A MÁV-START elítéli a dolgozóit ért támadásokat

2016. június 1. szerda, 19.00

Szerda délelőtt, a Budapestről Ceglédre tartó vonaton egy utas boxerrel támadt a MÁV-START jegyvizsgálójára, aki a sérülései következtében a munkáját sem tudta folytatni. A MÁV-START mélyen elítéli a munkavállalóit ért támadásokat, és mindent megtesz a jegyvizsgálók, fedélzeti jegyellenőrök emberi méltóságának védelme, továbbá biztonságának garantálása érdekében. A vasúttársaság egyfelől számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, másfelől kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított bűntető eljárások segítésére. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. Ehhez azonban szükséges, hogy az érintettek feljelentést tegyenek, vagy legalább jelezzék az atrocitást.

Idén május végéig 14, 2015-ben összesen 68, 2014-ben 52, míg 2013-ban hatvan, többségében személyi sérüléssel nem járó esetet jelentettek. Leggyakrabban az érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazók lépnek fel fenyegetően a jegyvizsgálókkal szemben. A közfeladatot ellátó munkavállalók – szolgálati mobiltelefonon keresztül – minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, hogy a nem együttműködő utasok miatt veszélyben lehetnek a vonaton tartózkodók, illetve saját maguk. Amennyiben egy vonaton egyenruhás vagy civil rendőrök tartózkodnak, ők szolgálatba helyezik magukat.  Az utasok és a fedélzeti személyzet biztonságérzetének, biztonságának növelése érdekében a vasúttársaság évente közel 80 ezer vonatot kísértet biztonsági, vasútőr személyzettel, a rendőrség pedig nagyságrendileg 8-8,5 ezer vonaton van jelen. A vonatkísérési útvonalak havonkénti kialakításánál a biztonsági szakemberek figyelembe veszik a vonatok veszélyeztetettségi szintjét, a biztonsági felméréseket, a vizsgáló-főkalauzoktól és a jegyvizsgálóktól kapott információkat és a korábbi támadások elemzéseit, tapasztalatait is.

Nemcsak fizikai atrocitások érik a jegyvizsgálókat, számos esetben szóbeli támadásokat kell elszenvedniük. Mivel megfelelő konfliktuskezelő módszerekkel gyakran elejét lehet venni a komolyabb inzultusnak, ezért a készségek fejlesztése érdekében speciális konfliktuskezelő tréningeken vesznek részt az érintett vasutasok. A vasútvállalat emellett már vizsgálja a legális személyvédelmi technika bevezetéséhez szükséges jogi, személyesadat-védelmi, informatikai, technológiai előírásokat. Mivel a jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.

Az újabb, korszerűbb járműveken pedig a fedélzeti elektronikus megfigyelőrendszerek alkalmazása is elősegíti a megelőzést. A járműveken kihelyezett piktogramok, tájékoztatók és a jól látható kamerák önmagukban is visszatartó erőként hatnak. A képfelvételek felhasználásával a hatóság könnyebben azonosíthatja a jogellenes cselekmények végrehajtóit.

Budapest, 2016. június 1. 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG