Forgalomban az ötszázadik wifis kocsi

2013. október 4. péntek, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 19.25

wifiOktóbertől már ötszáz internetezésre alkalmas járművet közlekedtet a MÁV-START, így napról napra növekszik azoknak az utasoknak a száma, akik ingyenesen használhatják ezt a szolgáltatást. A bővítés folyamatos, a hatszázadik wifis kocsi várhatóan november végén fog az utazók rendelkezésére állni.

Elérte az ingyenes internetelérést biztosító járművek száma az ötszázat, és a további bővítéseknek köszönhetően hetente újabb húsz-harminc InterCity- és elővárosi járműben utazva lehet majd díjmentesen igénybe venni ezt a lehetőséget. A fejlesztésben összesen érintett 735 kocsi illetve motorvonat wifirouterrel történő felszerelése folyamatosan halad a műhelyekben, a munkálatok elkészülte után csaknem napi nyolcszáz közlekedő vonaton lesz elérhető a szolgáltatás.

Az érintett kocsikat a lehetőségek szerint, a legnagyobb kihasználtsággal közlekedteti a vasúttársaság a szerelvényekben, többek között a miskolci, nyíregyházi, debreceni, váci, szobi, újszászi, ceglédi, szolnoki, pécsi és a szombathelyi vonalon utazók egy része internetezhet díjmentesen a vonatokon. A fejlesztésnek köszönhetően az utasok levelezéssel, portálok olvasásával, közösségi oldalak látogatásával vagy akár munkavégzéssel, hasznosan tölthetik az utazással töltött időt. A fedélzeti, vezeték nélküli internetet minden erre előkészített járműben ingyenesen vehetik igénybe az utazók, a hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps. Egyidejűleg akár több százan is csatlakozhatnak egy vonaton a rendszerre, ez péntekenként és vasárnaponként, a legnagyobb utasforgalmú időszakokban rendszeresen tapasztalható is.

Az ingyenes internetelérési lehetőséget biztosító járműveket a vonatok külső felületén, és a belső terekben is WIFI matricákkal jelöli a vasúttársaság, melynek köszönhetően az utasoknak könnyebb lesz azonosítani az internet szolgáltatással rendelkező kocsikat.

MÁV-START Zrt.