Gyorsabb eljutás a Balatonhoz, vasúton is többen utazhatnak az Adriára

2016. március 3. csütörtök, 15.07 / Utolsó módosítás: 2016. március 4. péntek, 15.35
A MÁV-START számos további újdonságáról is beszámol az Utazás kiállításon
MÁV-START standja az Utazás kiállításon

2015-ben belföldön több mint 135 millió utas tett meg közel 7 milliárd kilométert a MÁV-START vonatain. 2016-ban tovább csökken a balatoni utazások menetideje, és bővülnek az eljutási lehetőségek az Adriai-tengerhez is – hirdeti sok más érdekesség mellett a vasúttársaság standja a március 3-6. között a Hungexpón zajló Utazás 2016 kiállításon. A rendezvény megközelítését segítendő számos Intercity, gyors- és sebesvonat is megáll Kőbánya felső állomáson.

A közelmúlt infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhető, hogy a Balaton déli partján idén további 10 perccel csökkent az expresszvonatok menetideje – tudhatjuk meg a MÁV-START vadonatúj kiállítási standján. A balatoni forgalomban növekszik a korszerű, légkondicionált járművek – egyebek között a FLIRT motorvonatok – aránya. Debrecenből, Miskolcról, Nyíregyházáról és Szolnokról továbbá a helybiztosításos expresszvonatok már akár 30-40 perccel gyorsabban is leérhetnek a magyar tengerhez. Az északi parton továbbra is találkozhatnak az utasok a népszerű Kék Hullám, Katica és Tekergő vonatokkal.

A nemzetközi forgalomban tapasztalható fontos változás, hogy az eddig a bécsi Westbahnhof állomáson megálló – EuroCity, nemzetközi gyors és railjet – járatok a decemberi menetrendváltás óta a Hauptbahnhofot érintik, ami félórával rövidebb eljutást jelent Bécsbe, Linzbe, Salzburgba, Innsbruckba, Münchenbe és Zürichbe. A horvátországi Split az Adria nemzetközi gyorsvonattal május 27-től szeptember 30-ig minden kedden és pénteken, sőt főszezonban vasárnap is elérhető lesz. A Citadella gyors a szlovéniai Ljubljanán keresztül nyáron meghosszabbított útvonalon közlekedik a tengerparti Koperbe. Decembertől ismét jár Budapest és Varsó között a Varsovia EC vonatpár. A vonatban közlekedő magas minőségű hálókocsik egyéjszakás összeköttetést teremtenek Budapest és Moszkva között. A további nemzetközi menetrendi változásokról is tájékoztat a MÁV-START standja.

[[{"fid":"27755","view_mode":"width_300_colorbox","attributes":{"alt":"A MÁV-START standja az Utazás kiállításon","title":"A MÁV-START standja az Utazás kiállításon","height":"307","width":"300","style":"margin: 5px; width: 300px; height: 307px; float: left;","class":"media-element file-width-300-colorbox"},"fields":{"format":"width_300_colorbox","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"A MÁV-START standja az Utazás kiállításon","field_file_image_title_text[und][0][value]":"A MÁV-START standja az Utazás kiállításon"},"type":"media"}]]A kiállítás a nemzeti vasúttársaság ingyenes wifi szolgáltatását is népszerűsíti, amely immár több mint 830 járműben érhető el. Egyre többen használják – idén februárig már több mint 200 ezren töltötték le – az okostelefonokra telepíthető ingyenes utastájékoztató alkalmazást, az éppen a tavalyi Utazás kiállításon bemutatott Vonatinfót is. 2015-ben további jegyértékesítő automaták lettek üzembe helyezve, ennek köszönhetően nőtt a MÁV-START jegykiadó automatáit használók száma: 2015-ben összesen 2,8 millió vásárlásban 4,6 millió darab tikettet váltottak ezen a módon az utasok, ami a 2014. évinek több mint a duplája. A modern, érintőképernyős jegyértékesítő automaták telepítése a kiemelt forgalmú budapesti pályaudvarokon és elővárosi vonalakon jelenleg is zajlik, idén tavasszal éppen Vác-Alsóváros, Dunaharaszti alsó, Dunakeszi-Gyártelep, Érd felső, Tárnok, Törökbálint állomások kerülnek sorra. Speciális elővárosi automatákat – amelyekből az adott vasútvonal állomásaira váltható jegy – idén Óbuda, Üröm, Vörösvárbánya megállóhelyekre telepítenek.

Az interneten megvásárolt és otthon kinyomtatott vagy elektronikusan bemutatott QR kódos menetjegyet továbbra is 3 százalékkal olcsóbban lehet megvenni a nem otthon nyomtatott (pl. pénztárban, automatából vásárolt) jegyek árához képest. Ha az utas csak feláras vonatokon utazik, nem is szükséges kinyomtatnia a jegyét, a letöltött fájlban levő vonalkódot számítógépe vagy okostelefonja képernyőjén is bemutathatja. A vonatjegyek ára bankkártyával egyenlíthető ki, emellett egyes belföldi jegyek mobiltelefon egyenlegről is kifizethetők. A belföldi mellett már többféle nemzetközi jegy is váltható online, az elérhető jegytípusok száma folyamatosan nő. Az átvételi lehetőségek is bővültek, a kioszkok mellett a jegyek egyes szolgálati helyeken új típusú jegyértékesítő automatákból is átvehetők.

20 százalékos kedvezmény vasúti menetjegy váltásakor

Az Utazás kiállításon teljesárú menetjegyet váltó, egyéb kedvezménnyel nem rendelkező utazók részére a   standon található   személypénztárban 20 százalékos kedvezményes árú menetjegyet adnak ki a MÁV-START szolgáltatási területére, bármely viszonylatra. Amennyiben a látogatók a MÁV-START standján menetjegyet vagy  vasúti bérletet vásárolnak, vagy a START Klub kártyacsalád tagjai közül választanak, minden elköltött 1000 forint után 100 forintos kupont kapnak (maximum ötezer forint értékig).

Vonattal Kőbánya felsőre 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezménnyel

A MÁV-START fenti és további turisztikai fejlesztéseiről részletes információk szerezhetők be a 1101 Budapest, Albertirsai út 10. szám alatt látogatható 39. Utazás kiállítás A épület 203/A standján. Péntektől vasárnapig a Keleti pályaudvarról óránként három vonat is lehetővé teszi az öt perc alatti eljutást a vásárközpontba. A MÁV-START és a GYSEV az Utazás kiállításra utazók részére 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít. A kedvezmény érvényesítéséhez a menettérti jegyet a vasúttársaság standján kell lebélyegeztetni.

Az Utazás kiállításhoz kapcsolódó kedvezményekről, a Kőbánya felsőn megálló vonatok menetrendjéről, valamint a vasúttársaság standjának programkínálatáról bővebb információ a vasúttársaság honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon olvasható, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon kérhető.

Budapest, 2016. március 3.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG