Fekvőhelyes kocsi

Kedvező áron nyugalomban és kényelemben aludni – ezt kínálja önnek a fekvőhelyes kocsi.

Az alábbiakban áttekintheti a fekvőhelyes kocsi általános tulajdonságait, a fekvőhelyes kocsiban való utazás előnyeit, valamint a MÁV-START/Utasellátó által közlekedtetett fekvőhelyes kocsikat és az azokban nyújtott szolgáltatásokat.

A fekvőhelyes kocsis utazás jellemzői

● A couchette néven is ismert kocsitípus nappal látszólag csak egy fülkés ülőhelyes kocsi, az esti órákban azonban az ülések lehajtásával a fülkében ágyak várják az utasokat. Minden fekvőhelyes kocsi esetében a menetrendben meghirdetésre kerül az úgynevezett fekvőszakasz: ez az az időszak, ameddig az ágyak le vannak hajtva, az ezen kívüli időben a kocsi ülőhelyesként üzemel.

● A 6 vagy 4 személyes, a folyosó felől elfüggönyözhető üvegezett fallal rendelkező fülkékben az ágyak egymás felett helyezkednek el a kabin két oldalán. A hatfős fülkékben a kupé két oldalán 3-3 ágy, a négyfős fülkékben pedig 2-2 ágy található egymás felett.

● A középső, illetve a felső ágyakra a feljutást létra biztosítja, a biztonságos alvásról pedig a leesést gátló korlátok vagy hevederek gondoskodnak. Idősebb, nehezen mozgó utasainknak az alsó, létra nélkül megközelíthető ágyak foglalását ajánljuk. Az elhelyezésre vonatkozó preferenciát jegyváltáskor kell megadni.

 A fülkékben férfiak és nők vegyesen kapnak helyet, egyedül utazó hölgyek azonban számos nyugat-európai viszonylaton kérhetik a jegyváltáskor, hogy helyüket női fülkébe foglalják.

● Négyágyas foglalás esetén csak az alsó és a felső ágyakat hajtják le, így nagyobb a mozgástér. A legtöbb kocsiban négyágyas foglalás esetén a felső ágyak alacsonyabban vannak, így az azokon utazónak nem kell túl magasan aludnia, és több helye van a felülésre is.

● Az ágyakat a kocsi saját utaskísérője hajtja le, aki az utasok számára ágyneműt biztosít. Az ágyazás a fekvőhelyes kocsikban általában az utasok dolga, de kérésükre a kísérő segít nekik ebben.

● Az ágyak mellett a legtöbb járműben található olvasólámpa és egy kisebb tartó az éjszaka is szükséges személyes tárgyak számára.

● A nyugodt alvást sötétítőfüggönyök, valamint a teljesen lekapcsolható világítás is biztosítja.

● A fekvőhelyes kocsi saját utaskísérője felszállás után összegyűjti a menetjegyeket, amelyeket leszállás előtt szolgáltat vissza. Ennek köszönhetően az utasok nyugalmát a jegyvizsgálat éjszaka nem zavarja, a schengeni övezeten belül pedig általában hatósági ellenőrzésre sem kell számítani.

● Valamennyi fülke ajtaján több zár is található, amelyek közül legalább az egyik olyan biztonsági zár, amelyet kívülről nem lehetséges még kulccsal sem kinyitni. Az utasok biztonságáról az utaskísérő is gondoskodik.

● Mellékhelyiség a kocsi mindkét végén található, ezen felül egyes kocsikban külön kézmosófülkéket is kialakítottak a folyosó végén.

 Egyes magasabb komfortfokozatú vonatokon (pl. EuroNight, Nightjet) a fekvőhelyjegy ára egy esti ásványvizet, illetve az utaskísérő által másnap reggel a fülkében felszolgált reggelit is tartalmaz.

● Az utaskísérőnél a legtöbb viszonylaton, a reggelitől függetlenül is kaphatók hideg és meleg italok, valamint kisebb harapnivalók.

A fekvőhelyes kocsi a legtöbb esetben az ülőhelyes kocsihoz képest minimális ráfizetéssel vehető igénybe. Sok esetben elegendő a normál – nappali vonatokra is érvényes – menetjegyeken felül a fülketípusnak megfelelő felár megfizetése.

A fekvőhelyes kocsik igénybevételéhez 2. osztályú menetjeggyel és fekvőhelyjeggyel kell rendelkezni. Egyes országokban a fekvőhelyes kocsiban való négyágyas elhelyezés esetén 1. osztályú menetjegyet kell váltani. Erről munkatársaink a jegyváltáskor tájékoztatják utasainkat, illetve információ kérhető elérhetőségeinken is.

Egyes vonatok úgynevezett globáldíjas (IRT) járatként közlekednek, melyekre olyan menetjegyek válthatók, amelyek a kiválasztott foglalási kategóriába szóló helybiztosítást is tartalmazzák. Ilyenek például a kedvező árú SparNight menetjegyek is, amelyekkel olcsón juthat el éjszakai vonattal Magyarországról Európa számos városába.

A hatfős fülkébe a fogalás rendszerint olcsóbb, míg a négyfősbe valamivel többe kerül, cserébe nagyobb a mozgástér.

A Magyarországról induló vonatokban közlekedő fekvőhelyes kocsikat az Utasellátó vagy a társvasutak üzemeltetik. Ennek megfelelően utasaink a célállomástól függően magyar, cseh, lengyel, román és szerb fekvőhelyes kocsikkal is utazhatnak.

Fekvőhelyes kocsik a MÁV-START/Utasellátó üzemeltetésében

EuroNight fekvőhelyes kocsik

A MÁV-START EuroNight fekvőhelyes kocsijai a Budapestről Münchenbe és Zürichbe közlekedő Kálmán Imre és Wiener Walzer EuroNight vonatokban futnak.

A fekvőhelyes kocsiban utazóknak ágyneműt – 2 db lepedőt, 1 db párnát és takarót – biztosítunk, melyet az utaskísérő oszt ki. Az ágyazást utasaink maguknak végzik, de kérhetik az utaskísérő segítségét.

Az okker-barna színvilágú, légkondicionált fülkékben két zár és egy biztonsági kallantyú gondoskodik a zavartalan alvásról.

A kocsi mindkét végén található egy-egy mellékhelyiség, míg az 1. fülke mellett a kocsi kísérőjének fülkéje és két kézmosó helyiség helyezkedik el.

Fekvőkocsi (EN) EuroNight fekvőhelyes kocsi

EuroNight fekvőhelyes kocsi EuroNight fekvőhelyes kocsi

Az EuroNight fekvőhelyes kocsiban utazók számára a fekvőhelyjegy a következő ellátást tartalmazza:

Este (felszálláskor) 2 db 0,33 l-es ásványvíz (egy szénsavas és egy szénsavmentes), másnap leszállás előtt pedig narancslé vagy almaital és 1 db csokoládés croissant.

 

Az utaskísérőnél ezen felül további hűtött, illetve meleg italok és kisebb rágcsálnivalók is vásárolhatók a fedélzeti büfében.

A fedélzeti étel- és italfogyasztás készpénzben – különféle pénznemekben, köztük forintban és euróban, valamint a vonat által érintett országok valutáiban – fizethető, továbbá minden háló- és fekvőhelyes kocsiban MasterCard, Maestro vagy Visa bankkártyával is kiegyenlíthető. Aprópénzt csak forintból és euróból tud elfogadni az utaskísérő, a visszajáró pedig minden esetben forintban kerül átadásra.

Az EuroNight fekvőhelyes kocsik helykiosztása

Az ágyak számozása egy fülkén belül alulról fölfelé növekszik.

-

Classic fekvőhelyes kocsik

A classic fekvőhelyes kocsik Brassó felé a Corona InterCityben, illetve a nyári hónapokban a tengerparti üdülőhelyekre közlekedő SEA←YOU vonatokban közlekednek.

Széles ágyak, faburkolatok – megannyi kellemesség, amely az év bizonyos időszakaiban ezekben a kocsikban kényelmes éjszakát garantálhat. A friss levegőt és a táj megfelelő fotózásának lehetőségét a lehúzható ablakok biztosítják.

A fekvőhelyes kocsi utasait ágyneművel – 2 db lepedő, 1 db párna és takaró – várjuk, melyet az utaskísérő oszt ki. Az ágyazást utasaink maguknak végzik, de kérhetik az utaskísérő segítségét. Valamennyi fülkében egy zár és egy biztonsági kallantyú gondoskodik a háborítatlan alvásról. 

A kocsi mindkét végén egy-egy mellékhelyiség és egy kézmosó helyiség található, míg az 1. fülke mellett a kocsi kísérőjének fülkéje helyezkedik el.

Az utaskísérőnél ezen felül további hűtött, illetve meleg italok és kisebb rágcsálnivalók is vásárolhatók a fedélzeti büfében.

A fedélzeti étel- és italfogyasztás készpénzben – különféle pénznemekben, köztük forintban és euróban, valamint a vonat által érintett országok valutáiban – fizethető, továbbá minden háló- és fekvőhelyes kocsiban MasterCard, Maestro vagy Visa bankkártyával is kiegyenlíthető. Aprópénzt csak forintból és euróból tud elfogadni az utaskísérő, a visszajáró pedig minden esetben forintban kerül átadásra.

 

Classic fekvőhelyes kocsi Classic fekvőhelyes kocsi

Classic fekvőhelyes kocsi Classic fekvőhelyes kocsi

A classic fekvőhelyes kocsik helykiosztása

Az ágyak számozása egy fülkén belül alulról fölfelé növekszik.

-

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 325 Ft