Kézipoggyász szállítása külföldre

Az alábbiakban a kézipoggyászok szállításának nemzetközi forgalomra vonatkozó szabályait foglaltuk össze.

Minden utas jogosult előzetes bejelentés és külön díj fizetése nélkül, saját felügyelet mellett kézipoggyászt szállítani. A kézipoggyásznak könnyen kezelhetőnek kell lennie és az utazás célját kell szolgálnia.

Általános elvárás a kézipoggyászokkal szemben, hogy az nem zavarhat más utasokat, különösképpen nem jelenthet veszélyt rájuk és poggyászaikra, valamint a vasúti eszközökre. Veszélyes áruk vasúti szállításakor be kell tartani az erre vonatkozó jogi előírásokat.

Egy utas legfeljebb 3 darab, könnyen hordozható tárgyat vihet magával kézipoggyászként (Németországban egy utas legfeljebb 2 db kézipoggyászt szállíthat). A legtöbb ország esetében az oda irányuló forgalomban nincsen tömeg- és méretbeli korlátozás. Kivételt képeznek ez alól egyes kelet-európai országok – például Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország –, ahová szigorúbb feltételek érvényesek. Ezekre az országokra általánosan igaz, hogy a kézipoggyászok össztömege felnőttek esetén nem haladhatja meg a 36 kg-ot, 12 éven aluli gyermekek esetén pedig a 15 kg-ot, továbbá az egyes kézipoggyászok háromdimenziós (magasság, szélesség, mélység) méreteinek összege nem haladhatja meg a 200 cm-t.

Terjedelmes tárgyak – például sílécek, hangszerek, babakocsik – szállításakor különös figyelmet kell fordítani arra, hogy azok elhelyezése az utasok mozgását és a kocsik átjárhatóságát ne akadályozza. Adott esetben a terjedelmes tárgyakat be kell csomagolni, szét kell szerelni vagy össze kell hajtogatni. A szörfdeszka kézipoggyászként történő szállítása nem megengedett.

A kézipoggyásszal kapcsolatban az utasok felelőssége, hogy a csomag tartalma az érintett országok hatósági és vámjogi előírásainak megfeleljen.

Felhívjuk figyelmüket, hogy kerékpárok szállítására különleges feltételek vonatkoznak, ezzel kapcsolatban a Kerékpárszállítás külföldre c. oldalunkon olvashatók el a tudnivalók.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft