Gábor Áron mozdony: még két hétig lehet pályázni az ötletekkel

2014. március 4. kedd, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 20.19

A 200 éve született Gábor Áron székely ágyúöntő emlékét idézi majd a MÁV egy mozdonya idén tavasztól. A vasúttársaság – az Indóház Kiadóval közösen – nyílt grafikai ötletpályázatot indított, melyre március 20-ig várják a pályázatokat. A nyertes képi megvalósítás fogja díszíteni az egyik TRAXX mozdonyt, ez a díszes jármű továbbítja a június 6-án induló Történelmi Székely Gyorsot is.

Nagy népszerűségnek örvendenek a MÁV évek óta forgalomban lévő, felmatricázott mozdonyai: az Aranycsapat, a Kandó, a Mátyás és a Weöres. Az Aranycsapat- és a Kandó-mozdony sikerére alapozva tavaly első ízben nyílt grafikai ötletpályázatot írt ki a vasúttársaság – az Indóház Kiadóval együttműködve – egy vontatójárművére kerülő „matrica” megtervezésére. Akkor közel 50 pályamunka érkezett, s került a győztes alkotás a Mátyás-mozdonyra, amely azóta bejárta már az egész országot, sőt, rendszeresen közlekedik Budapest és Bukarest között.

Szóljon a rézágyú!

Hasonlóan 2013-hoz, idén is a csíksomlyói búcsúra közlekedő Történelmi Székely Gyorsot viszi majd az újonnan feldíszített mozdony, amely ezúttal Gábor Áron korát, emlékét idézi. A székelyföldi ágyúöntő, a szabadságharc őrnagya 200 éve, 1814-ban született. A rá emlékező mintegy 100 négyzetméteres mozdonygrafikát most bárki megtervezheti, a MÁV, valamint a Történelmi Székely Gyors útját szervező Indóház Kiadó a nagyszabású matrica díszítés kialakításához minden érdeklődő vizuális elképzeléseit várja, ötletpályázat keretében, 2014. március 20-ig.

A győztes, a Történelmi Székely Gyorsot hetedik, 2014. június 6-9-ei útján vontató Traxxot díszítő pályaművet – a neten hozzászólók, szavazók véleményét figyelembe véve – szakmai zsűri választja ki 2014. március 31-ig. A nyertes másodmagával részt vehet a különvonat négynapos útján.

Szóval, a kihívás idén is adott, ezúttal Gábor Áronnal kapcsolatosan. Minden további információ, és a szervezők elérhetősége megtalálható a gaboraronmozdony.hu internetes oldalon.

A pályaművek beküldési határideje: 2014. március 20.