Tengerpart – Split, Zadar, Šibenik

Tudjon meg mindent a nyári tengerparti vonataink szolgáltatásairól és a tengerparti úti célokról! Részletek a "Tengerparti utazástervező" oldalunkon!

Dalmácia várja Önt!

Amennyiben tengerparti nyaralást tervez Horvátországban, érdemes a vonattal való utazással számolnia. A változatos, kavicsos-sziklás adriai strandokkal és ódon, kőburkolatú utcákkal és házakkal rendelkező hangulatos nyaralóhelyekre közvetlen vonatunk segítségével kényelmesen juthat el a nyári időszakban.

Split

SplitA dalmát tengerpart központja a Spliti-öböl menti félszigeten fekvő Split, amelybe vonattal a sziklás hegygerincek leküzdése után, a dolomitba fúrt alagúton át érkezhetünk meg. A vasútállomás a tengerparton fekszik, a távolsági autóbuszok állomásának és a kikötőnek a közvetlen szomszédságában.

Az idelátogatók egyszerre élvezhetik a klasszikus tengerparti hangulatot, annak minden "hozzávalójával" együtt, de akik a történelmi és művészeti látnivalókra is szánnának néhány órát az üdülés alatt, azok is jó helyen járnak Splitben.

Split, Diocletianus-palotaAz ókori Római Birodalomig visszanyúló építészeti emlék, egyben a legjelentősebb spliti látnivaló Diocletianus császár palotája. A hatalmas épülettömb magában foglalja az egykori császári lakosztályokat, a császári család temetkezési helyéül szolgáló dómot és a kiterjedt pincerendszert is. A palota belső udvarában Egyiptomból idehozatott szfinx-szobor tövében lelhetünk árnyékra, majd felkapaszkodhatunk az itt magasodó harangtoronyba is, amelyből csodálatos a panoráma.

Split

Splitben a horvát partszakaszra jellemző köves-sziklás tengerpartot találunk, de Horvátországban ritkaságszámba menő módon, némi homokos tengerparton is pihenhetünk. A vasútállomáshoz közeli, több száz méter hosszan elnyúló Bacvice strandon mindkét fajta tengerpart kedvelői megtalálják számításukat.

Ha nem Splitbe, hanem a közeli nyaralóhelyekre – például Makarskába, Omišba, Trogirba – vagy a Splithez közeli Brač, Hvar, Viš vagy Korčula szigetekre szervezi nyaralását, szintén megéri a vonatos utazást választani.

SplitAz Adria gyorsvonattal utazva az éjszakai órákban fekvőhelyes vagy hálókocsikban pihenhet, kihagyva a hosszas sorokat és a gyakori dugókat az autópályákon. Vonattal hazatérve nyugodtan szállíthat haza egy kis szuvenírt – akár egy jó horvát bort, vagy a helyi különlegességnek számító fügelikőrt –, de a vízparti nyaraláshoz szükséges csomagok is extra ráfizetés nélkül szállíthatók.

Budapestről a nyári időszakban átszállás nélkül utazhat Splitbe a SEA←YOU Adria gyorsvonattal.

Menetrend

1204 [1]
 
1205 [2]
Adria Adria
18:53 Budapest-Keleti 9:09
19:10 Kelenföld 8:54
19:51 Székesfehérvár 8:13
20:30 Siófok 7:31
21:01 Fonyód 7:00
21:18 Balatonszentgyörgy 6:44
21:57 Nagykanizsa 6:05
22:55 Gyékényes 5:00
0:20 Zagreb Gl. kol. (Zágráb) 3:20
6:23 Knin (átszállás Zadar felé/felől) 20:50
7:43 Perković (átszállás Šibenik felé/felől) 19:30
8:56 Split 18:28

[1] Közlekedik: 2018. VI. 15/16-tól IX. 7/8-ig.

[2] Közlekedik: 2018. VI. 16/17-től IX. 8/9-ig.

Fedélzeti szolgáltatások az Adria gyorsvonaton:

Kerékpárszállítás Vonatonként 3 db kerékpár szállítása lehetséges.
A kerékpárhely-foglalást is tartalmazó kerékpárjegy ára egy útra: 5 €.

Árak

Kedvezményes globáldíjas jegyek: SparNight

Budapest – Split ülőhelyes kocsiban: 29 .

Korlátozott számban kapható egyúti menetjegy, amely a helybiztosítást is tartalmazza. A jegy az oda- és a visszaútra is megváltható.

A SparNight menetjegyek csak a vásárláskor megadott napra érvényesek, nem cserélhetők és nem téríthetők vissza.

Figyelem! SparNight menetjegy csak ülőhelyes kocsiba váltható, háló- és fekvőhelyes kocsikba nem!

Egyúti és menettérti kedvezményes jegyek

Budapest – Split egy útra 69,60 €, oda-vissza útra 79,50 €.

Gyermekkedvezmények:
– 12 év alatti gyermekek számára egyúti jegy 34,80 , oda-vissza úti jegy 39,80 ;
– 12 és 13 éves gyermekek számára egyúti jegy 58,70 , oda-vissza úti jegy 67,1.

Ezek a menetjegyek korlátlan számban megválthatók, érvénytartamuk 1 hónap.

Budapesten kívül bármely magyarországi kiindulási állomásról megvásárolhatók, áruk távolságfüggően változik.

Helyjegy és felárak a fekvőhelyes és hálókocsikba

Az Adria gyorsvonat ülőhelyes kocsijaiba a SparNight menetjegyek kivételével valamennyi nemzetközi menetjegy és bérlet mellé kötelező a helyjegy váltása.
A helyjegy ára személyenként és irányonként: 3 .

Fekvőhelyes kocsi Hálókocsi
6 személyes fülkébe 4 személyes fülkébe 3 személyes fülkébe (Triple) 2 személyes fülkébe (Double) 1 személyes fülkébe (Single)
9,40 € 14 € 15,40 € 23,10 € 53,90  €

Az árak személyenként és irányonként értendők.

Zadar

Zadar

A Dalmácia kapujaként is emlegetett Zadarba (régi magyar nevén: Zára), amely a térség fővárosa is volt egykor, az Adria gyorsvonatról Knin állomáson történő átszállással lehet eljutni. Ugyan Knin és Zadar között vonatpótló autóbusz közlekedik, a kedvezményes vasúti menetjegyek a teljes útvonalra megválthatók. Aki a hosszas átszállási időt nem szívesen vállalja, az Autotrans autóbuszaival Splitből is átutazhat Zadarba.

Menetrend

Felhívjuk figyelmüket, hogy Knin állomáson a közvetlen csatlakozás nem biztosított, jelentős várakozással lehet csak vonatpótló autóbusszal továbbutazni! Visszaútban némileg rövidebb várakozás szükséges.

ODAÚT VISSZAÚT
Adria gyorsvonat érkezése
Budapestről Kninbe:
6:23 Vonatpótló autóbusz indulása Zadarból: 14:40
Vonatpótló autóbusz indulása
Kninből Zadarba:
12:10 Vonatpótló autóbusz érkezése
Zadarból Kninbe:
16:59
Vonatpótló autóbusz érkezése Zadarba: 14:28 Adria gyorsvonat indulása
Kninből Budapestre:
20:50

Árak

Budapest – Zadar egy útra: 69,60 €, oda-vissza útra 79,50 €.

Gyermekkedvezmények:
– 12 év alatti gyermekek számára egyúti jegy 34,80 , oda-vissza úti jegy 39,80 ;
– 12 és 13 éves gyermekek számára egyúti jegy 58,70 , oda-vissza úti jegy 67,1.

A menetjegyek korlátlan számban megválthatók, érvénytartamuk 1 hónap. Budapesten kívül bármely magyarországi kiindulási állomásról megvásárolhatók, áruk távolságfüggően változik.

Amennyiben Budapest és Knin között az Adria gyorsvonattal utazik, ülő-, fekvőhelyes és hálókocsi közül választhat. Az ezekbe szóló helybiztosítás árát az oldalon feljebb, Splitnél találja.

Šibenik

Sibenik

A város romantikus negyedei a dalmáciai városok közül a leghitelesebben adják vissza a középkori városfejlődés jellegzetességeit és jellemző vonásait. De nem csak az épített szépségek, hanem a természet alkotta látványosságok is kiemelkedők: a Šibeniki-öböl partján fekvő városba egy karsztfalakkal szegélyezett szoros mentén jutunk. Az öböl partján, a Martinska-félszigeten található a város nyaralóövezete. A Šibenikbe tartó vonatra az Adria gyorsvonatról Perković állomáson lehet átszállni

Menetrend

Felhívjuk figyelmüket, hogy Perković állomáson a közvetlen csatlakozás nem biztosított! Az eljutás az alábbi menetrend szerint lehetséges.

ODAÚT [1] VISSZAÚT [1]
Adria gyorsvonat érkezése
Budapestről Perkovićba:
7:43 Vonat indulása Šibenikből: 15:55
Vonat indulása
Perkovićból Šibenikbe:
8:43 Vonat érkezése
Šibenikből Perkovićba:
16:28
Vonat érkezése Šibenikbe: 9:15 Adria gyorsvonat indulása
Perkovićból Budapestre:
19:30
[1] A Perković – Šibenik, illetve a Šibenik – Perković között közlekedő vonat nem közlekedik szombaton, vasárnap és horvátországi ünnepnapokon (június 22., 25., augusztus 5., 15.).

Árak

Budapest – Šibenik egy útra: 67,30 €, oda-vissza útra 77 €.

Gyermekkedvezmények:
– 12 év alatti gyermekek számára egyúti jegy 33,60 , oda-vissza úti jegy 38,50 ;
– 12 és 13 éves gyermekek számára egyúti jegy 56,40 , oda-vissza úti jegy 64,6.

A menetjegyekkorlátlan számban megválthatók, érvénytartamuk 1 hónap. Budapesten kívül bármely magyarországi kiindulási állomásról megvásárolhatók, áruk távolságfüggően változik.

Amennyiben Budapest és Perković között az Adria gyorsvonattal utazik, ülő-, fekvőhelyes és hálókocsi közül választhat. Az ezekbe szóló helybiztosítás árát az oldalon feljebb, Splitnél találja.


Aktuális euró árfolyam

A megadott árak a MÁV-START Zrt. által meghatározott árfolyamon forintban, vagy - bármely nemzetközi pénztárunkban – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse föl nemzetközi jegykiadó helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam:

1 € = 325 Ft