Nemzetközi utazással kapcsolatos aktuális tudnivalók

Külföldi utazása előtt kérjük, hogy mindenképpen tájékozódjon az egyes országokban érvényes szabályokról a Konzuli Szolgálat honlapján. Magyorországra történő beutazása előtt pedig tekintse át az itthon érvényes szabályokat különös tekintettel a beutazási korlátozásokra és feltételekre, beleértve az előzetes regisztráció, a kötelező karantén, vírusteszt, vagy védőoltás, illetve a viselendő maszkok követelményeit. Amennyiben utazása ezek nem teljesítése miatt hiúsul meg, a nemzetközi menetjegyek visszatérítése vagy kártérítés nem kérhető.

Nemzetközi jegyek visszatérítésével kapcsolatos tudnivalók

A jelenleg is közlekedő nemzetközi vonatokra az azokra érvényes valamennyi menetjegy megvásárolható.

A változékony nemzetközi helyzetre való tekintettel az utazási szándékról történő lemondásra a díjszabásokban meghirdetett általános visszatérítési feltételek vonatkoznak abban az esetben, ha az adott utazásnál a vonatközlekedés biztosított. A nem visszaváltható jegyek csak méltányossági alapon válthatók vissza. A méltányossági elbírálás során az érintett társvasutak beleegyezésére is szükség van. A visszatérítésnek minden esetben feltétele, hogy a jegyen feltüntetett vonat indulása előtt kezdeményezzék az utazásról való lemondást (a jegyek/helyfoglalások időben történő lemondása, érvénytelenítése) és a visszatérítési igény benyújtását.

Jegypénztárban vásárolt nemzetközi jegyek esetében visszatérítési kérelmüket a nemzetközi pénztáraknál és az ügyfélszolgálatokon személyesen nyújthatják be utasaink. Ezt elektronikus úton is jelezhetik az eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu címen, ebben az esetben az eredeti menetjegyet postai úton el kell küldeniük az ügyfélszolgálatra, a 1426 Budapest, Pf.: 56. címre. Ha a pénztárban készpénzzel vásárolt nemzetközi menetjegy értéke nem haladja meg az 50 ezer forintot, azonnali visszatérítést kérhető személyesen a nemzetközi pénztárakban vagy a személyes ügyfélszolgálatokon. Bankkártyás vásárlás esetén a menetjegy értékét a pénztárban bankszámlára utaljuk vissza összeghatár nélkül. Az 50 ezer forintnál nagyobb értékű, készpénzért vásárolt menetjegyek visszatérítése központilag – a linkre kattintva letölthető – visszatérítési igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével történik.

A MÁV appban és az interneten vásárolt nemzetközi menetjegyek visszatérítését az ügyfélszolgálaton keresztül igényelhetik e-mailben az eszrevetel [KUKAC] mav-start.hu címen vagy a MÁV-VOLÁN-CSOPORT honlapján a https://www.mavcsoport.hu/ugyfelszolgalat/uzenetkuldes oldalon. A jegyek árát kezelési költség levonása nélkül a vásárlásnál használt kártyához tartozó bankszámlára utaljuk vissza. A visszatérítési lehetőség a nem visszaváltható jegyekre is vonatkozik.

Interrail bérletek visszatérítésével kapcsolatos aktuális tudnivalók

Teljes árú vagy akciós bérlet visszatérítése a koronavírus okozta helyzet miatt

A jelenlegi rendkívüli európai járványügyi helyzet miatt, az általános szabályokkal ellentétben, a fel nem használt akciós bérletek esetében is visszatérítjük a bérletek árát, az alábbiak szerint:

A teljes árú bérletek árát kezelési költség felszámítása nélkül, az akciós (Promotional) bérletek árát 15% kezelési költség levonásával térítjük vissza. Az általános szabályokkal ellentétben a visszatérítés a már a megkezdődött érvénytartamú, de fel nem használt bérletekre is vonatkozik, melyeket a koronavírus miatt szeretnének visszatéríttetni. Ezen kívül a teljes árú és akciós bérletek cseréjére is van lehetőség.

A visszatérítési igény központilag – a linkre kattintva letölthető – visszatérítési igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével történik. Az igény bármely pénztárban, ügyfélszolgálati irodában benyújtható, vagy postai úton megküldhető az Ügyfélszolgálatra, a 1426. Budapest, Pf.: 56. címre.

Európa vasúthálózata

Kérjük, hogy a pontos menetrendet utazása előtt a menetrendi keresőben ellenőrizze! Az aktuális vágányzárakról Vágányzárak oldalunkon tájékozódhat.

Korlátozások a vonatok közlekedésében:

Ausztria, Németország, Svájc felé

A (Kolozsvár/Nagybánya-)Debrecen-Budapest-Bécs közötti, Budapestről Bécsbe 14:40-kor, Bécsből 10:40-kor induló járat nem közlekedik.

Az EuroCity vonatokon újdonságként az akadálymentes utazási lehetőség és a kerékpárszállítás is elérhető.

A müncheni és zürichi éjszakai járatokon fekvőhelyes- és hálókocsi egyelőre nem közlekedik!

Szlovákia, Csehország és Lengyelország felé

Prágába az éjszakai közvetlen kocsik nem járnak, Berlinbe és Varsóba pedig éjszaka csak ülőkocsin lehet utazni.

Budapest és Kassa között mindkét irányban csak az alábbi vonatok közlekednek:

- Budapestről 6:30 és 18:30-kor

- Kassáról 6:02 és 18:02-kor

Románia felé

- Nagyvárad, Kolozsvár és a Székelyföld felé továbbra is csak az éjszakai Corona InterCity közlekedik, kizárólag ülőkocsikkal

- Debrecen-Szatmárnémeti-Nagybánya, Debrecen-Nagyvárad és Mátészalka-Nagykároly között továbbra sincs személyforgalom

Ukrajna, Szerbia és Horvátország felé

- Munkácsra a közvetlen nappali járatok nem közlekednek

- Kelebia és Szabadka között csak a délutáni vonatpár jár

- Budapest és Zágráb között a délután induló vonatok június 24-től újra közlekednek

 A járvánnyal kapcsolatos – a vasúti közlekedéshez nem kapcsolódó – információkért, egészségügyi tanácsokért látogassanak el   a www.koronavirus.gov.hu oldalra, vagy hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámait: +36 80 277 455; +36 80 277 456.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 350 Ft