Kedvezmények menettérti (oda-vissza) utazásra

A több néha kevesebb: ha oda-vissza, más néven menettérti utazásra váltja meg menetjegyét, számos országba jóval kevesebbet kell fizetnie, mintha külön-külön vásárolná meg az oda- és visszaútra szóló menetjegyeket. Sőt, bizonyos országokba történő utazáskor a menettérti kedvezmény olyan nagymértékű, hogy a menettérti jegy akár még az egy útra szóló menetjegynél is olcsóbb. A kedvezményes menettérti jegyeket korlátlan számban kínáljuk.

Érdemes tudni, hogy:

– menettérti menetjegy bármely magyar állomásról a célország bármely állomására váltható;

– ezeknek a menetjegyeknek 1 hónap az érvényessége, kivéve a Bosznia-Hercegovinába, Ukrajnába, Macedóniába és Törökországba szóló jegyek esetében, melyek érvénytartama 15 nap;

– az oda- és visszaútnak nem szükséges ugyanarra az útvonalra esnie, így a menettérti jegyekkel akár kisebb-nagyobb körutazások is tehetők (Brassóba például odaúton Csíkszeredán, visszaúton pedig Segesváron át is lehet így utazni), az érintett tranzitországoknak az oda- és visszaút során meg kell egyezniük;

– általános esetben menettérti utazásnak számít az is, ha csak az egyik (az induló vagy a célországban) azonos a kiindulási- és célállomás, így például egy Szombathely–Zágráb és egy Zágráb–Budapest vagy egy Budapest–Pozsony és Kassa–Budapest utazás egyben megvásárlására is érvényesek a menettérti kedvezmények (ez alól kivétel Csehország, ahol a kiindulási és célállomásoknak azonosnak kell lenniük);

– az útmegszakítás az érintett vasutak belső szabályai szerint engedélyezett (általános esetben az utazás tetszőleges számban, különösebb tennivaló nélkül megszakítható, egyes esetekben azonban az útmegszakítást a vasúti személyzettel igazoltatni kell, illetve bizonyos tranzitországokban az útmegszakítás nem lehetséges).

A menettérti kedvezmények mindkét kocsiosztályon igénybe vehetők. Az 1. osztályú menetjegyek a 2. osztályúakhoz képest körülbelül másfélszer többe kerülnek.

A jegyek árát a megtett útvonal hossza határozza meg. Az ár a helyjegyek díját, valamint a fekvőhelyes vagy hálókocsi-felárakat nem tartalmazza, ezeket külön kell megvásárolni.

Gyermekek után a menettérti áraknak csak a fele fizetendő, azonban kérjük, vegye figyelembe, hogy a gyermek korhatár vasutanként eltérő lehet.

Az alábbi táblázatban áttekintheti, hogy az egyes országokba történő oda-vissza utazásokra melyik vasúttársaság mekkora mértékű kedvezményt biztosít.

Célország Kedvezmény mértéke
Bosznia-Hercegovina MÁV-START/GYSEV, HŽ: 60%, ŽRS/ŽFBH: 40%
Bulgária Szerbián át MÁV-START/GYSEV, SV: 50%, BDŽ: 30%
Románián át MÁV-START/GYSEV, CFR: 50%, BDŽ: 30%
Csehország MÁV-START/GYSEV, ČD, ŽSSK: 40%
Horvátország MÁV-START/GYSEV, HŽ60%
Lengyelország MÁV-START/GYSEV, PKP: 40%
Macedónia MÁV-START/GYSEV, SV: 50%
Montenegró MÁV-START/GYSEV, SV, ŽPCG: 60%
Románia MÁV-START/GYSEV, CFR: 50%
Szerbia MÁV-START/GYSEV, SV: 60%
Szlovákia MÁV-START/GYSEV: 60%, ŽSSK: 55%
Szlovénia MÁV-START/GYSEV, HŽ: 60%, SŽ: 50%
Törökország Szerbián át MÁV-START/GYSEV, SV, BDŽ: 50%
Románián át MÁV-START/GYSEV, CFR, BDŽ: 50 %
Ukrajna MÁV-START/GYSEV: 50%, UŽ: 40%

A táblázatban nem szereplő országokba a menettérti kedvezmény nem elérhető, kivéve Svájcba – de kizárólag csak Zürich, Bern, Basel SBB, Lausanne, Genève, Luzern, Chur vagy Montreux állomásokra –, ahová az oda-vissza utazásra a MÁV-START/GYSEV, az ÖBB és az SBB is 50%-os kedvezményt biztosít (Schweiz Spezial menetjegyek).

Az egyes országokon belüli főbb célállomásokra vonatkozó, menettérti kedvezmény alapján számított árakat az Ajánlatok országonként menüpontban található oldalakon tekintheti meg, ahová a táblázatban a célországok nevére kattintva közvetlenül is eljuthat. Amennyiben az ott nem szereplő állomások között, vagy más útirányon szeretne utazni, az árakról az alábbi módokon érdeklődhet:

● személyesen a nemzetközi pénztárainkban, melyek jegyzékét és nyitva tartását itt tekintheti meg;

● telefonon a MÁVDRIREKT vonalán, a +36 (1) 3 49 49 49, illetve a +36 (20) / (30) / (70) 499 4999 telefonszámok egyikén;

● elektronikus úton az informacio [KUKAC] mav-start.hu e-mail címre küldött üzenetben.