Egyúti és menettérti kedvezményre váltott jegyek

Az adott úti célokra, viszonylatokra, illetve bizonyos esetekben adott vonatokra szóló kedvezményes ajánlataink mellett számos országba olyan egyúti és/vagy menettérti jegyeket is értékesítünk korlátlan számban, amelyek a standard nemzetközi menetdíjból bizonyos százalékú kedvezményt kínálnak.

Ezeknek az egyúti és menettérti kedvezményes jegyeknek az előnyét a földrajzi és az időbeli rugalmasságuk adja. Magyarország és a kiválasztott másik ország között utazva bármely magyar állomásról a másik ország bármely állomására megválthatók ezek a jegyek.

További előnyük, hogy tág érvénytartamukon belül bármely vonatra érvényesek a jegyváltáskor meghatározott viszonylaton belül, beleértve az átszállással járó utazáskor igénybe vett járatokat is.

Az egyúti és a menettérti kedvezmények mindkét kocsiosztályon igénybe vehetők. A jegyek pontos árát minden esetben a megtett útvonal hossza és az igénybe vett kocsiosztály határozza meg.

Gyermekek utazása esetén az egyúti, illetve a menettérti kedvezménnyel kalkulált áraknak csak a fele fizetendő, azonban kérjük, vegye figyelembe, hogy a gyermek korhatár vasutanként eltérő lehet.

Az egyúti és menettérti kedvezményes jegyek ülőhely-biztosítást, illetve fekvőhelyes és hálókocsi-felárakat nem tartalmaznak, azokat külön lehet megvásárolni.

Bizonyos vonatokra helyjegy váltása kötelező, kérjük, ezzel kapcsolatban utazás előtt az adott járatra vonatkozóan szíveskedjen tájékozódni!

A jegyek teljes visszatérítése legkésőbb az érvénytartamuk első napján lehetséges – kezelési költség levonása mellett –, amennyiben azokat egyáltalán nem használták fel utazásra, vagy ennek tényét leigazoltatták.

A részben felhasznált menetjegyek visszatérítése akkor lehetséges, amennyiben a részbeni felhasználás tényét a menetjegyen leigazolták. A Bosznia-Hercegovinába szóló menetjegyek, valamint a Romániába szóló egyúti jegyek esetében a részben felhasznált menetjegyek rész-visszatérítése nem lehetséges.

Tudnivalók oda-vissza (menettérti) utazással kapcsolatban

A több néha kevesebb: ha oda-vissza, más néven menettérti utazásra váltja meg menetjegyét, számos országba jóval kevesebbet kell fizetnie, mintha külön-külön vásárolná meg az oda- és visszaútra szóló menetjegyeket.

Érdemes tudni, hogy az oda- és visszaútnak nem szükséges ugyanarra az útvonalra esnie, így a menettérti jegyekkel akár kisebb-nagyobb körutazások is tehetők, az oda- és visszaút során az érintett tranzitországoknak azonban meg kell egyezniük.

További hasznos tudnivaló, hogy általános esetben menettérti utazásnak számít az is, ha azon két ország közül, amelyben az utazás kiindulási és célállomása található a kettő közül csak az egyik város egyezik meg. Például egy Budapestről Pozsonyba, majd Kassáról Budapestre történő utazás, vagy éppen egy Budapestről Pozsonyba, majd Pozsonyból Miskolcra tett út is menettérti utazásnak számít. Ez alól kivételt képez Csehország, ahol az oda- és visszaút azonos állomások között kell történjen.

Az alábbi táblázatban áttekintheti, hogy az egyes országokba történő utazásokra mekkora mértékű kedvezmény vehető igénybe:

Célország Egyúti kedvezmény mértéke Menettérti kedvezmény mértéke Kedvezményes jegyek érvénytartama Útmegszakítás
Bosznia-Hercegovina
(Horvátországon vagy Szlovénián és Horvátországon át)
30% 60% 1 hónap megengedett
Bulgária Szerbián át MÁV, SV: 50%; BDŽ: 30% 1 hónap nem megengedett
Románián át MÁV, CFR: 50%; BDŽ: 30% 1 hónap Romániában nem megengedett
Csehország (Szlovákián át) 40% 1 hónap megengedett
Horvátország közvetlenül 30% 60% 1 hónap megengedett
Szlovénián át 60% 1 hónap megengedett
Lengyelország
(Szlovákián és Csehországon át)
40% 1 hónap megengedett
Macedónia (Szerbián át) MÁV, SV: 50%; MŽ: 0% 15 nap nem megengedett
Montenegró (Szerbián át) 30% 60% 1 hónap megengedett
Románia 35% 50% 15 nap megengedett
Szerbia 30% 60% 1 hónap megengedett
Szlovákia 30% 60% 1 hónap megengedett
Szlovénia közvetlenül 30% 60% 1 hónap megengedett
Horvátországon át 60% 1 hónap megengedett
Törökország Szerbián és Bulgárián át MÁV, SV, BDŽ: 50%; TCDD: 0% 15 nap nem megengedett
Románián és Bulgárián át MÁV, CFR, BDŽ: 50%; TCDD: 0% 15 nap Romániában nem megengedett
Ukrajna MÁV: 50%; UŽ: 40% MÁV: 50%; UŽ: 40% 15 nap megengedett, Ukrajnában igazoltatni kell
A táblázatban előforduló vasúttársaságok rövidítése:
BDŽ: Bolgár Vasút; CFR: Román Vasút; MÁV: MÁV-START és GYSEV; MŽ: Macedón Vasút; SV: Szerb Vasút; TCDD: Török Vasút; UŽ: Ukrán Vasút.
 

A táblázatban nem szereplő országokba az egyúti és a menettérti kedvezmény nem elérhető, kivéve Svájcba – de kizárólag csak Zürich, Bern, Basel SBB, Lausanne, Genève, Luzern, Chur vagy Montreux állomásokra –, ahová az oda-vissza utazásra a MÁV-START/GYSEV, valamint az Osztrák és a Svájci Vasút is 50%-os kedvezményt biztosít (Schweiz Spezial menetjegyek).

Az egyes országokon belüli főbb célállomásokra vonatkozó, egyúti és menettérti kedvezmény alapján számított árakat az Ajánlatok országonként menüpontban található oldalakon tekintheti meg, ahová a táblázatban a célországok nevére kattintva közvetlenül is eljuthat.

Amennyiben az ott nem szereplő állomások között, vagy más útirányon szeretne utazni, az árakról az alábbi módokon érdeklődhet:
● személyesen nemzetközi pénztárainkban;
● telefonon a MÁVDRIREKT vonalán, a +36 (1) 3 49 49 49, illetve a +36 (20) / (30) / (70) 499 4999 telefonszámok egyikén;
● elektronikus úton az informacio [KUKAC] mav-start.hu e-mail címre küldött üzenetben.