június 1-jén kora reggel érkezik meg.

A vonat szombathelyi, pécsi és miskolci részében 2. osztályú légkondicionált kocsik közlekednek (Szombathelyről 1. osztályú kocsi is), míg Budapesttől háló- és fekvőhelyes kocsik, valamint étkezőkocsi is közlekedik a szerelvényben.

További információk a vonatról, jegyvásárlási lehetőség

Vonattal a pápához Csíksomlyóra zarándokvonat
Szervező: Zarándok Turizmusért Nonprofit Kft. (Mária út)

Ferenc pápa

A vonat Budapestről közlekedik Csíkszeredába, május 31-i késő délutáni indulással és június 1-jei kora reggeli érkezéssel.

A zarándokvonatra Budapest-Keleti pályaudvaron kívül Szolnokon, Püspökladányban és Biharkeresztesen lehet felszállni.

A járat a 2. osztályú ülőhelyes kocsik mellett fekvőhelyes és hálókocsikat is továbbít, továbbá a szerelvényben étkezőkocsi is közlekedik.

További információk a vonatról, jegyvásárlási lehetőség

GYSEV zarándokvonat
Szervező: GYSEV Zrt.

A GYSEV Sopronból indítja zarándokvonatát május 31-én délelőtt, amely június 1-jén hajnalban érkezik meg Csíkszeredába.

A vonatra Fertőszentmiklós, Kapuvár, Csorna, Győr, Tatabánya, Kelenföld, Szolnok és Püspökladány állomásokon is fel lehet szállni.

A vonat 2. osztályú ülőhelyes kocsikkal közlekedik, a fedélzeti vendéglátásról pedig a MÁV Nosztalgia Kft. étkezőkocsija gondoskodik.

További információk a vonatról, jegyvásárlási lehetőség

Erre a vonatra a MÁV-START nemzetközi pénztáraiban is vásárolható menetjegy, amennyiben az utazás Győr, Tatabánya, Kelenföld, Szolnok vagy Püspökladány állomásokról történik!
A Sopron, Fertőszentmiklós, Kapuvár vagy Csorna állomásról utazni szándékozók a GYSEV értékesítési csatornáin válthatnak menetjegyet.

A pünkösdi búcsúra

Boldogasszony zarándokvonat
Szervező: Misszió Tours Utazási Kft.

Csíksomlyói búcsúA vonat Szombathelyről indul június 6-án kora hajnalban, majd Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya, Kelenföld, Szolnok érintésével érkezik Püspökladányba.

Püspökladány állomáson egyesül a Miskolcról induló, Nyíregyházán és Debrecenen át közlekedő vonatrésszel, és indul tovább Székelyföldre, ahová este érkezik meg.

A vonat másnap Gyimesbükkbe közlekedik, ahol az ezeréves határt lehet megtekinteni, az ezt követő napon pedig a csíksomlyói búcsún lehet részt venni.

A zarándokvonat június 9-én Gyergyószentmiklósról, a zarándoklatot záró szentmise után reggel indul vissza Magyarországra, a leszállási helyekre este-éjszaka érkezik meg.

További információk a vonatról, jegyvásárlási lehetőség

Székely Gyors–Csíksomlyó Expressz össznemzeti zarándokvonat
Szervező: Kárpáteurópa Utazási Kft.

Székely Gyors a Karakó-völgyhídon

A Csíksomlyó Expressz június 6-án késő este indul útnak Szombathelyről, majd a Sopron–Kapuvár–Csorna–Győr–Komárom–Tatabánya útvonalon hajnalban érkezik Budapest-Keleti pályaudvarra.

A Csíksomlyó Expressz itt kiegészül a Budapestről induló Székely Gyors szerelvényével, és közösen indulnak útnak szolnoki, püspökladányi és biharkeresztesi megállással Erdélybe.

Az érkezést követő napon a pünkösdi búcsún lehet részt venni, majd másnap a vonat a történelmi Magyarország ezeréves határához, Gyimesbükkbe közlekedik.

Június 10-én a kora hajnali órákban indul vissza a szerelvény Magyarországra, a leszállási helyekre az esti-késő esti órákban érkezik meg.

További információk Székely Gyorsról, jegyvásárlási lehetőség

További információk a Csíksomlyó Expresszről, jegyvásárlási lehetőség

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 320 Ft