Fedélzeti jegyellenőrök és több jegyvizsgáló a bliccelés visszaszorítása érdekében

2013. november 18. hétfő, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 19.58

Új, fedélzeti jegyellenőri munkakört hozott létre a MÁV-START, ezen felül tovább növeli a jegyvizsgálói létszámát a menetjegyek, bérletek és kedvezményre jogosító iratok hatékonyabb ellenőrzése érdekében. Huszonöt fedélzeti jegyellenőr már megkezdte a munkáját, ötvennel több jegyvizsgáló pedig december végétől, további ötven pedig tavasztól kezdődően teljesít szolgálatot elsősorban Budapest elővárosában.

Budapest, 2013. november 18. – Százhuszonöttel növeli a MÁV-START a menetjegyek, bérletek és a kedvezményre jogosító iratok ellenőrzését végző munkavállalóinak számát a jogos bevételeinek hatékonyabb beszedése érdekében. Egy új munkakör létrehozásával, huszonöt fedélzeti jegyellenőr segíti már e héttől kezdődően a jegyvizsgálók munkáját. A munkakörük csupán abban különbözik a jegyvizsgálókétól, hogy a fedélzeti jegyellenőrök forgalmi tevékenységet (pl. vonat menesztése) nem látnak el, a feladataik az utazásra jogosító dokumentumok ellenőrzésére terjed ki. Mindkét munkakörben dolgozók közfeladatot ellátó személyek, akiket fokozott büntetőjogi védelem illet meg. A jegyvizsgálói létszámot több részletben, összesen száz fővel bővíti a vasúttársaság. Egy jegyvizsgáló képzése csaknem négy hónapig tart, az első ötven munkavállaló várhatóan december végétől áll szolgálatba. A további képzések decemberben és januárban indulnak, így tavasztól lesz száz fővel több a jegyvizsgálói létszám. Az új vasutas munkavállalók elsősorban a budapesti, elővárosi forgalomban teljesítenek szolgálatot, mert ebben a térségben a legjellemzőbbek a visszaélések a nagyobb utasforgalom és a rövidebb utazással töltött idők miatt. A közpénzekből is gazdálkodó vasúttársaság elkötelezett a jogos bevételeinek beszedésére, hiszen éves szinten több milliárd forintos nagyságrendű az a bevételkiesés, amit a jegy nélkül illetve a jogosulatlanul igénybevett kedvezményekkel utazók okoznak.

Folyamatosan bővíti a jegyértékesítési rendszerét is a MÁV-START, hogy egyszerűbben és gyorsabban tudják az utasok megvásárolni az utazáshoz szükséges jegyeket, bérleteket. Idén negyvenhét új jegykiadó automatát telepített a vasúttársaság a BudapestCeglédSzolnok vonal összes állomására és megállóhelyére, valamint a BudapestÚjszászSzolnok vonal mellett található egyes állomásokra és megállóhelyekre. A könnyebb menetjegyváltás érdekében folyamatos az idén öt éves, internetes jegyértékesítési rendszer fejlesztése is.

Továbbra is várható bizonyos napokon és időszakokban a Keleti, a Nyugati vagy a Déli pályaudvaron a peronkapuk átmeneti működtetése, így a vonatról leszállva, az állomásokon is kérhetik az ellenőrzést végző munkatársak a menetjegyeket vagy bérleteket. A vasúttársaság arra kéri utasait, hogy a menetjegyeiket ne dobják ki a vonatokon, őrizzék meg a pályaudvarok kijáratáig!

MÁV-START Zrt.