Discover EU: már lehet pályázni az ingyenes európai vonatbérletre

DiscoverEU

Az Európai Unió a DiscoverEU nevű programja keretében idén 60 ezer ingyenes utazásra jogosító „Free InterRail” vasúti bérletet oszt ki, amellyel egy hónapig lehet utazni az unión belül.

A DiscoverEU egy uniós kezdeményezés, amelynek célja, hogy alkalmat nyújtson a 18 éves európai fiataloknak arra, hogy – élve az EU-n belüli szabad mozgás lehetőségével – felfedezzék Európa kulturális örökségét és történelmét.

Kik jelentkezhetnek a pályázatra?

A pályázatra a 2001. július 1-je és 2003. december 31. között született európai fiatalok jelentkezhetnek. Idén a 19 és 20 évesek is pályázhatnak, miután a tavalyi fordulókat a koronavírus okozta világjárvány miatt elhalasztották. A pályázatokat az Európai Ifjúsági Portálon  2021. október 26. 12 óráig lehet beadni.

Hogyan lehet felhasználni a vasúti igazolványt?

A sikeres pályázók a 30 napig érvényes bérleteket 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel korlátlan vonatozásra úgy, hogy csak a helyjegyeket kell megfizetniük – de egyes országokban akár buszokkal, hajókkal is utazhatnak, bérletükkel pedig további kedvezményeket is kaphatnak a szállásfoglalásra, városnéző programokra vagy múzeumlátogatásokra. Ebben az évben a járvány kiszámíthatatlan alakulása sem jelenthet gondot: az elektronikus, mobilalkalmazásban kiadott bérletekben az első utazási nap bármely időpontra beállítható – és amíg az utazást el nem kezdik, bármikorra el is halasztható.

A bérleteket a tagállamok népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján osztják szét.  A magyar pályázók közül előreláthatóan 1100 fiatal kaphat ingyen vonatbérletet. 

A pályázat menetéről itt található bővebb tájékoztatás.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 350 Ft