Kedvezményes standard (NRT) jegyek

Számos országba – két- és többoldalú megállapodások alapján – olyan egyúti és/vagy oda-vissza útra szóló jegyeket is értékesítünk, amelyek a standard (NRT) menetdíjból bizonyos mértékű kedvezményt kínálnak bármely utasunknak, korlátlan számban.

A kedvezmény a részes országok bármely viszonylatára, illetve bármely állomására érvényes.

A kedvezmény bármely kocsiosztályon igénybe vehető. A jegyek pontos árát minden esetben a megtett útvonal hossza és az igénybe vett kocsiosztály határozza meg.

A kedvezményes NRT jegyeknek a kedvező ár és a földrajzi rugalmasság mellett további általános előnye, hogy tág – többnyire 1 hónapos – érvénytartamuknak köszönhetően akár hosszabb körutazások is tehetők.

A kedvezményt az alábbi országokba kínáljuk
Célország Egyúti kedvezmény mértéke Oda-vissza úti kedvezmény mértéke
Bosznia-Hercegovina
(Horvátországon vagy Szlovénián és Horvátországon át)
30% 60%
Bulgária Szerbián át MÁV, SV: 50%; BDŽ: 30%
Románián át MÁV, CFR: 50%; BDŽ: 30%
Csehország (Szlovákián át) 40%
Horvátország
(közvetlenül vagy Szlovénián át)
30% 60%
Lengyelország
(Szlovákián és Csehországon át)
40%
Macedónia (Szerbián át) MÁV, SV: 50%; MŽ: 0%
Montenegró (Szerbián át) 30% 60%
Olaszország
(Szlovénián át
vagy Horvátországon és Szlovénián át)
MÁV, SŽ: 60%, HŽ: 30%; TRENITALIA: 0% MÁV, HŽ, SŽ: 60%; TRENITALIA: 0%
Románia 35% 50%
Szerbia 30% 60%
Szlovákia 30% 60%
Szlovénia
(közvetlenül vagy Horvátországon át)
30% 60%
Törökország Szerbián és Bulgárián át MÁV, SV, BDŽ: 50%; TCDD: 0%
Románián és Bulgárián át MÁV, CFR, BDŽ: 50%; TCDD: 0%
Ukrajna MÁV: 50%; UŽ: 40% MÁV: 50%; UŽ: 40%

Ezen túl multilaterális kedvezmény keretében válthatók menetjegyek bármely két magyar, bolgár, cseh, lengyel, macedón, montenegrói, román, szerb, szlovák állomás között – az előbbi országokon kívül más országot nem érintő – tetszőleges útvonalú oda-vissza utazásokra. Az oda- és visszaút eltérő országokon keresztül is lehetséges.
A kedvezmény mértéke valamennyi előbb felsorolt országra egységesen 30%, 26 éven aluli fiatalok számára 40%, legalább 6 főből álló, bármely korösszetételű csoportok részére pedig 50%.

Az előforduló vasúttársaságok rövidítése:
BDŽ: Bolgár Vasút; CFR: Román Vasút; MÁV: MÁV-START és GYSEV; MŽ: Macedón Vasút; SV: Szerb Vasút; TCDD: Török Vasút; UŽ: Ukrán Vasút

A kedvezményes NRT menetjegyek felhasználási feltételei

● A menetjegyek érvénytartama 1 hónap. kivéve a Macedóniába, Romániába, Törökországba és Ukrajnába szóló jegyekét, amelyeknek 15 napos az érvénytartamuk. A multilaterális menettérti ajánlat keretében vásárolt jegyek érvénytartama minden esetben 1 hónap.

● Az útmegszakítás a legtöbb esetben bármiféle formalitás nélkül megengedett, kivéve a Szerbián át Bulgáriába és Macedóniába, valamint a Szerbián és Bulgárián át Törökországba szóló jegyeknél, amelyeknél az útmegszakítás egyáltalán nem lehetséges. A Románián át Bulgáriába, valamint a Románián és Bulgárián át Törökországba szóló jegyeknél az útmegszakítás Románia területén nem lehetséges. Az Ukrajnába szóló jegyeknél az Ukrajnán belüli útmegszakítást igazoltatni kell. A multilaterális menettérti ajánlat keretében vásárolt jegyekre az előbbi útmegszakítási korlátozások nem vonatkoznak.

● Az átszállásos utazás – a jegyen feltüntetett útiránytól nem eltérve – lehetséges.

● A menetjegy visszatérítése az érvénytartam első napjával bezárólag, kezelési költség levonásával lehetséges (a MÁV-START esetében ez 20%, vasúthiba esetén díjmentes). Az érvénytartam első napja után a visszatérítés csak akkor lehetséges, ha a fel nem használás tényét a jegyen legkésőbb az érvénytartam első napján leigazolták.

● A részben felhasznált menetjegyek visszatérítése akkor lehetséges, amennyiben a részbeni felhasználás tényét a menetjegyen leigazolták. A Bosznia-Hercegovinába szóló menetjegyek, valamint a Romániába szóló egyúti jegyek esetében a részben felhasznált menetjegyek rész-visszatérítése nem lehetséges.

● Az oda-vissza is úti kedvezményre kiadott jegyeknél oda-vissza útnak számít az is, ha az utazás oda és vissza eltérő útvonalon – de azonos tranzitországokon keresztül – történik, illetve az is, amennyiben az odaút kiindulási állomása eltér a visszaút célállomásától (de ugyanabban az országban van), vagy az odaút célállomása eltér a visszaút kiindulási állomásától (de ugyanabban az országban van).

● A menetjegyek helybiztosítást nem tartalmaznak, azokat külön lehet (illetve egyes vonatokra, illetve kocsikba kötelező) megváltani.

● Bizonyos vonatok esetén a jegy mellé (általában a helybiztosítást is tartalmazó) felárat kell fizetni.

● Egyes vonatokra a kedvezményes NRT menetjegyek nem érvényesek.

További kedvezmények

Gyermekek utazása esetén a kedvezményes áraknak is csupán a fele fizetendő, azonban a gyermekkedvezmény megállapításakor mérvadó korhatár országonként eltérő lehet. A korhatárok a Gyermekkedvezmény oldalon tekinthetők át.

Legalább 6 főből álló csoportok utazásakor az egyéni utasoknál magasabb kedvezmény érvényes egyes országokba. Erről a Csoportos kedvezmény oldalunkon olvashat bővebben.

A leggyakoribb úti célokra szóló kedvezményes NRT jegyárakat az országonkénti, illetve városonkénti ajánlati oldalakon tekintheti meg. Amennyiben az Ön által keresett úti cél ezek között nem szerepel, akkor az árakról kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft