Kézipoggyász szállítása külföldre

Az alábbiakban a kézipoggyászok szállításának nemzetközi utazásokra vonatkozó szabályait foglaltuk össze.

A nemzetközi vonatokon az utasokhoz tartozó bőröndök, csomagok és nagyobb tárgyak – gyerekkocsik, sporteszközök (pl. síléc), és tokban lévő hangszerek – szállítása ingyenesen, és formai követelmények nélkül lehetséges. Minden utas legfeljebb 3 – Németországban legfeljebb 2 – ilyen tárgyat vihet magával. A tárgyakra egyes kelet-európai országokban (pl. Ukrajnában) méretbeli, és súlykorlátozások lehetségesek.

A csomagokat, tárgyakat a vonatokon úgy kell elhelyezni, hogy az utasokat ne zavarja ülőhelyeiken, valamint a kocsiban történő mozgásban – célszerűen az erre szolgáló poggyásztartókon, az ülések alatt, esetleg a kocsik előterében – és sem az utasokban, sem azok dolgaiban, sem pedig a járművekben ne okozzanak kárt. A nagyobb méretű tárgyakat ennek érdekében esetleg be kell csomagolni, szétszerelni vagy összehajtani.

A tárgyaknak, illetve a csomagok tartalmának, valamint azok mennyiségének is meg kell felelniük az érintett országok jogi előírásainak és esetleges vámszabályainak is. Veszélyes áruk szállítása esetén az erre vonatkozó különleges előírásokat is be kell tartani. Egyes tárgyak – pl. a szörfdeszka – szállítását a vasutak is megtilthatják.

A dobozban, ketrecben és egyéb tárolóeszközökben szállított állatokra, valamint a kerékpárokra külön szállítási feltételek vonatkoznak, amelyekről az adott témáról szóló oldalakon kaphatnak több információt.

 

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 355 Ft