Adventi utazás 2021: karácsonyi vásárok vonattal

Salzburgi adventi vásár vonattal

Megnézné a karácsonyi vásárt Bécsben vagy andalongna egyet a téli Zágrábban? Jöjjön velünk vonattal! Az adventi hétvégékre időzített külföldi városnézés nem is lehetne kényelmesebb. Az alábbiakban vonattal is könnyen elérhető, népszerű adventi vásárokat ajánlunk. 

Ne feledje! Vonattal utazva nem kell bosszankodnia a parkolás miatt, a megvásárolt ajándékok hazahozatala sem okozhat gondot és a vásározásba még egy kis forralt bor is belefér. Sőt! Útközben a legtöbb vonaton étkezőkocsiban is kedvére fogyaszthat, és ha hosszabb útra indul, akkor az éjszakai vonatokon még ki is pihenheti magát.

Utazás előtt kérjük, mindenképpen tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján az egyes országokban érvényes aktuális beutazási szabályokról!


Advent 2021 - nemzetközi utazási ajánlataink

​Bécs
Zágráb 
Drezda

​Graz
Krakkó
Linz
 

München
Pozsony
Prága

Salzburg
Varsó
Berlin


 BÉCS - adventi vásár vonattal

Bécsi adventi vásár vonattal

Figyelem! A karácsonyi vásárok előreláthatólag november végéig zárva tartanak, kérjük, utazás előtt ellenőrizze a vásárok nyitvatartását!
A korábban november 27-re, valamint december 4-re és 11-re meghirdetett Advent EC nem közlekedik!

Az osztrák főváros számos tere és parkja várja a látogatóit egy-egy hangulatos karácsonyi vásárral. Ezekből ajánljuk a két legismertebbet, mindkettőben vásárolhatunk ajándéktárgyakat, valamint ínycsiklandozó ételeket és italokat. 

Bécsi karácsonyi vásár a Városháza előtti téren - Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz 
Bécsi karácsonyi vásár a Schönbrunni Kastély parkjában - Weihnachtsmarkt Schloss Schönbrunn

Bécsbe 5:40-től óránként indulnak vonatok a Keleti pályaudvarról, és visszafelé is óránként jár vonat 21.40-ig. 

Legkedvezőbb árú vonatjegyek Budapestről Bécsbe:

>> START Europa menetjegyek korlátozott számban irányonként 13 €-tól, gyerekeknek 5 €-tól.
>> Wien Bonus menetjegyek vonathoz kötöttség nélkül: irányonként 39 €-tól, 14 év alatti gyermekeknek 14,50 €-tól.

Jegyvásárlás a nemzetközi jegypénztárakban, online és a MÁV app-ban lehetséges.  Bővebb információkat a menetrendi keresőben és  ide kattintva talál.

ZÁGRÁB - karácsonyi vásár vonattal

Zágrábi adventi vásár vonattal

Zágrábba már csak azért is érdemes vonattal érkezni, mert a karácsonyi vásár a vasútállomással átellenben található, amely a városközpont felé haladva, a tér mögötti két nagyméretű parkot is megtölti ünnepi hangulattal.

Zágrábi karácsonyi vásár – Advent u Zagrebu
Nyitva: november 27 és január 7. között.

A horvát fővárosba és onnan vissza mindennap délután indul közvetlen vonat (esti érkezéssel) Székesfehérvár és a Balaton déli partjának érintésével.

Legkedvezőbb árú vonatjegyek Budapestről Zágrábba (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek: 15 €-tól (gyerekeknek 5 €-tól).

Jegyvásárlás a nemzetközi jegypénztárakban, online és a MÁV app-ban lehetséges.  Bővebb információkat a menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

DREZDA - adventi vásár vonattal

Drezdai adventi vásár vonattal

Németország egyik legrégebbi karácsonyi vásárának története 1434-ig nyúlik vissza. Ezt a tradíciót ápolva nyílnak meg idén is a drezdai vásár kapui az Altmarkton.

Drezdai karácsonyi vásár - Striezelmarkt Dresden
Nyitva: november 22. és december 24. között naponta 10–21 óráig (december 24-én 10–14 óráig).

Drezdába nappal december 11-ig közvetlenül lehet utazni, december 12-től pedig prágai átszállással.

Legkedvezőbb árú vonatjegy Budapestről Drezdába (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek Prágán át: 25 €-tól, gyerekeknek 5 €-tól.

Jegyvásárlás a nemzetközi jegypénztárakban, online és a MÁV app-ban lehetséges.  Bővebb információkat a menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

GRAZ - karácsonyi vásár vonattal

Grazi adventi vásár vonattal

Figyelem! A karácsonyi vásárok előreláthatólag november végéig zárva tartanak. Kérjük, utazás előtt ellenőrizze a vásárok nyitvatartását!

Aki a bécsinél nyugodtabb karácsonyi vásárt keres, annak Graz ideális lehet. Stájerország fővárosában, a Schlossberg lábánál lévő óvárosban 14 kisebb-nagyobb karácsonyi vásárt is találunk.

Grazi karácsonyi vásár - Christkindlmarkt am Hauptplatz

Grazba mindennap közlekedik közvetlen vonat Győrön és Szombathelyen át Budapestről esti érkezéssel és reggeli visszaindulással. Újdonságként december 12-től Budapestről reggel, Grazból pedig délután egy újabb közvetlen vonat is forgalomba áll. Ha délelőtt szeretnénk Grazba érni, akkor bécsi átszállással egész nap, akár óránként is tudunk utazni.

Legkedvezőbb árú vonatjegy Budapestről Grazba (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek közvetlenül Szombathelyen át és Bécsen át átszállással is: 23 €-tól, gyerekeknek 5 €-tól.

Jegyvásárlás a nemzetközi jegypénztárakban, online és a MÁV app-ban lehetséges.  Bővebb információkat a menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

KRAKKÓ - adventi vásár vonattal

Krakkó adventi vásár vonattal

Krakkó óvárosának szívében, a város főterén rendezik meg évről évre a díszes karácsonyi vásárt. Ha ellátogatunk ide, felejthetetlen élményben lesz részünk a kéttornyú székesegyházzal, a várostoronnyal és a Posztócsarnokkal ékesített téren.

Krakkói karácsonyi vásár, Rynek Główny
Nyitva: november 27. és december 26. között naponta, kora reggeltől késő estig (a pontos időpontot itt ellenőrizheti).

Budapestről Krakkóba naponta indul közvetlen nappali és éjszakai vonat is. Aki szeretne kipihenten érkezni és inkább végigaludná az utat, annak a hálókocsi a jó választás. 

Legkedvezőbb árú vonatjegy Budapestről Krakkóba (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek nappali utazásra: 20 €-tól (gyerekeknek 10 €-tól)
>> SparNight menetjegyek az éjszakai járaton, hálókocsiban 44,90 €-tól.

Jegyvásárlás az éjszakai vonatra csak nemzetközi jegypénztárakban lehetséges. Nappali vonatra online és a MÁV app-ban is válthat jegyet. Bővebb információkat a menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

LINZ - adventi vásár vonattal

Linzi adventi vásár vonattal

Figyelem! A karácsonyi vásárok előreláthatólag november végéig zárva tartanak, kérjük, utazás előtt ellenőrizze a vásárok nyitvatartását!

A Bécstől vonattal alig több mint egy órára lévő Duna-parti Linz a főtéren és a Volksgartenben is kínál karácsonyi vásárt az odalátogatóknak. Utóbbit a vonattal érkezők pár perces sétával elérhetik, hisz a Népkertben levő vásár a főpályaudvar tőszomszédságában található. Érdemes megnézni a programot, nehogy lemaradjunk a kézműves bemutatókról.

Karácsonyi vásár a linzi főtéren - Christkindlmarkt am Hauptplatz
Karácsonyi vásár a Népkertben - Weihnachtmarkt im Volksgarten

Budapest és Linz között egész nap legalább kétóránként járnak a közvetlen railjetek, amelyek Ausztriában 230 km/h-s sebességgel is közlekednek – de ha ezekre elfogynának a kedvező árú jegyek, akkor a Bécsig járó EuroCity-kről is azonnal átszállhatunk egy linzi vonatra.

Legkedvezőbb árú vonatjegy Budapestről Linzbe (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek 23 €-tól (gyerekeknek 5 €-tól).

Jegyvásárlás a nemzetközi jegypénztárakban, online és a MÁV app-ban lehetséges.  Bővebb információkat a  menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

MÜNCHEN - adventi vásár vonattal

Karácsonyi vásár München vonattal

A városháza gyönyörű és hatalmas épületével fémjelzett Marienplatzon lévő karácsonyi vásár népszerű találkozóhely a müncheniek és a turisták körében egyaránt. München legelegánsabb adventi vására bővelkedik a zenei, művészeti, kézműves és kulináris élvezetekben. Érdemes megkóstolni a forralt bort, melyet évente változó mintájú bögrékben árusítanak.

Müncheni karácsonyi vásár -  Christkindlmarkt rund um den Marienplatz
Nyitva: november 22. és december 24. között hétfő–szombat 10–21 óráig, vasárnap 10–20 óráig (december 24-én 10–14 óráig).

Budapestről Münchenbe napközben kétóránként közlekedik railjet, de ha nem szeretnénk az egész napot utazással tölteni, válasszuk az éjszakai vonatot. A fekvőhelyes- és hálókocsiknak köszönhetően kipihenten érkezhetünk meg a bajor fővárosba vagy vissza Budapestre.

Legkedvezőbb árú vonatjegyek Budapestről Münchenbe (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek nappali utazásra: 32 €-tól (gyerekeknek 5 €-tól)
>> SparNight menetjegyek az éjszakai járaton fekvőhelyes kocsiban 49,90 €-tól, hálókocsiban 69,90 €-tól (gyerekeknek 33 illetve 53 €-tól).

Jegyvásárlás a nemzetközi jegypénztárakban, online és a MÁV app-ban lehetséges.  Bővebb információkat a menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

POZSONY - adventi vásár vonattal

Pozsonyi adventi vásár vonattal

Pozsony minden évben hagyományosan nagyszerű karácsonyi hangulatot áraszt. A belváros legszebb részein, és a vásárnak helyet adó Fő téren ünnepi fényben úsznak az épületek, karácsonyi illatok keringenek a fából készült standok körül, ahol olyan különlegességeket is megkóstolhatunk, mint a laska, a mézeskalács, a forró grog, a puncs és a karácsonyi méhsör.

Pozsonyi karácsonyi vásár, Fő tér - Hlavné námestie
Nyitva: november 26. és december 22. között.

Budapestről Pozsonyba és vissza kétóránként indulnak vonatok, amelyekben étkezőkocsi is közlekedik.

Legkedvezőbb árú vonatjegyek Budapestről Pozsonyba (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek 9,50 €-tól (gyerekeknek 5 €-tól).

Jegyvásárlás a nemzetközi jegypénztárakban, online és a MÁV app-ban lehetséges.  Bővebb információkat a menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

PRÁGA - adventi vásár vonattal

Párga adventi vásár vonattal

Prága karácsonyi vásárai a város legismertebb terein találhatók: az Óváros tér és a Vencel tér december elejétől ünnepi pompával és karácsonyi standokkal várja a turistákat. Az itt felcsendülő cseh karácsonyi dallamok és a sötétedés után felvillanó fények biztosítják az emlékezetes ünnepi hangulatot.

Prágai karácsonyi vásár (Óváros tér és Vencel tér) - Staroměstské Náměstí, Václavské Náměstí
Nyitva: november 27. és január 6. között

Budapest és Prága között kétóránként indulnak nappali vonatok, emellett  éjszakai vonat is közlekedik, így mindenki megtalálhatja a számára ideális időszakot a prágai utazásához.

Legkedvezőbb árú vonatjegyek Budapestről Prágába (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek 20 €-tól (gyerekeknek 5 €-tól)
>> SparNight menetjegyek fekvőhelyes kocsiban 29 €-tól, hálókocsiban 49 €-tól.

Jegyvásárlás az éjszakai vonatra csak nemzetközi jegypénztárakban lehetséges. Nappali vonatra online és a MÁV app-ban is válthat jegyet. Bővebb információkat a menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

SALZBURG - adventi vásár vonattal

Salzburg karácsonyi vásár vonattal

Figyelem! A karácsonyi vásárok előreláthatólag november végéig zárva tartanak, kérjük, utazás előtt ellenőrizze a vásárok nyitvatartását!

Salzburg - Európa egyik legrégebbi -  karácsonyi vásárát a dóm monumentális épülete mellett, a várhegy lábánál találjuk. Az ünnepi fényárban úszó hatalmas katedrálist, a körülötte megbúvó kis pavilonokat és a hegyen magasodó várat látva olyan érzésünk lehet, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna.

Salzburgi karácsonyi vásár - Salzburger Christkindlmarkt

Budapest és Salzburg között egész nap legalább kétóránként járnak a közvetlen railjetek, amelyek Ausztriában 230 km/h-s sebességgel is közlekednek – de ha ezekre elfogynának a kedvező árú jegyek, a Bécsig járó EuroCity-kről is azonnal átszállhatunk egy salzburgi vonatra.

Legkedvezőbb árú vonatjegy Budapestről Salzburgba (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek 29 €-tól (gyerekeknek 5 €-tól).

Jegyvásárlás a nemzetközi jegypénztárakban, online és a MÁV app-ban lehetséges.  Bővebb információkat a  menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

VARSÓ - karácsonyi vásár vonattal

Varsói adventi vásár vonattal

Lengyelország fővárosának történelmi központjában, a város egyik legszebb terén található a karácsonyi vásár. A vásár hátteréül szolgáló királyi palota épületének vöröses homlokzatán ünnepi fényjátékot láthatunk, az épület előtt pedig a nagyméretű, szépen feldíszített karácsonyfát is megcsodálhatjuk.

Varsói karácsonyi vásár (óváros) - Plac Zamkowy
Nyitva: november 24. és január 7. között.

Budapestről Varsóba nappali és éjszakai utazást is kínálunk, így akár egyetlen napos kirándulást is tehetünk. A napközben közlekedő Báthory EC-n étkezőkocsival, az éjjel közlekedő EuroNighton pedig hálókocsival várjuk a Lengyelországba utazókat.

Legkedvezőbb árú vonatjegyek Budapestről Varsóba (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek nappali utazásra: 27 €-tól (gyerekeknek 13,50 €-tól)
>> SparNight menetjegyek az éjszakai járaton, hálókocsiban 49,90 €-tól.

Jegyvásárlás az éjszakai vonatra csak nemzetközi jegypénztárakban lehetséges. Nappali vonatra online és a MÁV app-ban is válthat jegyet. Bővebb információkat a menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

BERLIN - karácsonyi vásár vonattal

Berlini adventi vásár

Berlini városnézésünkbe a karácsonyi vásárokat is érdemes beilleszteni. Az általunk ajánlott két vásár a belvárosban, sok más ismert látnivaló – mint a Checkpoint Charlie vagy a TV-torony – közelében található. 

Berlini karácsonyi vásár Alexanderplatz - Weihnachtsmarkt am Alexanderplatz
Nyitva: november 22. és december 26. között.

Karácsonyi vásár a Gendarmenmarkton - Weihnachtsmarkt am Gendarmenmarkt
Nyitva: november 22. és december 31. között.

Budapestről Berlinbe nappal december 11-ig közvetlenül, december 12-től pedig bécsi vagy prágai átszállással lehet utazni. Emellett az éjszakai utazás is lehetséges hálókocsival illetve december 12-től fekvőhelyes kocsival is.

Legkedvezőbb árak Budapestről Berlinbe (korlátozott számban, irányonként):

>> START Europa menetjegyek Prágán át: 30 €-tól (gyerekeknek 5 €-tól)
>> START Europa menetjegyek Bécsen át: 51 €-tól (gyerekeknek 5 €-tól)
>> éjszakai járaton fekvőhelyes kocsiban: 49,90 €-tól(gyerekeknek 33 €-tól)
>> éjszakai járaton hálókocsiban: 69,90 €-tól (gyerekeknek 53 €-tól).

Jegyvásárlás a nemzetközi jegypénztárakban, online és a MÁV app-ban lehetséges.  Bővebb információkat a menetrendi keresőben és ide kattintva talál.

Kérjük, utazás előtt mindenképpen tájékozódjon a vonatok adott napi menetrendjéről a menetrendi keresőből és a beutazási szabályokról a Konzuli szolgálat honlapjáról. A rendezvények nyitvatartását a vírushelyzet befolyásolhatja. Az esetleges korlátozásokból adódó következményekért nem vállalunk felelősséget.


Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 400 Ft