Karbantartási és korszerűsítési munkákra kötött szerződést a MÁV-START és a Dunakeszi Járműjavító

2018. június 28. csütörtök, 14.26 / Utolsó módosítás: 2018. június 28. csütörtök, 14.27

A MÁV-START Zrt. 28 hónapra szóló szerződést kötött a Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel a vasúttársaság által üzemeltetett, több száz vasúti személyszállító jármű fővizsgáinak, korszerűsítési munkáinak, futó- és balesetes javításainak elvégzésére. Az együttműködéstől a szolgáltatási színvonal, és ezáltal az utasok elégedettségének további javulását, valamint az utasszám további emelkedését várja a vasúttársaság.

A szerződést Csépke András vezérigazgató (MÁV-START) és Szepessy Tamás (DJJ) írta aláA karbantartás a járművek üzemeltetése és a – megújult belső kialakítású, kerékpárszállító résszel kiegészített, dizájnosabb személykocsiknak köszönhetően – komfortosabbá tett utazás szempontjából egyaránt fontos. Az utasbiztonságot és a komfortot növelő átalakításokat is érdemes a fővizsgálat keretében megvalósítani, hiszen a járműveket ilyenkor eleve szétszerelik, így – bár növekszik az átfutási idő – sokkal egyszerűbb együtt elvégezni a szükséges munkákat.

A szerződésnek köszönhetően a MÁV-START tevékenysége könnyebben tervezhetővé vált; a vasúttársaság számára biztonságot nyújt, hogy a szerződésben szereplő vasúti személyszállító járművek fővizsgálatát képzett szakembergárda végzi el, határidőre és kifogástalan minőségben.

A megállapodás mintegy 19,5 milliárd forint értékben, 2020 végéig garantálja Dunakeszin a javítói kapacitás lekötését és a folyamatos árbevételt. A cégnél a munkaterhelés biztosításával sikerült megfékezni a 2015-ig tartó munkaerőfogyást, azóta a dolgozói létszám 45% fölötti mértékben, több mint 150 fővel emelkedett. A növekedés elsősorban a fizikai dolgozók létszámában figyelhető meg, ma már több mint 500-an dolgoznak a járműjavítónál, és – az újabb nagy értékű és magas presztízst jelentő szerződéseknek köszönhetően – további bővülés várható. A magas színvonal folyamatos biztosításához a bérek jelentős emelésére is szükség volt: hároméves (2017-től 2019-ig tartó) megállapodás keretében 30%-kal emelkednek a bérek, ezt a gyár saját bevételeiből, állami források biztosítása nélkül termelte ki. A cég a korábbi veszteséges vagy stagnáló gazdálkodás után, 2017-ben már közel 60 millió forint nyereséget ért el, jelentősen növekvő megrendelésállomány mellett; a további kilátások még kedvezőbbek.

A MÁV-START Zrt. és a Dunakeszi Járműjavító Kft. folyamatosan erősödő, stratégiai partneri kapcsolata a jövőben tovább szélesedhet; a két társaság az együttműködés egyéb formáit is keresi.

Budapest, 2018. június 28.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG