Magyar Népdal Napja - FLIRT motorvonatok a kényelmes eljutásért

2014. június 3. kedd, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 19.59

A Magyar Népdal Napjára a MÁV-START szeptemberben két pár FLIRT motorvonatot biztosít menetrendszerinti járataiból Martonvásár – Budapest-Déli pályaudvar, illetve Martonvásár – Székesfehérvár viszonylaton, melyek utasterében alkalmi népzenei koncertek teszik még élvezetesebbé az utazást, népszerűsítve a vasúti közlekedést – s nem utolsó sorban csökkentve ezzel a helyszín közelében a parkolás nehézségeit is.

 

2014. szeptember 14. , Martonvásár, Emlékezés tere 2.

Csík zenekar – „Fölszállott a páva” Gála – Kacsó Hanga Borbála

Buda Folk Band – Pál István „Szalonna” és bandája
Punnany Massif – Romengo és Dresch Mihály

 

A Magyar Dal Napja 2008 óta tartó programsorozatában eddig is helyet kaptak az autentikus népzenét játszó, vagy a muzsikájukba a népzene motívumait előszeretettel beépítő előadók, együttesek. Idén sem lesz ez másként, csakhogy a műfaj ezúttal önálló helyszínt kap. Szeptember 14-én, Martonvásár megújult főterén, az Emlékezés terén első alkalommal a Magyar Dal Napja keretein belül megrendezik a Magyar Népdal Napját.

Magyar Népdal NapjaAz ötlet a Csík Zenekar brácsásának, a Martonvásáron élő Kunos Tamásnak a fejéből pattant ki. Mindenképpen szeretett volna egy olyan, évről évre ismétlődő, egyedi hangulatú rendezvényt szervezni, amely a várost felteszi a magyarországi fesztiválok térképére. Elképzelése találkozott a Magyar Dal Napja ötletgazdájának, Presser Gábornak a terveivel, hogy leljenek otthonra az autentikus műfajok is.

A város, azon belül a Dr. Szabó Tibor polgármester vezette képviselő-testület tárt karokkal fogadta a kezdeményezést, különösen, mert Martonvásáron és környékén a népi hagyományok ápolása, az itt élőknek a népzenére, néptáncra és népi énekre való fogékonysága is közismert.

A szervezők azt szeretnék, ha fiatalok és idősek egyaránt megéreznék a népdal erejét, szólni szeretnének az autentikus népdal, valamint a különféle átdolgozások kedvelőihez is.

Az MTVA népszerű, „Fölszállott a páva” tehetségkutató műsorsorozatának ötletgazdája,

dr. Balogh Júlia azonnal a rendezvény mellé állt. Kacsó Hangát pedig felkérték, hogy képviselje fiatalságával, tehetségével a rendezvényt. Ugyanakkor fellép például a Punnany Massif, ami ebben a környezetben kissé merész vállalkozásnak tűnik, viszont ezúttal gyökereiket keresve ők is népdal feldolgozással jelennek majd meg. A koncertek két színpadon zajlanak, amelyek közül az egyik a rendezvényközpont új színpada, a másik pedig Magyarország egyik legszebb angolparkjának szigetén található.

A Magyar Népdal Napja egyik helyszínének, a rendezvényközpontnak az átadó ünnepségére ugyanazon a hétvégén kerül sor, szeptember 12-én. Ez alkalomból Horgas Eszter Carmen produkciója kerül színpadra, ajándékként Martonvásár lakói és minden odalátogató számára.