Ezernél többen a vasutas véradásokon

2014. január 9. csütörtök, 00.00 / Utolsó módosítás: 2014. augusztus 15. péntek, 19.59

A vasutasok hagyományosan nagy számban vesznek részt szervezett véradásokon. 2013-ban országszerte több mint 1700-an adtak vért a vasutas véradásokon, köztük a decemberi VII. Országos Vasutas Véradónapon 13 városban több száz utas és vasutas nyújtotta karját.

A vasutas munkavállalók közül hagyományosan sokan adnak vért a szervezett véradásokon. Tavaly az országszerte tucatnyi helyszínen megszervezett munkahelyi véradásokon mintegy 1200 vasutas adott vért. A legtöbb vasutas munkavállaló Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Borsod megyében vett részt véradáson. Ezeket a munkahelyi véradásokat decemberben a VII. Országos Vasutas Véradónap követte, melyen 13 városban közel 500 vasutas illetve utas adott vért.

A MÁV kezdeményezésére és koordinálásával immáron hetedik alkalommal került megszervezésre az Országos Vasutas Véradónap 2013. december 13-án, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével. Az eseménynek ezúttal 14 vasútállomás illetve vasúti létesítmény adott helyet az alábbi településeken: Budapest (Nyugati pályaudvar illetve Újpest), Debrecen, Dombóvár, Hatvan, Kaposvár, Nyíregyháza, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Miskolc, Szombathely, Pécs, Békéscsaba). A cél a karácsonyi ünnepek nyugodt, kiegyensúlyozott és folyamatos vérellátásának segítése volt.

A vasutasok idén is országszerte szerveznek „belső”, munkahelyi véradásokat, valamint az Országos Vasutas Véradónap hagyománya folytatódik, terveink szerint még több helyszínen, még több önkéntes részvételével.