Fokozottan ellenőrzik a menetjegyeket a Budapest–Hatvan vasútvonal járatain

2016. január 14. csütörtök, 12.08
Nem a büntetés, hanem a jegyváltásra ösztönzés a cél

Januárban többször is fokozott jegyellenőrzést tart a MÁV-START a Budapest–Hatvan vonal elővárosi vonatain. A kampánnyal nem a bliccelők büntetése a cél, a vasúttársaság inkább a jegyváltásra, illetve az elővételes és az online vásárlási lehetőségek használatára szeretné ösztönözni az utasokat. A csúcsforgalmi időszakokban több jegyvizsgáló lesz a vonatokon.

 

Januárban is többször kell fokozott jegyellenőrzésekre számítani a Budapest–Hatvan vasútvonalon a csúcsidőszakokban. Az intézkedéssel a MÁV-START célja, hogy visszaszorítsa az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazásokat, a kedvezmények jogosulatlan igénybevételét, illetve ráirányítsa a figyelmet az előzetes jegyvásárlás fontosságára.

A célellenőrzések alkalmával esetenként már a felszállás előtt, a peronon is kérhetik az utasoktól a jegyeket, bérleteket. Éppen ezért a MÁV-START minden, az ellenőrzés során érintett állomáson és megállóhelyen – a pénztár üzemidejében, illetve a jegykiadó automatákból – biztosítja a menetjegyváltást, de a vonatokon erre már nem lesz lehetőség. A hatékony fellépés céljából a vonatokon szolgálatot teljesítő nagyobb jegyvizsgálói létszám lehetővé teszi, hogy az ellenőrzési időszakban a jegy nélkül utazókat minél előbb kiszűrjék és leszállítsák a vonatról. A kiemelt ellenőrzés hatósági kíséretét a Készenléti Rendőrség biztosítja, mivel jelenlétüknek köszönhetően a korábbi alkalmakkor sem történt atrocitás.

A tavalyi elővárosi akciók tapasztalatai szerint jellemző, hogy a vonatokra várakozók csak az ellenőrzést észlelve igyekeznek a menetjegyüket megvásárolni. Gyakran az utolsó pillanatban sietnek a személypénztárakhoz, hirtelen megnövelik a sorban állás, várakozás időtartamát. A vasúttársaság ezért azt kéri, hogy az utasok a menetjegyváltási lehetőségekről előre tájékozódjanak, és az utazásuk megkezdése előtt vásárolják meg a menetjegyeiket.

Budapest, 2016. január 14.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG