Korszerűsítés Debrecenben, bővült a kerékeszterga műhely a hatékonyabb munkavégzés érdekében

2014. február 6. csütörtök, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 20.33

A MÁV-START Zrt. debreceni Járműbiztosítási Központjában átadásra került egy kibővített csarnok, amely a kerékeszterga műhelynek ad otthont. Az országban összesen három helyen áll rendelkezésre olyan padló alatti forgácsológép, amely a vasúti járművek futófelületeinek megmunkálását lehetővé teszi. Nagyrészt ezeknek a kerékeszterga berendezéseknek a segítségével végzi el a vasúttársaság a közel kétezer vasúti kocsi és mozdony kerekeinek a karbantartását.

A műhely kibővítésének az volt az oka, hogy a kerékesztergához tartozó vágányon a személykocsik kerekeit csak úgy lehetett megmunkálni, ha az egyik forgóvázon végzett munkálatok után a kocsit kihúzták és fordítókorongon megfordították. Ez a művelet idő- és költségigényes, nem volt megoldható, hogy a járművek tolatása és fordítása nélkül dolgozzanak a járművek kerekein. Az elmúlt hónapokban lezajlott csarnok átalakítással lehetővé vált az eddigi műhelyvágány 9,4 méterrel történő meghosszabbítása, így a jövőben gazdaságosabban és gyorsabban lesznek elvégezhetőek a feladatok. A kivitelezési munkálatokban vasútépítési, építészeti, villamossági és épületgépészeti munkák kerültek elvégzésére közel huszonhárommillió forint értékben. A beruházás megkezdését tervdokumentáció készítése előzte meg, az engedélyeztetési folyamat után vállalkozói szerződés keretein belül a TIREFON Kft. valamint a FERT Kft. hajtotta végre a szükséges munkálatokat.

A csarnok átadását követően az üzemszerű működés még nem indulhatott el, mert a helyiség kibővítésével összhangban a kerékeszterga berendezés is megújul. A Debrecenben található padló alá telepített eszköz 1973 óta áll a járművek rendelkezésére, mára esedékessé vált a felújítása. A szakemberek szétszerelték, és egyes részegységein jelenleg Németországban dolgoznak, hogy teljesen megújulhasson. Várhatóan márciusban állhat majd ismételten a MÁV-START Zrt. rendelkezésére.

MÁV-START Zrt.