Gyermekkedvezmény nemzetközi forgalomban

Amennyiben gyermekével utazik külföldre, érdemes számításba venni, hogy számukra a vasúttársaságok mindegyike biztosít valamilyen mértékű kedvezményt nemzetközi forgalomban is. Az alábbiakban erről adunk áttekintést.

A 4 évesnél fiatalabb gyerekek – felnőtt kíséretében – ingyenesen utazhatnak az adott vasút hálózatán, amennyiben nem foglalnak el külön helyet. Ez azt jelenti, hogy a gyermek a kísérő ölében, vagy babakocsiban utazva teszi meg az utat, fekvőhelyes és hálókocsiban pedig egy másik, menetjegyet váltó utassal közös ágyat vesz igénybe.

A 4 évnél idősebb, de 12 évnél fiatalabb gyerekek számára a legtöbb menetjegyet a felnőtt ár feléért válthatják.

Ingyenes utazás eltérő felső korhatára

Ország

Felső korhatár
Magyaország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Csehország, Dánia, Finnország, Horvátország, Luxemburg, Montenegro, Németország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia 6 év
Svédország 7 év

Kedvezményes utazás eltérő felső korhatára

Valamennyi ország vasútja meghatározza, hogy milyen életkori határig tekint egy utast gyermeknek. Ennél a felső korhatárnál fiatalabb utasok számára a normál (felnőtt) ár feléért válthatók meg a kedvezményes normál NRT menetjegyek az adott vasút hálózatára. A felső korhatárnak megfelelő életkor betöltése napján a kedvezmény már nem vehető igénybe.

Ország Felső korhatár
Portugália 13 év
Magyarország, Montenegro, Szerbia 14 év
Ausztria, Németország 15 év
Dánia, Írország, Norvégia, Svájc, Szlovákia 16 év
Finnország 17 év
Csehország 18 év
Svédország 20 év

Gyermekkedvezmény globáldíjas (IRT) menetjegyek esetén

A nyugat-európai országok vonatain és egyes éjszakai vonatokon a menetjegyet és a helybiztosítást is tartalmazó,  globáldíjas (IRT) menetjegyek gyermekek számára kedvezményes áron válthatók meg. A  gyermekkedvezmény korhatárait az egyes vasutakra és vonatokra érvényes szabályozások tartalmazzák. A kedvezményes, korlátozott darabszámban értékesített SparDay és SparNight menetjegyekből további kedvezmény, így gyermekkedvezmény sem adható.

Gyermekkedvezmény egyéb menetjegyekből

Az egyéb, kedvezményes vagy különleges jegyfajták (pl. City-Star, Special, Kirándulójegy, Interrail stb.) esetében mindig az adott ajánlatnál meghirdetett feltételek szerint vehető igénybe a gyermekkedvezmény. Ezeket az adott jegyfajtát bemutató oldalon tekintheti meg.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 355 Ft